• BIST 100

    9530,47%-0,18
  • DOLAR

    32,47% 0,08
  • EURO

    34,67% 0,05
  • GRAM ALTIN

    2470,78% 0,36
  • Ç. ALTIN

    4201,71% 0,00

AKÜ’de şaşkınlık ve sevinç birarada

Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) 2021-2022 Akademik Yılı mezuniyet töreni Ahmet Necdet Sezer Kampüsü Spor Bilimleri Fakültesi Stadyumunda gerçekleştirildi.

EĞİTİM 9.06.2022 22:36:00 0
AKÜ’de şaşkınlık ve sevinç birarada

Afyon, Başmakçı, Bayat, Dazkırı, İscehisar, Sinanpaşa, Sultandağı ve Şuhut Meslek Yüksekokulu (MYO) öğrencilerinin kep atarak geleceğe uğurlandığı törene, AKÜ Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Şuayıp Özdemir, Prof. Dr. Murat Peker ve Prof. Dr. Yılmaz Yalçın, Başmakçı Kaymakamı Ali Ekber Ateş, İscehisar Belediye Başkanı Ahmet Şahin, AKÜ öğretim elemanları ve idari personeli ile mezun öğrenciler ve aileleri katıldı.

AYNI AZİM VE HIRSLA GELECEKLERİNİ YAZACAKLAR

Saygı duruşu ve İstiklal Marşının ardından Devlet Konservatuvarı müzik dinletisi ve Spor Bilimleri Fakültesi halk oyunları gösterisi ile devam eden mezuniyet töreninin açış konuşmasını mezuniyete katılan öğrenciler içerisinde en yüksek ortalamayla mezun olan Afyon MYO birincisi Beytullah Dallar yaptı. Tarihin yazıldığı Kocatepe’de, özgürlük ve bağımsızlık ateşini yakan bir milletin evlatları olarak sorumluluklarının bilincinde, aynı azim ve hırsla geleceklerini yazmaya devam edeceklerini ifade eden Dallar, “Bu kutsal topraklarda Kocatepe rüzgârını ciğerlerine dolduran bizler; yani Kocatepeliler, ülkenin her köşesine bu rüzgârı taşıyacak ve büyük Kocatepe ailesini öğreten ve üreten bireyler olarak gururla temsil edeceğiz” diye konuştu.

“MEZUNİYET BİR DEĞİŞİM”

AKÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Şuayıp Özdemir ise konuşmasında dönem sonunda öğrencilerin kısa sayılamayacak bir süredir sürdürdükleri öğrencilik hayatlarını sonlandıracaklarını söyledi. Mezun öğrencileri yeni fırsatlar ve yeni sürprizlerin beklediğini söyleyen Özdemir, “Öğrencilerimizin bazıları kendilerini bekleyen bu değişimi görüyor ve hüzünleniyor,  bir kısmı şaşkın, bir kısmı ise sevinçli” dedi.  Hayatın hep aynı şekilde akıp gitmediğini ve zaman zaman değişiklikler yaşandığını belirten Özdemir, şunları kaydetti:

FANUSUN ORTADAN KALKMASINA BENZETİYORUM

“Bu değişimlerin bir kısmı hiç beklemediğimiz, bize sürpriz olan değişimler iken bir kısmı ise planladığımız ve istediğimiz değişimlerdir.  Eğitim-öğretim hayatına burada okula başlayan öğrencilerimiz bugünlere geleceklerini o zamanlardan biliyor ve istiyorlardı. Yani ‘mezuniyet’ istenen bir değişimdi.  Bu değişimi isteyenlerden planlı davrananlar olabildiği gibi isteyen ama planlı davranmayanlar da olmuştur. Hayat boyu buna benzer şekilde işe başlama, evlenme, çocuk sahibi olma, taşınma, emekli olma, gibi çok sayıda değişim yaşanmaktadır. Şu an yaşamakta olduğumuz değişimi ben öğrencilerimizi koruyan bir cam fanusun ortadan kalkmasına benzetiyorum. Bu törenle birlikte onları hayatın içinde tutan ve fakat zararlarından koruyan bu fanus artık ortadan kalkıyor. Şimdi artık hayat onları daha çok etkileyecek. Bu bir çeşit yeni bir dünyaya gözlerini açma hadisesidir.”

