• BIST 100

    9079,97%3,10
  • DOLAR

    32,35% 0,15
  • EURO

    34,93% -0,09
  • GRAM ALTIN

    2322,96% 0,18
  • Ç. ALTIN

    3843,45% 0,00

AKP’yi Afyon’da Kentsel Dönüşüm bitirecek

CHP İl Başkanı Yalçın Görgöz, “AKP’yi Afyonkarahisar’da, Kentsel Dönüşüm Projesi ve yolcu garantili teleferik bitirecek” dedi.

SİYASET 17.01.2022 21:17:00 0
AKP’yi Afyon’da Kentsel Dönüşüm bitirecek

Cumhuriyet Halk Partisi Afyonkarahisar İl Başkanı Yalçın Görgöz, düzenlediği basın toplantısında gündemi değerlendirerek iktidarı eleştirdi. Görgöz açıklamasında şunları söyledi: “Yaklaşık 23 aydır görevdeyiz. Bu süre içerisinde yarattığımız gündem konularının her biri bir diğerinden önemlidir, değerlidir. Çünkü biz böylesi önemli bir göreve aday olurken, önce ilimiz hakkında çok ciddi çalışmalar yaptık. Görev başına gelince de bir iddia ortaya koyduk.

CHP Afyonda 1. Parti olacak dedik. Bunu boşuna söylemedik. 20 yıllık iktidar temsilcilerinin ilimizde neler yaptığını gördük. Böylesi zarar veren bir iktidarın neler yaptığını doğru anlatırsak, belgelerle ortaya koyarsak, anlaşılabiliriz dedik. Öyle de oldu. Afyonumuzu ve değerli Afyonluları yakından ilgilendiren konuları belirledik. Ve belirlediğimiz bu önemli konuları gündemde tuttuk, arada bir de tekrarladık. Çünkü Afyonumuzun hak ettiği yerde olamayışının, yeteri kadar gelişememesinin, yaşanabilir kentler sıralamasında olsun, eğitimdeki başarı sıralamasındaki yeri olsun en arkalarda yer almamızın   sebeplerinin başında bu ana başlıklar yer alıyordu. Doğru tespitler yaptığımızı, doğru konular belirlediğimizi görüyoruz. Bu nerden anlaşılıyor? İktidar ve küçük ortağının Afyon temsilcileri durup durup bu konuları gündeme getirip kendilerini aklamaya paklamaya çalışıyorlar. Yaraları var ki gocunuyorlar. 

Peki neydi bu başlıklar?

1- Kentsel Dönüşüm

Bu konuyu kısaca özetleyelim:

Kazmayı vuruyoruz dediler, varamadılar. Neden çünkü dönüşümün yapılacağı mahallerin muhtarlarının, mahalle sakinlerinin haberleri yoktu. Biz vatandaşımızı haberdar ettik ve ilgililere sorduk; mal-mülk sahibini bilgilendirmeden nasıl yapacaksınız anlatın dedik. Kem-küm! Doğru dürüst hiç bir açıklama yapamadılar. Çünkü ellerindeki proje, RANT projesiydi. Kapkaç projesiydi. Vatandaşın malına çökme, hapazlama projesiydi. Peki bunun böyle olduğu nasıl ortaya çıktı? Dedim ya, biz sürekli ilgileri sıkıştırdık, vatandaşın sesi yükseldi ve ne yapacaklarını bilmeyenler, hak sahibi vatandaşları bilgilendirmek zorunda kaldılar. Ne diyeceklerini kendileri de bilmiyordu, çünkü hiç bir hazırlıkları yoktu. Onların kafalarında varmak istedikleri hedef belliydi; oldu-bittiyle vatandaşın mülküne çökmek. Toplayalım vatandaşı, her zamanki gibi yalanlarla kandırırız, biz yine malı götürürüz dediler. Olmadı. Rayiç bedelleri açıkladıklarında, yer yerinden oynadı. Halkın tepkisini gören hapazlamacılar ne söyleyeceklerini bilemeden toplantıyı terk etmek zorunda kaldılar. Sonra biz yanlış hesaplamışız, en az 2 katına çıkartacağız diyerek gaz alma pozisyonuna girdiler. Ancak maske düşüp gerçek yüzleri görününce  güvenlerini yitirdiklerini gördüler. Alladılar pulladılar ama olmadı. Bunlar yaşanırken Akp’liler vatandaşın yanındayız demeyi, yalan söylemeyi sürdürdüler. Ama dikiş tutmadı çünkü KAZMAYI TAŞA VURDULAR.

