• BIST 100

    9809,64%0,96
  • DOLAR

    32,57% 0,26
  • EURO

    34,98% 0,03
  • GRAM ALTIN

    2456,42% 0,85
  • Ç. ALTIN

    3991,84% 0,00

AFSÜ’de 5 milyon litre tıbbi etil alkol üretimi yapılacak

Üniversite-Sanayii işbirliği ile yıllık 5 milyon litre tıbbi etil alkol üretiminin yapılacağı tesis, alanında Türkiye’nin en büyük işletmesi olma özelliğine sahip.

GÜNDEM 19.05.2022 23:14:00 0
AFSÜ’de  5 milyon litre tıbbi etil alkol üretimi yapılacak

Afyonkarahisar Sağlık Bilimleri Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nurullah Okumuş, Afyonkarahisar ekonomisine kazandırılan Tıbbi Etil Alkol Üretim Tesisinde incelemelerde bulundu. Üniversite-Sanayii işbirliği ile yıllık 5 milyon litre tıbbi etil alkol üretiminin yapılacağı tesisteki incelemeye, Afyonkarahisar Milletvekilleri Ali Özkaya ve İbrahim Yurdunuseven ile AK Parti İl Başkanı Hüseyin Ceylan Uluçay ve Merkez İlçe Başkanı Ziya Coşkun Karadeniz de katıldı.

TÜRKİYE’DEKİ EN BÜYÜK İŞLETMESİ

Yatırım kararının alınmasından sonra, tesisin kuruluşu Rektör Prof. Dr. Okumuş, “Milletvekilleri Ali Özkaya, İbrahim Yurdunuseven ve AFSÜ’nün destekleri ile sağlanmış olup, tesiste deneme üretimine başlanmış durumdadır. Ülkemizde yıllık yaklaşık 220 milyon litre etil alkol tüketimi mevcut olup bunun yaklaşık yarısını yurtdışından ithal etmekteyiz. Yerli üretim ile ülke ekonomisine katkı sağlayacak ve tıbbi etil alkol üretimi alanında Türkiye’deki en büyük işletme olma özelliğini taşıyacak tesisin fizibilite ve projelendirme çalışmaları yapılmış olup yatırım için yapılan görüşmeler neticesinde, yaklaşık 100 milyon TL yatırım bedeli ile tesisin Alagöz Holding sahipliğinde Afyonkarahisar’a kazandırılması sağlanmıştır” dedi.

5 MİLYON LİTRE ETİL ALKOL ÜRETİLECEK

Kuruluşu tamamlanan, deneme üretimine başlanan ve kısa süre sonra resmi açılışı planlanan Tıbbi Etil Alkol Üretim Tesisi’nin en önemli özelliğini açıklayan Rektör Okumuş, “Hammadde olarak atıl, çürük, parça dahil olmak üzere patates, şekerpancarı, şekerpancarı melası, mısır ve buğday gibi her türlü nişastalı ürünü aynı anda kullanabilecek ilk tesis olmasıdır. Günlük 15 bin litre ve yıllık 5 milyon litre etil alkol üretilecek tesiste, üretim hedefi doğrultusunda günlük 50 ton buğday ya da mısır veya 150 ton pancar ya da 180 ton patates kullanılacaktır.

Sakkarifikasyon (şekere dönüştürme), mayalanma (fermantasyon), damıtma (distilasyon) ünitesi ve yardımcı bölümlerden oluşan tesiste, 110 tonluk iki adet sakkarifikasyon ve 8 adet fermantasyon tankı bulunmaktadır” diye konuştu.

7 BİN M2 ALANDA ÜRETİM YAPILACAK

Rektör Okumuş; “Bünyesinde 250’şer tonluk iki adet alkol stok ve iki adet su tankı bulunduran tesiste, 10 tonluk üç adet günlük alkol tankı, 8 ton/saat tam otomatik buhar kazanı, 24 ton/saat reozmos (arıtma) sistemi yer almaktadır. İki adet soğutma kulesi, patates ve pancar işleme hattı ile 20 bin m2 alanda konumlanan tesiste, 7 bin m2 alanda üretim yapılacaktır” ifadelerine yer verdi.

Yaklaşık 40 kişiye istihdam sağlaması beklenen tesisin en büyük katkısının çiftçilerin elindeki sağlam veya atıl ürünlerin değerlendirilmesi olacağına dikkat çeken Afyonkarahisar Milletvekilleri Ali Özkaya ve İbrahim Yurdunuseven, tesisin kurulmasında emeği ve katkısı olan başta Rektör Prof. Dr. Okumuş olmak üzere herkese teşekkür ettiler.


  • Cuma 21.6 ° / 8.6 ° Güneşli
  • Cumartesi 24.7 ° / 6.9 ° Güneşli
  • Pazar 24.9 ° / 8.6 ° Güneşli