• BIST 100

    9915,62%2,05
  • DOLAR

    32,42% -0,15
  • EURO

    34,65% -0,66
  • GRAM ALTIN

    2439,28% 0,14
  • Ç. ALTIN

    3999,24% 0,19

“100 yataklı hastane yıkılıp 50 yataklı hastane yapılıyor!” iddiası

CHP Emirdağ İlçe Başkanı Barış Can, “Oldukça kullanışlı ve 100 yatak kapasiteli olan hastanemizin yerine yapılacak yeni hastane 50 yatak kapasiteli olacak, küçültülecektir” dedi.

SİYASET 22.02.2021 19:53:00 0
“100 yataklı hastane yıkılıp 50 yataklı hastane yapılıyor!” iddiası

Cumhuriyet Halk Partisi İl Başkanlığının düzenlediği basın toplantısına katılarak Emirdağ’ın sorunlarını gündeme getiren CHP Emirdağ İlçe Başkanı Barış Can, AK Parti iktidarına ve Belediye Başkanı Serkan Koyuncu’ya yüklendi. Barış Can açıklamasında şunları söyledi:

“Emirdağ merkez 20 bin nüfuslu köyleriyle beraber yaklaşık 40 bin nüfusa sahip bir ilçedir. Temel gelir kaynakları tarım ve hayvancılık olmakla beraber yurt dışında ikamet eden hemşerilerimizden de ciddi ekonomik destek almaktadır. Gelişmekte olan bir organize sanayisi bulunmaktadır. İlçemizin en büyük problemi uzun yıllardan beri ciddi bir şekilde göç vermesidir. Göçün sebepleri işsizlik başta olmak üzere, sağlık, eğitimdir. Göç sebeplerinden olan sağlık problemi yıllardır ilçemizin kanayan yarasıdır.

İlçemiz çilli mahallesinde olan mevcut hastanemiz diğer devlet dairelerinin de taşındığı gibi Eskişehir yolu üzerine taşınması kararlaştırılmıştır. Oldukça kullanışlı ve 100 yatak kapasiteli olan hastanemizin yerine yeni yapılacak hastane 50 yatak kapasiteli olacak, küçültülecektir.  Hastanenin taşınmasının ilçemize hiçbir katkısının olmayacağı gibi sadece bölgedeki binaların değerini yükselterek bir kaç kişiye rant sağlanacağı inancındayız.

Ayrıca mevcut hastanemizin bahçesinde bulunan Diyaliz Merkezi Afyon ilinin en gözde diyaliz merkezlerinden biridir. Mevcut hastanenin bahçesindeki diyaliz merkezi de atıl duruma düşecektir. Ayrıca hastanenin arazisi bağış olduğu için tapu üzerinde başka hiçbir şekilde kullanılmaması üzerine bağışçılar tarafından şerh konulmuştur. Buda ayrı bir sorun teşkil etmektedir. Hastane bugüne kadar hiçbir şekilde tam kapasite çalıştırılamamıştır.

Bunun başlıca sebebi yeterli branşlarda doktorların ve cihazların olmamasıdır. Yeni hastane daha küçük ve az yatak kapasiteli olacağından dolayı döner sermayede de ciddi bir düşüş olacaktır. Zaten doktor eksiğimiz varken döner sermayenin azalmasından dolayı doktor açığımız daha da artacaktır. Çok eski olmayan hastanemiz taşınmak yerine çok daha az bir maliyetle güçlendirilerek hizmet vermesinin daha uygun olduğu inancındayız. İllaki yeni bir hastane yapılması gerekiyorsa bölgenin ihtiyacı olan trafik hastanesinin Ankara- İzmir karayoluna yapılarak ilçemizin ve bölgenin sağlık problemi kökten çözülmüş olacaktır.

Bizim ihtiyacımız ilçemizde hizmet veren hastanenin küçülüp Bolvadin’e bağlanmasını değil, yazın 100 bini aşan nüfusumuzun tam olarak sağlık ihtiyacının karşılanmasıdır. Şuursuzca ve gereksiz yapılan yatırımlar hem ülke kaynaklarının boşa harcanmasına sebep olmakta hem de Emirdağ’ı olumsuz etkileyeceği için göçleri arttıracağını düşünmekteyiz.

Bir diğer sorunumuz Emirdağ çevre yolu üzerine köylere bağlanan Suvermez, Karacalar, Tez kavşakları, adeta ölüm kavşağına dönmüştür. Sürekli can ve mal kaybına sebep olan bu kavşaklar için mevcut AKP Belediye Başkanı seçim vaadinde ‘biran evvel bu kavşaklara alt geçit yapılarak kazalar önlenecektir’ demişti. Verdiği sözünü tutmasını ve en kısa sürede can ve mal kayıplarının bir an önce sağlanması gerekmektedir.