Şimdi bütün bunları yapanlar çıkmışlar hiç utanmadan, hiç sıkılmadan Kentsel Dönüşümün yapılmasına iktidar engel oldu diyerek kendi hatalarını unutturmaya çalışıyorlar. Biz her defasında Kentsel Dönüşümün yapılması gerektiğini söyledik, yine söylüyoruz yapılmalı. Ama bu dönüşüm rantçıların değil hak sahiplerinin yararına yapılmalı.

EVET engel olduk, sizin vatandaşın arsasına,  mülküne çökmenize engel olduk. Tüyü bitmedik yetimlerin hakkına sahip çıktık. Bununla da gurur duyuyorum. Şimdi de kalkmışlar, İmaret Camii çevresindeki mahalleleri dönüştürmekten bahsediyorlar. Ya Allah’ınız aşkına siz Afyonluları ne yerine koyduğunuzun farkında mısınız? İnsanların aklıyla alay etmeyi bırakın!

Fakıpaşa mahallesi ile Dairecep ya da Mısri Camii arasındaki mesafe 1 km yoktur. Siz burada yaşayan insanların uzayda falan mı yaşadığını düşünüyorsunuz? Her şey tüm Afyonluların hatta Türkiye’nin gözü önünde yaşandı. Siz yaptıklarınızın ya da yapmak istediklerinizin unutulduğunu mu sanıyorsunuz? Kentsel Dönüşümü yapma iddianız ortadan kalkmıştır. Hele bir de Danıştay’ın yürütmeyi durdurma kararı varken ve itiraz hakkınız bile yokken, hiç boşuna uğraşmayın. Bu konuda da sınıfta kaldınız!

Vatandaşın malını hapazlamaya yönelik bu dönüşümü yapamayacaksınız! Bu dönüşüm iddianız konusunda söylediklerinizin doğru olmadığını, yapmaya çalıştığınız icraatlar ortaya koymuştur.

2- Yarım bırakılan inşaatlar, yeni müze inşaatı, Şuhut yolu, Çay barajı ne oldu?

Yeni Müze Kompleksiyle ilgili daha önce defalarca anlattım, bir kez daha özetlemek isterim. Yeni Müze kompleksinin temeli  2011 yılında atıldı. 2012 de açılışı yapılacaktı, 10 yıl geçti hala bitirilemedi. İhale ilk verildiğinde 20 milyon artı KDV ye tamamlanacağı açıklandı. Sonra kaba inşaatı yarım bırakıldı, müteahhit battı dediler. Birkaç yıl atıl vaziyette kaldı. Sonra  tanzim, tamamlama, düzenleme ihalesi yapıldı. 30 milyon artı KDV’ye bir firmaya verildi. Aradan 2-3 yıl geçti. İnşaat yine atıl vaziyette bırakıldı. Sonra biz 2020 de göreve geldik ve bu atıl müze inşaatının neden tamamlanmadığını sorduk. Sonra müjdeyle yeni müze kompleksine ihale yapılacağını duyurdular. 2020’nin Aralık ayında ihalesi yapıldı. 50 milyon artı KDV’ye tamamlama, düzenleme ihalesinin verildiğini söylediler. Peki alan firma kimdi? Daha önce 30 milyon artı KDV’ye alıp, bırakıp giden firmaydı. Şimdi biz bu yalan makinalarına sormayalım mı? İlk önce 20 milyon, sonra 30 milyon, daha sonra da 50 milyona verdiğiniz bu ihalelerin paraları nerelere gitti? Kimin cebinden çıktı? Geçenlerde eski açıklamasında; firma battı-gitti diyor. Bu iş bu kadar basit mi? Yani şimdi biz tüyü bitmedik yetimin hakkını aramayalım mı?  

