• BIST 100

    9679,8%-1,37
  • DOLAR

    32,43% 0,22
  • EURO

    34,52% 0,29
  • GRAM ALTIN

    2447,37% 0,37
  • Ç. ALTIN

    4085,85% -0,28

AKÜ, Uluslararası Karma Sergiye evsahipliği yaptı

“Türkiye’de Hollandalı Günlükleri” isimli uluslararası karma sergi, AKÜ M. Rıza Çerçel Kültür ve Sanat Merkezinde açıldı.

YAŞAM 30.06.2021 23:06:00 0
AKÜ, Uluslararası Karma Sergiye evsahipliği yaptı

Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Rektörlüğü ve AKÜ Güzel Sanatlar Fakültesi (GSF) ev sahipliğinde, Hollanda Büyükelçiliği ve Güler Sanat işbirliğinde, Afyonkarahisar Belediyesinin desteğiyle düzenlenen, “Türkiye’de Hollandalı Günlükleri” isimli uluslararası karma sergi, AKÜ M. Rıza Çerçel Kültür ve Sanat Merkezinde açıldı.

AFYONKARAHİSARLI SANATSEVERLER KATILDI

Karma serginin açılışına Afyonkarahisar Valisi Gökmen Çiçek, Hollanda Ankara Büyükelçisi Marjanne de Kwaasteniet, Afyonkarahisar İkmal ve Garnizon Komutanı Tuğgeneral Osman Alp, AKÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karakaş, Afyonkarahisar Sağlık Bilimleri Rektörü Prof. Dr. Nurullah Okumuş, Afyonkarahisar Belediyesi Başkan Yardımcısı Süleyman Karakuş, AKÜ Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Şuayıp Özdemir, Prof. Dr. Murat Peker, Prof. Dr. Yılmaz Yalçın ile il protokol üyelerinin yanı sıra AKÜ GSF öğretim elemanları ve öğrencileriyle birlikte Afyonkarahisarlı sanatseverler katıldı.

YENİ YÜZÜYLE GÖRÜCÜYE ÇIKTI

Serginin açış konuşmasını yapan AKÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karakaş, Rıza Çerçel diye bilinen binayı 6 ay önce restore ederek, kültür ve sanat merkezi olarak Afyonkarahisar’a kazandırdıklarını ifade etti. Rıza Çerçel Kültür ve Sanat Merkezinde yapılan çalışmalar hakkında bilgiler veren Karakaş, “Eskişehir Anıtlar Kurulundan izin alarak iç restorasyonunu gerçekleştirdik. Daha sonra 6 aylık süreç içerisinde de aldığımız izin doğrultusunda dış cephe ve çatı restorasyonunu yaptık. Ardından ise bahçe peyzajını yeniledik. Hem Afyonkarahisar’ımıza hem de Afyonkarahisarlı sanatseverlere tekrardan bu binayı yeni yüzüyle görücüye çıkarmış olduk” diye konuştu.

KÜLTÜR VE SANAT HAYATINA DOKUNMAYA DEVAM EDİYORUZ

Afyon Kocatepe Üniversitesinin tüm birimleri ile Afyonkarahisar’ın kültür ve sanat hayatına dokunmaya devam ettiklerini söyleyen Karakaş, “Binamız kültür ve sanat merkezi olarak açıldıktan sonra 3 sergi gerçekleştirdik. Aslında daha fazla gerçekleştirmek istiyorduk ama bu süreçte pandemi engeli ile karşılaştık. Aynı zamanda restorasyon süreci de hızımızı yavaşlattı. Ama buna rağmen biri kişisel, ikisi karma olmak üzere toplamda 3 sergiyi Afyonkarahisarlı sanatseverlerle buluşturduk. Bugün dördüncüsünü gerçekleştiriyoruz. Türkiye’de yaşayan 3 kıymetli sanatçı ile ‘Türkiye’de Hollanda Günlükleri’ isimli bu uluslararası karma sergiyi gerçekleştiriyoruz. Bu sergide resimden çizime, fotoğraftan heykel sanatına ve video sanatı gibi disiplinler arası işler yer alıyor” dedi.

“KRİZ ZAMANLARINDA KÜLTÜR VE SANAT ÖNEMLİ”

Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) tedbirleri kapsamında Hollanda Büyükelçiliğinin kapalı düzenlediği etkinliklerin ardından Ankara dışında tekrar harekete geçmenin güzel ve anlamlı olduğunu dile getiren Hollanda Ankara Büyükelçisi Marjanne de Kwaasteniet, “Kriz zamanlarında sanat ve kültür önemlidir. Özellikle geçtiğimiz yıl sanatçılar için çok iyi bir dönem olmadı. Sanat sektöründe performanslarını sergileyen ve görsel alanda çalışan sanatçılar için. Hollandalı sanatçıların içerisinde yer aldığı sanatsal etkinlikleri düzenlemek ve onlara katkıda bulunmak bizim için çok önemli. Geçen yıl Ankara’da başlayan sergi, Nevşehir, Tunceli’nin ardından şimdi de Afyonkarahisar’a uğradı. Bu program dahilinde sanatçı söyleşileri de bulunuyor” şeklinde konuştu.

PANDEMİ İLE KÜLTÜR VE SANAT ETKİNLİKLERİNDEN UZAK KALINDI

Afyonkarahisar Valisi Gökmen Çiçek ise pandemi dolayısıyla kültür ve sanat etkinliklerinden uzak kalındığını belirtti. Çiçek, “Pandemi dolayısıyla son 1,5 yıldır bir araya gelememiştik. Kültür, sanat gibi etkinliklerden uzak kalmak durumundaydık. Fakat bugün adeta açılış yapıyoruz. Açılış yaptığımız bugünü Hollanda Büyükelçimizle beraber yapıyoruz. Özellikle böyle bir sergide olmaktan çok mutluyum. Hollanda ile Türkiye’nin kültürel tarihi ve özellikle peyzaj ve zevkler anlamında Lale Devrinden beri ortak noktaları var. Lale iki devletin insanlarında tutku” dedi.

20 AĞUSTOS 2021 TARİHİNE KADAR AÇIK

Açılış konuşmalarının ardından sergide yer alan yapıtlar, protokol üyeleri tarafından incelendi. Devlet Konservatuvarı öğretim elemanlarının müzik dinletisi ve kokteylin ardından program sona erdi.

Sergide, Türkiye’de yaşayan Hollandalı sanatçılar Arjen Zwart, Jeroen Paalvast ve Koenraad Marinus van Lier’in video işlerinin yanı sıra Zwart’ın İstanbul sokaklarından fotoğrafları, Paalvast’ın kendi hayat hikâyesindeki Türkiye izdüşümlerinden çizimleri ve van Lier’in yağlı boya işleri, bulduğu inşaat kalıntılarıyla yaptığı mozaik ve kireç taşından heykelleri yer alıyor.

Fotoğraftan çizime, resimden heykele ve video sanatına kadar farklı disiplinlerdeki işleri bir araya getiren sergi, 20 Ağustos 2021 tarihine kadar pandemi koşullarına uyularak, Hayat Eve Sığar (HES) kodu ile ziyaret edilebilecek.

HOLLANDALI SANATÇILARLA SÖYLEŞİ GERÇEKLEŞTİRİLDİ

Sergi açılışı öncesinde Sergi Küratörü Kemal Orta, Hollandalı sanatçılar Jeroen Paalvast ve Koenraad Marinus van Lier AKÜ GSF öğretim elemanları, öğrencileri ve Afyonkarahisarlı sanatseverlerle bir araya gelerek bir de söyleşi geçekleştirdiler. M. Rıza Çerçel Kültür ve Sanat Merkezinin Çok Amaçlı Salonunda düzenlenen söyleşide, sergi hakkında bilgi aktarımı yapılmasının yanı sıra Hollandalı sanatçılar da Türkiye’deki çalışmaları ve sanat hakkındaki görüşlerini sanatseverlerle paylaşma fırsatı buldular.


  • Salı 24.8 ° / 9.4 ° Güneşli
  • Çarşamba 24 ° / 11.5 ° false
  • Perşembe 22.7 ° / 9.5 ° Güneşli