• BIST 100

    9524,59%-0,06
  • DOLAR

    32,60% 0,38
  • EURO

    34,75% 0,06
  • GRAM ALTIN

    2498,20% 0,57
  • Ç. ALTIN

    4168,04% 0,00

Afyon her türlü afete hazır

AFAD Müdürü Mehmet Buldan, herhangi bir afete her türlü hazır olduklarını kaydederek, 201 acil toplanma alanı, 27 tane de çadır-konteynır kent kurulma alanı olduğunu bildirdi.

GÜNDEM 5.03.2021 00:35:00 0
Afyon her türlü afete hazır

Afyonkarahisar İl Afet ve Acil Durum Müdürü Mehmet Buldan, pilot il olan Afyonkarahisar’da İl Afet Risk Azaltma Planının hazır olduğunu ve bunu kitaplaştırdıklarını kaydetti.  1-7 Mart Deprem Haftası ve Afet Eğitim Yılı nedeniyle gazetecilerle dün AFAD merkezinde biraraya gelen AFAD Müdürü Buldan, olası felaketlere karşı hazır olduklarını dile getirdi. ‘Afet Farkındalık Eğitimi’nin de verildiği toplantıda Mehmet Buldan çalışmalarını anlattı.  

Afyonkarahisar’ın deprem, sel, yangın başta olmak üzere her türlü afete karşı hazır olduklarını bildiren Buldan, bölgede ve daha önce farklı illerde meydana gelmiş afetlerde yaptıkları faaliyetleri anlattı.

201 TANE ACİL TOPLAMA ALANI VAR

 Afet planlaması ile ilgili bilgiler veren Buldan, afetlerde ilk 6 saatin çok önemli olduğunu  belirterek, şunları söyledi: “6 Afet türü üzerinde çalıştık, 6 masamız var. Bunlar deprem, meteorolojik kaynaklı ve iklim değişikliği afetleri, taşkın gibi konuların nasıl yapılacağını anlatan bir plan üzerinde durduk. Burada Afet Eğitim Yılında bizim defalarca söylediğimiz ve sıkıntı çektiğimiz olaylardan birisi ilk 6 saattir. Trafik akışının sağlanması, iletişimin sağlanması gibi konularla ilgili halkımızın bilgilenmesi ve acil toplanma alanlarına intikali ve ondan sonra barınma alanlarına intikali çok önemlidir. Bunun için bir sistem oluşturuluyor. 26 Çalışma Grubundan birisi tahliye, seyrekleştirme ve intikal planlamasını yapan jandarmadır. Onun da 2 ay önce biz çalışmasını yapmıştık. İlimizde acil toplanma alanları tekrar revize edildi. 201 tane şuanda acil toplama alanı var ve barınma alanı olarak, konteynır kent, çadır kent kurulabilecek alanımız 27 adettir. İlçeler bazında da çalışmalar tamamlandı.

PİLOT İLLERDEN BİRİSİ SEÇİLDİK

İRAP planın oluşturulmasında gelinen süreç ile ilgili de açıklamalar yapan Buldan, şöyle konuştu:  “İldeki afet risklerini tanımlamaya ve azaltmaya yönelik hedef, strateji ve eylemleri belirlemek amacıyla pilot il olarak yılbaşından bu yana hazırlıkları sürdürülen Afyonkarahisar İl Afet Risk Azaltma Planının mevcut durum analizi, senaryo hazırlama ve olay önlem tablolarının oluşturulması aşamalarını içeren İRAP kitabı da tamamlandı.

Ülkemizde afet risklerinin belirlenmesi ve azaltılması çalışmaları kapsamında 2020 yılı içerisinde tamamlanmak üzere seçilen pilot iller Tekirdağ, Rize, Sivas, Adana, Samsun illerinden farklı olarak Afyonkarahisar’dır. AFAD Başkanlığımızın koordinesinde, Japonya Uluslararası İşbirliği Ajansı (JICA) uzmanları kılavuzluğunda ilimizdeki paydaş kurum/kuruluşların katılımıyla pilot il olarak başlanılmıştır.

İLİMİZDEKİ ÖNCELİKLİ TEHLİKELER

Geçmişte yaşanan afetler göz önünde bulundurularak ve yapılan anket sonucu ilimizdeki öncelikli tehlikeler olarak Deprem, Meteorolojik ve İklim Değişikliği Kaynaklı Afetler, Kütle Hareketleri (Heyalan, kaya düşmesi ve Çığ), Taşkın, Yangın ve Bulaşıcı Hastalıklar olarak belirlenmiştir.

İldeki kurum/kuruluş ve diğer ilgili tüm paydaşlarla birlikte yürütülen bir yol haritası olan İl Afet Risk Azaltma Planı (İRAP), ilin afetselliğini ve afetlerin olası etkilerini ortaya koyan ve bu etkileri en aza indirebilmek için afetler meydana gelmeden yapılacak çalışmaları bir süreç dâhilinde tarif eden, sorumluları ve sorumlulukları tanımlayan, sürdürülebilir bir plan olup, ildeki tüm paydaşların sürece katkı sağlaması ile plan başarıya ulaşacaktır.”


  • Cumartesi 17.6 ° / 5.7 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Pazar 18.7 ° / 3.8 ° Güneşli
  • Pazartesi 20.8 ° / 6 ° Güneşli