9356,04%-1,26
39,03% 0,29
44,34% 0,70
4222,70% 2,42
6731,05% 1,32
Bu çalışma, çevre kirliliği, kötü koku, uçkun ve haşere sorunlarına karşı hem etkili hem de doğa dostu çözümler sunmayı amaçlıyor.
Su Kalitesinde Bilimsel İyileşme
İlk olarak 2010'da projelendirilen ve 2012'de Devlet Su İşleri (DSİ) tarafından ıslah edilen Akarçay, bu tarihten itibaren Afyonkarahisar Belediyesi tarafından işletiliyor ve bakımı yapılıyor. Ancak son yıllarda küresel iklim değişikliğine bağlı su azalımı, kaçak deşarjlar ve tarımsal kirlilik nedeniyle Akarçay'da su kalitesi düşüşleri, kötü kokular ve zaman zaman balık ölümleri gözlenmekteydi. Bu duruma kayıtsız kalmayan Afyonkarahisar Belediyesi, 2024 yılı itibarıyla “Akarçay Rehabilitasyon ve Sürdürülebilirlik Projesi”ni hayata geçirdi.
Kardeş Belediyeyle Ortak Çalışma
Afyonkarahisar Belediyesi teknik personelleri, çevreci ve bilimsel çözümler üretme amacıyla Ankara Büyükşehir Belediyesi iştiraki olan BelPLAS A.Ş. ile ortak bir çalışmaya imza attı. Göl ve gölet temizliği konusunda uzmanlaşan BelPLAS'ın ürettiği, laktik asit bakterisi ve maya türlerinden oluşan faydalı mikroorganizmalar, Akarçay'da kullanılmaya başlandı.
Göksu ve Temelli göletlerinde %95 oranında su kalitesi artışı sağlayan bu çevreci teknoloji, Akarçay'da da umut verici bir başlangıç yaptı. Şok dozlama, idame dozlama ve çamur tabanına salınım sağlayan özel toplar aracılığıyla yapılan uygulamalarda suyun kendini yenilemesi hedefleniyor.
Pompa ve Fiskiye Yenilemeleri Yapıldı
Afyonkarahisar Belediyesi tarafından yapılan kontroller sonucunda, Akarçay rekreasyon alanında bulunan havalandırma sistemlerinin çalışmadığı tespit edildi. Toplam 12 adet pompa yenilenmiş ve fiskiye sistemleri bakım ve onarımdan geçirilerek tekrar devreye alındı. Bu sayede, suyun çözünmüş oksijen seviyesi artırıldı, kötü koku ve estetik kayıpların önüne geçildi.
"Çevre Dostu Teknolojiyle Geleceğe Nefes"
Belediye Başkan Yardımcısı Ömer Yıldız ve teknik ekiplerin yanı sıra BelPLAS A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Ruhi Demir ve beraberindeki heyetle yürütülen çalışmalarda, “çevreye, insana ve canlılara hiçbir zararı olmayan, aksine probiyotik etkisiyle fayda sağlayan” bu yöntemin Akarçay'daki tüm canlı yaşamı üzerinde olumlu etkiler oluşturacağı vurgulandı.