Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Turizm Fakültesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü, Türkiye Yeterlilikler Çerçevesine (TYÇ) yerleştirildi. Bu bölüm, TYÇ'ye dahil edilen iki gastronomi ve mutfak sanatları bölümünden biri olma özelliği taşıyor. TYÇ, farklı tür ve özelliklerdeki kalite güvencesi sağlanmış yeterlilikleri tanımlayıp sınıflandıran bir araç olup kişilerin istihdama ulaşmasını ve öğrenen hareketliliğini kolaylaştırmayı hedefliyor.
Turizm Fakültesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü Başkanı Prof. Dr. Mustafa Sandıkcı, bu başarının öğrencilere büyük avantajlar sağladığını belirtti. Bu bölüm, eğitim kurumları ve işverenler tarafından kabul edilen bir yeterlilik olup Avrupa Yeterlilikler Çerçevesine bir referans taşıyor. Bu durum, öğrencilerin sektörde iş bulma ve yurtdışında lisansüstü eğitim başvuruları gibi konularda daha avantajlı olmalarını sağlıyor.
AKÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karakaş, Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümünün TYÇ'ye yerleştirilmesiyle ilgili açıklama yaparak eğitim-öğretim kalitesini artırmak için çalışmalar yaptıklarını ifade etti. TYÇ, bireyin öğrenme kazanımlarının tanınması sonucu düzenlenen ve kalite güvencesi sağlanmış yeterlilikleri kapsayan bir çerçevedir. Türkiye'de kendi alanında ilk defa akredite olan Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümünün bu başarısında emeği geçen herkese teşekkür etti.
Türkiye Yeterlilikler Çerçevesi (TYÇ), bireylerin öğrenme kazanımlarını tanıyan ve kalite güvencesi sağlayan bir çerçevedir. Milli Eğitim Bakanlığı tarafından düzenlenen diplomalar, Kalfalık ve Ustalık Belgeleri, yükseköğretim kurumları tarafından düzenlenen diploma ve sertifikalar, Mesleki Yeterlilik Kurumu tarafından düzenlenen MYK Mesleki Yeterlilik Belgeleri, uluslararası sözleşmeler ve ulusal mevzuat gereğince yetkili kurum ve kuruluşlar tarafından düzenlenen sertifikalar ve belgeler TYÇ'ye dahil edilir. TYÇ, okul eğitiminin yanı sıra iş yerlerinde veya diğer öğrenme ortamlarında elde edilen yeterlilikleri kapsar ve özel gereksinimi olan bireylerin öğrenme kazanımlarının tanınmasını sağlar.