“ÜNİVERSİTE, OTOBÜS MOLA YERİ GİBİDİR”

AKÜ’yü kazanarak yeni döneme başlayan öğrencileri bu büyük değişim öncesi iyi bir geleceğe hazırlamaya çalıştıklarını söyleyen Özdemir, sözlerine şöyle devam etti:

“Üniversite, öğrencilerimize bundan sonraki geleceklerini hazırlayan adeta otobüs mola yeri gibidir. Kimi yolcular mola yerinde ihtiyaçlarını karşılar kısa ve uzun vadeli düşünerek mola yerini değerlendirir. Yumurta kırmayı bilmeyen yemek pişirmeyi öğrenir, yeni arkadaşlıklar ve dostluklar edinenler olduğu gibi mola yerinde yeni işler konusunda uzmanlaşanlar da olur. Kimisi mola yerinde şöyle bir dolaşır ama kafasında gideceği yer vardır. Sadece hava almak için inmiştir. Buradan sadece bir belge alır ve yoluna devam eder. Kimi yolcular da otobüsten inmez ve şöyle etrafını seyreder veya uyuyarak zamanını tamamlar. Biz üniversite mensupları olarak mola yerinde hizmet verenler gibi öğrencilerimizin bizden daha çok yararlanmalarını sağlamaya ve bundan sonraki dönemlerde ihtiyaç duyacakları şeyleri vermeye çalıştık. Biz mola yerindeki misafirlerimize katkı sağlamaya, katkı sağlayan bu sistemin sürdürülebilirliğini sağlamaya ve aynı bölüm mezunlarına göre bizimkilerin avantajlı olmaları için, en azından dezavantajlı mezun olmamaları için çalıştık.  Kulüp faaliyetleri, kariyer günleri, stajlar, geziler, uygulamalı derslerle öğrencilerimizi gerçek dünyaya hazırlamaya çalıştık.”

“TARİHİN YAZILDIĞI YERDE KENDİ TARİHİNİ YAZDINIZ”

Konuşmasında mezun öğrencilere ile anne ve babalara seslenen Özdemir, “Değerli anne babalar, bu değişim sürecinde sizin aile olarak biraz daha destek sağlamanız gerekiyor. Her yıl mezun olan on binlerce üniversite mezunu arasından çocuğunuzun severek çalışabileceği, bir iş bulması veya kurması için desteklerinize ve biraz da zamana ihtiyaçları var. Onları desteklemeye bir süre daha devam etmenizi rica ediyorum” dedi. Mezunlar ile her zaman gurur duyacaklarını ifade eden Özdemir, şunları belirtti:

“Değerli öğrencilerimiz, eğitim-öğretim hayatı boyunca hep biz konuştuk siz dinlediniz. Sizin donanımınızı artırmaya çalıştık. Sizi kimi zaman zorladık, kimi zaman üzdük. Ama içinde bulunduğumuz şartlarda en iyisini yapmaya çalıştık. Başaramadıklarımız için sizden anlayış bekliyoruz. Değerli öğrencilerimiz, tarih yazıldığı yerde kendi tarihini yazdınız. Afyon Kocatepe Mezunu olarak bir cümle yazdınız. Burada noktayı koyun ve yeni cümleler yazmak için kollarınızı sıvayın. Önününüz de uzun bir hayat var. Tarih yazmaya devam edin. Biz sizinle hep gurur duyacağız.”

“‘YAPTIĞINIZ İŞİ İYİ YAPIN”

Mezun öğrencilere tavsiyelerde bulunan Özdemir, şunları belirtti: “Mezun olduktan sonra hayatta ne iş yaparsanız yapın öncelikle doğru işi yapın, sonra da ‘yaptığınız işi iyi yapın!’ İşini iyi yapanlar ‘değerli’ insanlar olurlar. İşinizi küçümsemeyin. Yaptığınız iş ne olursa olsun helal kazanç sağladıktan sonra işinizin adının önemi ikinci planda olmalıdır. Karıncalar yerdeki küçük kırıntıları toplarlar ancak takdir edilirler. Önemli olan işi iyi yapmaktır. Eskilerin deyimiyle bir mıh, bir nal demektir. Bir nal, bir at demektir. Bir at, bir bölük demektir. Bir bölük, bir ordu demektir. Bir ordu ise ülke demektir.  Dürüst olun.  Çünkü hayatta uzun vadede başarılı olmanın yolu dürüstlükten geçer. Dürüst olmayanın kazancı kısa vadelidir. Bilinçli olun. Neyi, niye yaptığımızı bilin. Alışkanlıkla yapılan şeyler size fayda sağlayabilir ama bilinçli olmak sizi daha değerli yapar. Bilinçli olmak sorgulamakla mümkündür. Böyle gelmiş, böyle gider diye düşünmeyin. Sorgulayın. Yanlış gittiğini düşündüğünüz şeyler varsa değiştirmeye çalışın. Böylece hayat dokunun. Bu sizin insan olarak sorumluluğunuzdur.”

Tören, protokol konuşmaları sonrasında fakültelerinden derece ile mezun olanlara ödül ve hediyelerinin verilmesine müteakip, bölümlerin öğretim elemanları tarafından mezun öğrencilere temsili diplomalarının verilmesi ve öğrencilerin kep atmasıyla ile sona erdi.


  • Perşembe 22.7 ° / 9.5 ° Güneşli
  • Cuma 21.5 ° / 7.4 ° Güneşli
  • Cumartesi 17.6 ° / 5.7 ° Orta kuvvetli yağmurlu