Başka bir sorunumuz da; çarpık kentleşme ve buna bağlı olarak trafik sorununun ortaya çıkmasıdır. Son dönemlerde yapılan binalarda rant sağlamak için arsanın tamamının kullanıldığı yetmiyormuş gibi binalar kaldırımlara taşmaktadır. Olması gereken yeni binalarda kaldırım ve yolların genişletilmesi iken Emirdağ’da tam tersi uygulanmaktadır.

Yollar ve kaldırımlar daraltılmaktadır. Aynı zamanda şehir merkezinde çok katlı ve büyük binalara müsaade edilmesi trafik sorununu da oldukça artırmaktadır. Öyle ki bazı katlı binaların yapıldığı sokaklara itfaiyenin dahi herhangi bir yangın durumunda müdahale etme imkânı bulunmamaktadır. Bundan sonraki yapılacak binalarda ilçe güvenliğimiz için bunlara dikkat edilmelidir.

Sorunlarımızın anlatmakla bitmeyeceğini biliyoruz fakat sesimizi duyurma fırsatı doğunca içimizi dökmemek elde değil. Doğalgaz Emirdağ’a gelmiş olmasına rağmen yıllardır alt yapı çalışmaları bitmemiştir. Mevcut belediye başkanımızın seçim vaatlerinde 2020 yılının sonunda bitireceğine söz verdiği halde döşenen hat, ilçenin yüzde 50’sine ulaşamamıştır. Bununla ilgili çalışmaların hızlandırılarak bir an önce bitirilmesi gerektiğini düşünmekteyiz. Ayrıca doğalgaz çalışmalarından dolayı köstebek yuvasına dönen yollarımız ki bozuklukların düzeltilmesi gerekmektedir.


Zaten ilçe belediyemiz borç yükü altında ezilmekte, bu sebepten dolayı kaynakların doğru ve verimli şekilde kullanılması şarttır. İlçemiz belediye binası gayet kullanışlı iken bir sürü masraf yapılarak başka binaya taşınmıştır. İlçemizde bir çok eksiklikler ve borç yükü varken önceliğimiz bu olmamalıydı.  Kaymakamlık binamızın da çürük raporu mevcut ve yeni bina yapılması gerekmektedir. Bununla ilgili Kaymakamlık makamımız ve belediye başkanımız çalışma başlatmış hatta yer tahsisinde dahi bulunmuşlar.

Fakat bu konuda düşündükleri yer zaten ilçemizde az sayıda olan ve park olarak faal çalışan yeşil alan belirlenmiştir. Yazın nüfusumuzda olan artıştan dolayı vatandaşlarımızın nefes alıp, oturup zaman geçireceği mevcut yeşil alan ve parklar yetersizdir. İlçemiz içerisinde kaymakamlık binasının yapılacağı başka yerler mevcut iken yeni binanın belirlenen parka yapılmaması gerekmektedir. Bu konuda yetkili makamların gerekli sağduyuyu göstereceği düşüncesindeyiz.

Aslında en önemli sorunumuz Emirdağ sıradağlarında bulunan Emirdağ yaylalarının altın madeni firmalarınca arama yapılmasıdır. Mevcut yaylalarımızda maden çıktığı takdirde ocaklar açılıp siyanür ile ayrıştırma yapılacaktır. Bu yerüstü ve yeraltı su kaynaklarımızı etkileyeceği gibi yer üstündeki maden ocaklarının durumu ortadadır.

Emirdağ’da küçükbaş hayvancılık yaygın bir şekilde yapılmaktadır. 150 bin kayıtlı küçükbaş hayvan bulunmakla beraber 100 bin adet de kayıtsız küçükbaş hayvan olduğu tahmin edilmektedir. Yaylamızda yapılacak olan maden ocakları Emirdağ’ın temel gelir kaynaklarından birisi olan hayvancılığa çok büyük zarar verecektir. Ayrıca endemik bitki türlerimizde yok olacaktır. Yaylamızın bir diğer özelliği de yılkı atlarımızdır. Yılkı atlarımız siyanür zehirlenmesiyle yok olma tehlikesiyle karşı karşıyadır. 

Kısacası yaylamızda açılacak maden ocakları hem doğayı hem canlıları hem de tüm Emirdağlıları olumsuz etkileyecektir. Bununla ilgili çeşitli doğa grupları, avukatlarımız, il başkanımız Yalçın Görgöz, Milletvekilimiz Burcu Köksal ve genel merkezimizle birlikte haklı mücadelemizi sürdürmekteyiz. Lakin herhangi bir resmi kurum ve mevcut belediye başkanımızdan hiçbir açıklama ve destek alamadık. Biz mücadelemizin haklı olduğunu biliyoruz ve sonuna kadar davamızın arkasında olacağız.”


  • Cumartesi 24.7 ° / 6.9 ° Güneşli
  • Pazar 24.9 ° / 8.6 ° Güneşli
  • Pazartesi 22.4 ° / 8 ° Orta kuvvetli yağmurlu