2025 yılına “yeni bir ben” farkındalığı ile girin

Psikolojik Danışman ve Aile Danışmanı Tuba Çavaş, 2025 yılına yaklaşırken bireylere kişisel gelişim ve mutluluğa ulaşma yolunda önerilerde bulundu.

YAŞAM 27.12.2024 02:48:00 0
2025 yılına “yeni bir ben” farkındalığı ile girin

Psikolojik Danışman ve Aile Danışmanı Tuba Çavaş, 2025 yılına girmeye hazırlandığımız şu günlerde yazılı bir açıklama yaparak, 2025 yılına yeni bir ben anlayışı ile girilmesi gerektiğini kaydetti. Yazısında, Çavaş, kendini tanımanın önemine vurgu yaparak, yeni yılın kişisel farkındalığın artırılması için bir fırsat olduğunu bildirdi. 

Tuba Çavaş şunları söyledi: “Koca bir yılı iyisiyle, kötüsüyle, doğrusuyla, yanlışıyla geride bırakıyoruz. Kimimiz geri dönüp değerlendirme yaparken kimilerimiz ise her olandan bir haber yoluna devam ediyor ya da ettiğini sanıyor. Biz biliyoruz ki hayatımızın merkezine kendimizi alıp hayatımız üzerine kontrol sağlayamazsak hem mutluluktan hem de kendimizi gerçekleştirmeden uzak kalırız. 

Adeta bir girdap içerisinde sürüklenir gideriz. Aslında bu yazımda bilimsel ve teoriden uzak sadece bir insan olarak kendimizi gerçekleştirme yolunda ve tabi ki mutluluğumuz yolunda neler yapabileceğimizden bahsedeceğim. Uygulanması kolay ve işlevsel şeylerden. İlk olarak hayatımızda ilk ve yegane amacımız “Ben Kimim?” sorusuna cevap vermek. Kendimizi tanımak ve “Ben” için bir şeyler yapabilmek. 

Durup şimdi kendinize şunu sorun “Bugun kendim için ne yaptım?”. Eğer bu soruya verebileceğimiz bir cevap yoksa ya da bunu çok zor cevapladıysak bu yazıyı okumaya devam edebiliriz. Bugün biz biliyoruz ki bir suyu bile kendi sağlığınızı düşünüp kendiniz için içtiğinizde öz saygı ve öz şefkatinize katkı sağlıyorsunuz. Peki sağlıklı bir yetişkinlik sürdürmek için neler yapabiliriz?

-  Yeni bir şeyler öğrenmek insana her zaman katkı sağlayan bir durumdur. Bir şey öğrendiğimizde gelişir, bilinçlenir ve farkındalığımızı geliştiririz.

-  Kendiniz için sorumluluk almalısınız. Bir gelişimin konfor alanında sağlanılması pek mümkün olmamaktadır. Bu yüzden gelişim için istenilen alanda bazı güçlüklere kendimizi maruz bırakmalıyız.

-  Bir hobi ile ilgilenilmeli. Hobiler bizim kendimizi tanımamız yolculuğunda ve sosyal duygusal gelişimimiz konusunda çok fayda sağlamaktadır. Burada iyi olduğumuz alanı bulma yolculuğunda olumsuz deneyimlerde yılmadan yeni bir deneyim denemek gerekmektedir. Kişi denedikleri sonucunda mutlaka kendine iyi geleni bulacaktır.

- Günlük planlayıcılarla ilerlemek hem kişinin zihnini sakinleştirmekte hem de o planlamadaki şeylerin yapıldığını görmek kişiye motivasyon katmaktadır. Gülük veya haftalık planlayıcılar tutmak iyi bir tercihtir.

- Kendimizi takdir etmeyi ihmal etmemeliyiz. Biz en küçük olumsuz bir koşulda bile kendimizi yargılamaya ve eleştirmeye hazırız fakat yaptığımız olumlu aktivitelerde kendimizi takdir etmeyi hep ihmal ediyoruz. Örneğin bugün katılmak için planladığımız toplantıya katıldıktan sonra ya da yapacağımız bir tatlıyı yapabildikten sonra bile kendimizi takdir edebiliriz.

- Gün sonunda bir memnuniyetimizi düşünüp belki de onu not almak bizim bakış açımızı geliştirir ve olumluya odaklanmamızı sağlar. Bu yüzden her gün sonunda durup bugüne dair bir şey için memnuniyeti düşünebilir ve hatta mümkünse not alabiliriz.

Kendimizi gerçekleştirmek için ise, değişim için istekli olmalı, değişim üzerinde motivasyonumuzu ara ara test edip yenilenecek bir şeyler yapmalı, kendimize karşı dürüst ve dolaysız olup pozitif deneyimlerimize odaklanmalıyız. Herkes ve her davranış değişebilir yeter ki bu konuda istek ve motivasyon olsun. 2025 te kendinize bir iyilik yapın ve değişimi, güzellikleri kabul edin.”