Afyon kuyu suyu içiyor dedik. Bunu kendileri de defalarca ifade ettiler. Sağlıklı olan barajda bekletilen suyun, arıtmadan geçerek içilmesidir. Akdeğirmen barajının yapılmasının hata olduğunu, burasının su tutmaya elverişli olmadığını DSİ ve DPT mühendisleri söylediler. Ancak dinlemediler. Yapıldı, trilyonlarca para harcandı ama boşa gitti. Peki Afyonun içme suyu nerden geliyor? Baraj su tutmayınca, Balmahmut köyüne 12 adet kuyu açtılar. Bizim içme suyu Balmahmut köyüne açılan kuyulardan, arıtma tesislerine oradan da şebekeye veriliyor. Yazık değil mi bunca masrafa, verilen emeklere?

Hesapsız yapılan Barajlar göletler, kuruyan Eber, Akşehir gölleri, bozulan iklimimiz ve boşalan TARIM arazilerimiz, boşalan köylerimiz ve sürekli göç veren Afyonumuz! Bildiğiniz üzere Çay barajı Bolvadin ve Çay ilçelerimizin içme suyu ve sulama suyu ihtiyacını karşılamak için yapıldı. Su tutuyor mu? Hayır. Peki biteli kaç yıl geçti, çalışıyor mu? Hayır! Ne içme suyu ne de sulamada beklentileri karşılamadı. Daha arıtma tesisleri bitirilemedi, öylece duruyor. Bir işe yaramadığı gibi, Eber ve Akşehir göllerini besleyen Çay deresinin de önü kesilmiş durumda. Hem işe yaramıyor hem de zarar veriyor, göllerimiz kuruyor. Aynı şekilde Akdeğirmen barajı da Akarçaya gelen suyu tuttuğu için göllerin beslenmesine engel teşkil ediyor.  

3- Afyon Belediye Başkanı, geçtiğimiz günlerde tekraren, Afyon Kalesine yıllık 140 bin yolcu garantili teleferik ihalesini bu yıl yani 2022 de yapacaklarını söyledi. İktidarın Garantili yaptıkları işlerden  kazananın sadece ihaleyi alan müteahhitler olduğunu gördük. Biz teleferik yapılmasına karşı değiliz ancak yolcu garantili yapılmasına karşıyız. Sokaktaki vatandaşımızda istemiyor. Hem sonra 140 bin yolcu garantisini neye göre veriyorlar sormak lazım.

4- Afyon Belediye başkanı geçen ay, bir okulda öğrencilere yaptığı açıklamada, bundan 15 sene önce Şuhut/Kayabelen köyünde petrol bulunduğunu, ancak Lozan anlaşması gereği çıkarılamadığı için üstünün 25 tonluk kapaklarla kapatıldığını söylemişti. Çay ilçemizden genç bir yoldaşımız CİMER e sordu. Cimer’den gelen belgeye göre, o bölgede böyle bir çalışma olmadığı yazıyordu. Yani Belediye başkanının söylediklerinin doğru olmadığı CİMER den gelen belgeyle tescillenmiş oldu. Sen eyer ki efendim ben doğru söylüyorum, Cimer yalan söylüyor diyorsan, o da ayrı mesele. O zaman Cimer’e başvurmanızı öneririm.

