• BIST 100

    9652,00%0,12
  • DOLAR

    34,68% 0,26
  • EURO

    36,73% 0,37
  • GRAM ALTIN

    2960,57% 0,92
  • Ç. ALTIN

    4868,23% 0,00

AKÜ’de Tarihte Sanat Konferansı

Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Ahmet Şemseddin Karahisari Sanat Uygulama ve Araştırma Merkezi tarafından “Tarihte Sanat” temalı konferans düzenlendi.

YAŞAM 30.11.2024 02:11:00 0
AKÜ’de Tarihte Sanat Konferansı

İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi ve Ahmet Şemseddin Karahisari Sanat Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Dr. Öğretim Üyesi Asuman Şenel’in verdiği konferansa akademik personel ve öğrenciler katıldı.

“GAZİANTEP, MÜZELER ŞEHRİ”

İlahiyat Fakültesi Konferans Salonunda verilen konferansta; Dr. Öğr. Üyesi Asuman Şenel, Gaziantep, Şanlıurfa, Mardin ve Diyarbakır illerindeki tarihi eserler hakkında öğrencilere bilgi verdi. Şenel, Gaziantep’e ait tarihi yerleri anlatarak başladığı konuşmasında, Gaziantep’in bir müzeler şehri olmasına dikkat çekti. Şahin Bey Millî Mücadele Müzesi’nin tarihi ve sanatsal değerlerini anlatan Şenel, “Şahin Bey Millî Mücadele Müzesi eski bir Antep evidir. Fakat restore edilerek 2017 yılında müze olarak hizmete açılmıştır. Antep’te tarihi konak evlerinin bir bölümünde mağaralar bulunmaktadır. Bu evde de iki mağara tanzim edilmiştir. Bu müzede Millî Mücadele Dönemi’nde kullanılan silahlar, kıyafetler ve diğer eşyalar sergilenmektedir” dedi. Şenel, ayrıca Zeugma Mozaik Müzesi ve Bakırcılar Çarşısı hakkında da edindiği bilgileri ve gözlemlerini öğrencilerle paylaştı.

“ŞANLIURFA, İNSANI 12 BİN YIL ÖNCESİNE GÖTÜRÜYOR”

Şenel, Şanlıurfa’da bulanan Arkeoloji Müzesi ve Göbeklitepe üzerine de gözlemlerini anlattı. Şanlıurfa’nın çok farklı bir yer olduğunu vurgulayan Şenel, Şanlıurfa’nın insanı bir anda 12 bin yıl önceye götürdüğüne dikkat çekti. Şanlıurfa’da kazıların ve araştırmaların devam ettiği bilgisini veren Şenel, “Göbeklitepe içerisinde bulunan heykeller ve resimler ile birçok sırları içerisinde barındırıyor. Balıklıgöl kenarında da ‘Urfa adamı heykeli’ olarak adlandırılan bir mezar yapısı bulunmuştur” dedi. Şenel, Halil-i Rahman Balıklıgöl hakkında da öğrencilere bilgi vererek, “Hz. İbrahim, Nemrut tarafından ateşe atıldığında bir ayet iniyor ve “Ey Ateş! Serinle ve selamet ol’ diye. İşte Urfa’da Balıklıgöl dediğimiz alan Hz. İbrahim’in ateşe atıldığı makam olarak kabul ediliyor. Buradaki balıklar kutsal kabul ediliyor ve hiç dokunulmuyor” diye konuştu.

“UNESCO DÜNYA MİRAS LİSTESİNDE”

Şenel Mardin Müzesi ve Mardin Ulu Cami hakkında da bilgiler verdi. Mardin Müzesi’ndeki tarihi yapıların tamamının nakışlı, işlemeli olduğunu söyleyen Şenel, “Müze’de mozaik örnekleri çok fazla, Mardin Müzesi’nden bakıldığında Mardin Ulu Cami’nin minaresi görülmektedir. Şahmeran, Mardin bölgesinde çok yaygın bir efsanedir ve çok fazla örnekleri bulunuyor” dedi. Daha sonra Diyarbakır Ulu Cami ve Diyarbakır Kalesi’ni anlatan Şenel, “Diyarbakır Kalesi bir Kalkan balığının ağzını Dicle’ye dayamış şekilde tanzim edilmiştir. Diyarbakır Kalesi ve Hevsel Bahçeleri 2015 yılında UNESCO tarafından Dünya Mirası Listesine alınmıştır. Diyarbakır Ulu Cami ise Melikşah döneminde büyük bir onarım yapıldığı için onun adıyla anılan bir camidir. İslam aleminin de 5. Harem-i Şerifi kabul ediliyor” ifadelerini kullandı.

Konferans, sorularının cevaplanmasının ardından sona erdi.


  • Pazar 9.2 ° / 0.3 ° Güneşli
  • Pazartesi 10.4 ° / 2.3 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Salı 7.7 ° / 3.5 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı