Fizik tedavi alanında uzman AFSÜ personeli, nitelikli sağlık hizmetlerinin yanı sıra, bilimsel literatüre katkı sağlayarak başarılar elde etmeyi sürdürüyor. Türkiye’de ilk kez AFSÜ Tıp Fakültesi Tıbbi Biyokimya Ana Bilim Dalı Ar
Fizik tedavi alanında uzman AFSÜ personeli, nitelikli sağlık hizmetlerinin yanı sıra, bilimsel literatüre katkı sağlayarak başarılar elde etmeyi sürdürüyor.
Türkiye’de ilk kez AFSÜ Tıp Fakültesi Tıbbi Biyokimya Ana Bilim Dalı Araştırma Laboratuvarında yapılan deneysel çalışma, uluslararası saygın bir akademik dergi olan “Journal of Cellular and Molecular Medicine” tarafından yayınlandı. AFSÜ Tıp Fakültesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalından Prof. Dr. Hasan Toktaş’ın danışmanlığında, Uzm. Dr. Ahmet Çağdaş Yılmaz’ın yürüttüğü “İnsan Osteoartritik Kondrosit Kültüründe Terapötik Ultrasonun Hücre Proliferasyonu ve Proinflamatuar İnterlökin Seviyeleri Üzerine Etkileri” başlıklı tıpta uzmanlık tezi, 2023 Türk Romatoloji Kongresi’nde “En İyi Araştırma İkincilik” ödülüne layık görülmüştü. AFSÜ Bilimsel Araştırma Projeleri Koordinatörlüğü (BAP) tarafından desteklenen söz konusu çalışmadan üretilen makale de “Journal of Cellular and Molecular Medicine” ile literatüre kazandırıldı.
Çalışma kapsamında, fizik tedavi kliniklerinde çeşitli kas-iskelet sistemi rahatsızlıklarının tedavisinde kullanılan Terapötik Ultrasonun, eklem kıkırdağı, ligamanları (bağları) ve altındaki kemiği de etkileyen bir eklem hastalığı olan Osteoartrit tedavisindeki rolü incelendi.
Böylece AFSÜ Tıp Fakültesi Tıbbi Biyokimya Ana Bilim Dalı Araştırma Laboratuvarında Prof. Dr. Sefa Çelik ve Öğr. Gör. Dr. Serkan Şen’in katkılarıyla Osteoartritli kıkırdak matriksini üreten hücreler olan kondrositlere Terapötik Ultrason uygulanacak deneysel bir in-vitro model geliştirildi.
Elde edilen veriler, Terapötik Ultrasonun söz konusu hücrelerde inflamasyonu baskıladığını ve hücre canlılığını artırdığını ortaya koydu.
Bu bulgular, osteoartrit tedavisinde terapötik ultrasonun potansiyelini ve bu tedavi yönteminin klinik uygulamalarda daha geniş bir kullanım alanı bulabileceğini gösteriyor.