9074,62%-0,66
38,66% 0,02
43,82% 0,37
4211,62% 0,70
6818,76% 0,00
Afyonkarahisar Sağlık Bilimleri Üniversitesi (AFSÜ), lösemi tedavisinde umut vadeden bir projeye TÜSEB’den destek kazandı. AFSÜ Eczacılık Fakültesi’nde yürütülen ve kanser tedavisinde önemli rol oynayabilecek yeni bir biyoteknolojik etkin madde geliştirilmesine odaklanan proje, bilim dünyasında heyecan yarattı.
AFSÜ Eczacılık Fakültesi Farmasötik Biyoteknoloji Ana Bilim Dalı’ndan Dr. Öğr. Üyesi Ozan Kılıçkaya’nın yürütücülüğünü yaptığı ve aynı fakülteden Biyokimya Ana Bilim Dalı’ndan Doç. Dr. Serap Şahin ile Kafkas Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi Biyomühendislik Bölümü’nden Dr. Öğr. Üyesi Yunus Ensari’nin araştırmacı olarak yer aldığı proje, TÜSEB 2025 A4 01 çağrısıyla desteklenmeye hak kazandı.
Projenin temel amacı, Clostridium thalidense bakterisine ait arginine deiminase enziminin aktivitesini ve stabilitesini artırmaya yönelik bilgisayar destekli protein mühendisliği çalışmaları yürütmek. Araştırmacılar, enzimin üç boyutlu yapısını detaylı bir şekilde inceleyerek, aktivite bölgesinde ve genel yapısında yapılacak değişikliklerle enzimin etkinliğini ve dayanıklılığını optimize etmeyi hedefliyor.
Dr. Öğr. Üyesi Ozan Kılıçkaya, projenin başarıyla tamamlanması durumunda akut lenfoblastik lösemi (ALL) tedavisinde kullanılan mevcut ilaçlara alternatif veya destekleyici yeni bir biyoteknolojik etkin madde öncülü geliştirilmiş olacağını belirtti. Özellikle dirençli vakalarda veya yan etkileri azaltma ihtiyacı olan hastalarda bu olası gelişmenin büyük önem taşıyabileceğine dikkat çekti.
Karakterizasyonu tamamlanan enzimin protein mühendisliği ile yeniden tasarlanması sayesinde, lösemi hücrelerinin büyümesi için hayati öneme sahip olan arginin amino asidinin daha etkin bir şekilde parçalanmasının beklendiğini ifade eden Dr. Öğr. Üyesi Kılıçkaya, bu durumun lösemi hücrelerinin çoğalmasını durdurarak tedaviye katkı sağlayabileceğinin altını çizdi.
Projenin bir yıllık bir destek süresine sahip olduğunu belirten Dr. Öğr. Üyesi Kılıçkaya, bu sürenin tamamlanmasının ardından yeni projeler ile etkin madde formülasyonu geliştirme çalışmaları ile gerekli formülasyon, dozaj ve uygulama yöntemlerinin belirlenmesi ve sonrasında da hayvan modelleri üzerinde detaylı deneyler yapılmasının planlandığını ifade etti.
Dr. Öğr. Üyesi Kılıçkaya, bu deneylerin geliştirilen enzimin güvenilirliğini ve etkinliğini canlılarda değerlendirmek açısından kritik öneme sahip olacağını kaydetti.