• BIST 100

    9548,57%0,19
  • DOLAR

    32,49% 0,16
  • EURO

    34,80% 0,25
  • GRAM ALTIN

    2487,88% 1,05
  • Ç. ALTIN

    4157,48% -1,05

Afyon temalı 2 yeni kitap yayında

Afyonkarahisarlı yazar-şair, Emekli Öğretmen Mürşide Oklu Ayhan, memleketi Afyonkarahisar temalı iki yeni kitap yayınladı.

YAŞAM 31.12.2020 21:00:00 0
Afyon temalı 2 yeni kitap yayında

Mürşide Oklu Ayhan’ın “Afyonkarahisar’ı Kucakladım Şiirlerimde” isimli şiir kitabı ve “Karahisar’ın Ardı Kararınca” adlı romanı okuyucuyla buluşuyor.

Kitaplarıyla ilgili konuşan Mürşide Oklu Ayhan “Afyonkarahisar’ın Ardı Kararınca romanı; uzun yıllar memleketinden ayrı düşmüş biri olarak memleketimin geçmişteki yaşadığı olayları merak etmemle başladı. Gördüm ki çoğumuz bildiğimiz bir iki olayın dışında fazla bilgiye sahip değiliz. ‘Atatürk’ün Geçmişini bilmeyen geleceğine yön veremez’ sözünden ilham alarak Afyonkarahisar’ın bugünlere kolay gelmediğini özellikle gençlerimize vurgulamak istedim. Araştırmacı yazarların eserlerinden de yararlanarak yakın tarihimizle ilgili Afyonkarahisar’ın kültürel tarihinin, geleneklerinin, göreneklerinin, örf ve adetlerinin hepsini bir arada bulabileceğimiz bir roman ortaya çıkarttım.

Romandaki kahramanların her birinin hayatları gerçeği yansıtan yaşanmışlıklardır. Dünkü yaşananlarla bugünü kıyaslayabileceğiniz bir kitaptır. Kitabımda yararlandığım, Afyonkarahisar Valiliği, Afyonkarahisar İl Kültür ve Turizm Müdürlüğünün internet sayfaları, araştırmacı yazarların kitapları ve diğer kaynakları harmanlayarak;  bir dönemi bir araya getirerek okurlara sunuyorum. Okuyucuları her satırında düşündürecek, yaşanan o günleri hafızalarında canlandıracak bir zaman tüneli içerisine alacaktır. Adı geçen kaynaktaki kişi ve kurumlara buradan teşekkür ederim.” dedi.

“Afyonkarahisar’ı Kucakladım Şiirlerimle ve Yüreğime Dokunan Şiirler’’ kitabıyla ilgili olarak ise Mürşide Oklu Ayhan, şunları söylüyor:

“Afyonkarahisar’ı Kucakladım Şiirlerimle ve Yüreğime Dokunan Şiirler kitabımda yer alan şiirleri iki ayrı bölümde bir kitap haline getirdim.  Birinci bölümde; memleketime duyduğum özlemi; tarihi ve gizemini mısralarla resmini çizdim. Hayalimdeki renklerle boyadım. İkinci bölümde ise, öğrencilerimin, beni etkileyen tüm oluşumların yüreğimde ki yanardağa dönüşüp patlamasının külleridir. Bu şiirlerin hepsinin ayrı hikâyesi kalbimin bir yerinde saklı duruyordu.  Bunları şiir sevenlerle paylaşmaktan mutluluk duyuyorum.”

MÜRŞİDE OKLU AYHAN KİMDİR?

Afyonkarahisar doğumlu emekli matematik öğretmeni. İlkokul 2. Sınıfa kadar Afyonkarahisar Atatürk İlkokulundaokudu, diğer sınıflarını Konya Mümtaz Koru İlkokulunda tamamladı. Ortaokul ve liseyi Konya’da bitirdi. Konya Selçuk Eğitim Enstitüsü Matematik bölümünden mezun oldu. 1982’de Niğde Çamardı İmam Hatip Lisesine atandı. Niğde Çamardı Bademdere Ortaokulu, Ankara Gülveren Lisesi, Ankara Sincan Kız meslek Lisesi, Ankara Ağa Ceylan İlköğretim Okulu, Ankara Etimesgut Anadolu Ticaret Meslek Lisesinde görev yaptıktan sonra emekli oldu. Şiir, öykü ve denemeleri bulunuyor. “Harikalar Diyarısın Türkiye’m” ile jüri özel ödülü aldı. Yerel bir İnternet gazetesinde köşe yazarlığı yapıyor. Çeşitli dergi ve gazetelerde şiir ve yazıları yayınlanmıştır. Afyonkarahisar Sanat ve Müzik Ansiklopedisinde Afyonkarahisarlı yazar ve şairler arasında şiiri ile yer almıştır. Basılmış roman ve şiir kitabı bulunuyor. Evli bir kızı ve Mert Efe adında bir torunu vardır. Halen Ankara’da yaşamaktadır.


  • Perşembe 22.7 ° / 9.5 ° Güneşli
  • Cuma 21.5 ° / 7.4 ° Güneşli
  • Cumartesi 17.6 ° / 5.7 ° Orta kuvvetli yağmurlu