Geçtiğimiz yılın sonlarında, Afyon Belediyesi ve ona bağlı olan Yüntaş şirketi hakkında SAYIŞTAY raporu yayınlandı. Bu rapora göre belediyenin harcama kayıtlarının tutulmadığı, harcamayı yapması gereken birimlerin yerine 1 Başkan yardımcısının yaptığı ortaya çıktı. Yine Sayıştay’ın, Yüntaş’la ilgili raporuna göre, Yüntaş’ın sürekli zarar etttiği, çalışanların sigorta primlerinin hiç ödenmediği ve çok ciddi vergi borcunun olduğu açıklandı. Bunu biz söylemiyoruz, Sayıştay Raporu söylüyor.  Afyon Belediye başkanı önce yaptığı açıklamada bazı yanlışlıklar olduğunu kabul etti. Daha sonra Sayıştay’a raporları teslim ettiklerini, Sayıştay yetkililerinin de kendilerine çok teşekkür ettiklerini ballandıra ballandıra anlattı. Arkadaşlar dosyaları düzenleyip sunduğunuzda, size teşekkür edilir. Ancak bu Sayıştay’ın daha önce raporunda yayınladığı yanlışların düzeldiği anlamına gelmez. Yaptıkları yanlışları süslemeyi iyi biliyorlar ama artık bunlara kimse inanmıyor. Sayıştay Raporunun takipçisi olacağız. 

Biz bu iktidarın müjdelerinden korkar hale geldik. Ne zaman müjde verseler arkasından zamlar geliyor, vergiler yükseliyor, halkımız daha da fakirleşiyor.

Çiftçiye baraj müjdesi vereceğinize, gübrenin, ilacın, tohumun, mazotun fiyatını düşürün. Sizin daha çiftçinin halinden haberiniz yok. 1 ay sonra çiftçimiz gübreyi, tohumu nasıl atacak? Gübrenin tonundan ne kadar oldu haberiniz var mı?

Akp yöneticilerinin CHP ile neden uğraştıklarını, neden panikte olduklarını biz çok iyi biliyoruz. Akp Afyon’da daha önce yüzde 55 civarı oy alabiliyorken, şimdi 30 un altına inmiş durumda. Haliyle paniktiler. Çünkü düşüş devam ediyor. Eriyorlar..  

Ülkemizin gerçek gündemi hayat pahalılığıdır. Yeni yılla birlikte gelen çok yüksek zamlar, iğneden ipliğe her şeye yansıdı. Biliyorsunuz “faiz sebep enflasyon sonuç” diyen iktidar, gelen zamların ve doların yükselmesinin sebebini sürekli olarak “dış güçler” martavalına bağlıyordu. 20 Aralık’ta Yeni ekonomi modeli dediler, kur garantili mevduat sistemine geçtiler. 1-2 saat içinde doları 6-7 lira düşürdüler ama gelen zamları geri çekmediler. Hatta temel gıda ve tüketim maddelerine, akaryakıta, doğalgaza zam gelmeye devam etti. Böylece “dış güçler” masalının da sonuna gelindi. Artık dış güçler bahanesine kimse inanmıyor.   

Afyonda güzel şeyler de oluyor. Henüz yeni sayılan, halkın özlediği objektif haberler yapan bir basın organımız var. 2 gün önce Akp’lilerin ortaklaşa yaptığı bir açıklamayı haber yaptı. Altındaki yorumlara bakıyorsunuz, yüzlerce insan tepki göstermiş, yüksek sesle hadi oradan, yalan söylemeyin, artık bıçak kemiğe dayandı” diye haykırıyorlar. Açıklamayı yapan il başkanı ve vekilleri 1 tane bile savunan yok ama habere yüzlerce destek var. Bu da güzel ve anlamlı bir gelişmedir. Bu güzellikler arttıkça, ucuz montajcı haber yapan, kötü mirasyedi kaybolup gidecek!

Biz doğru bildiğimiz yolda emin adımlarla yürüyoruz. Yürümeye devam edeceğiz. Sayın Genel Başkanımızın söylediği çok anlamlı bir söz var; sen doğru ol, eğri belasını bulur.”


  • Cuma 18.7 ° / 7 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 21.3 ° / 9.1 ° Güneşli
  • Pazar 23 ° / 10.7 ° Güneşli