• BIST 100

    10045,74%-0,37
  • DOLAR

    32,48% 0,33
  • EURO

    34,67% 0,33
  • GRAM ALTIN

    2406,59% 1,12
  • Ç. ALTIN

    3886,52% 0,00

Afyon Kocatepe Üniversitesi'nde Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin açılışının 104. yılına dair konferans düzenlendi.

Afyon Kocatepe Üniversitesi'nde Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin açılışının 104. yılına dair konferans düzenlendi.

EĞİTİM 18.04.2024 17:23:56 0
Afyon Kocatepe Üniversitesi
Afyon Kocatepe Üniversitesi, Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Bölüm Başkanlığı, Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi ve Araştırma ve Uygulama Merkez Müdürlüğü ile Kocatepe Büyük Taarruz Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürlüğü tarafından, Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin açılışının 104. yılı etkinlikleri kapsamında bir konferans düzenlendi. Abdullah Kaptan Konferans Salonu'nda gerçekleşen konferansa, Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Bölüm Başkanı Doç. Dr. Sibel Yazıcı ve Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Bölüm Başkanlığı Öğr. Gör. Gülden Yürektürk konuşmacı olarak katıldı.

Konferansta, Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Bölüm Başkanı Doç. Dr. Sibel Yazıcı, "Mebusan Meclisi'nden Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne Parlamenter Sistem" konulu bir sunum gerçekleştirdi. Yazıcı, parlamenter sistemin demokratik katılımın önemli bir parçası olduğunu belirtti. Ayrıca parlamenter sistemin yürütme erkinin yasama erkinden kaynaklandığı ve anayasal demokrasi tipi olarak tanımlandığını ifade etti. Yazıcı, konuşmasında parlamenter sistemin geçmişe dayalı derin bir sistem olmadığını ve yönetimin hükümetin parlamento içinde bulunan milletvekillerinin çoğunluğunun oyları ile seçilmesi ve güvenini sağlaması durumunda devam ettiğini söyledi.

Öğr. Gör. Gülden Yürektürk ise "Ulusal Egemenlik Kavramı ve Birinci Dönem TBMM'nin Çalışmaları" konulu bir sunum gerçekleştirdi. Yürektürk, Tanzimat süreciyle başlayan I. ve II. Meşrutiyet dönemlerinin Osmanlı idarecileri için tılsımlı ve büyülü bir kurtarıcı gibi görüldüğünü belirtti. Ayrıca, meclisin artık Türk Devlet sisteminin vazgeçilmez bir parçası haline geldiğini vurgulayarak, TBMM'nin açılmasıyla bir devletin var olduğunu söyledi. Yürektürk, Mustafa Kemal'in Mondros Ateşkes Anlaşması'ndan sonra çözüm süreci aramaya başladığını ve ulusal egemenlik kavramının önemini vurguladı. Konferans, soru cevap bölümünün ardından sona erdi.

#AfyonKocatepeÜniversitesi #AtatürkİlkeleriveİnkılapTarihi #TürkiyeBüyükMilletMeclisi #MebusanMeclisi #MilliEgemenlik #ParlamenterSistem

Haber Kaynak : sezai.org.tr
  • Çarşamba 21.9 ° / 9.2 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Perşembe 18.4 ° / 8 ° false
  • Cuma 20.3 ° / 8.2 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı