• BIST 100

    9753,27%0,32
  • DOLAR

    32,56% 0,09
  • EURO

    34,97% 0,44
  • GRAM ALTIN

    2430,79% 0,33
  • Ç. ALTIN

    3994,55% 0,00

AKÜ’de Ticaret Zirvesi gerçekleştirildi

Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Uluslararası Ticaret ve Finansman Kulübünün tarafından düzenlenen “Türkiye Ticaret Zirvesi”, Atatürk Kongre Merkezinde gerçekleştirildi.

EKONOMİ 1.06.2022 19:55:00 0
AKÜ’de Ticaret Zirvesi gerçekleştirildi

Toplantının moderatörlüğünü yapan AKÜ İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi (İİBF) Öğretim Üyesi Doç. Dr. Fikret Yaman, Afyonkarahisar’ın zaferin, termalin, mermerin ve lezzetin başkenti olmasının yanında geçmişte ticaretin de başkenti olduğunu belirtti. Ticaretin tecrübe, itibar, cesaret, ahlak, risk, emek, tedbir olmadan yapılamayacağını ifade eden Yaman, Afyonkarahisar’ın geçmişteki ticaret imkanlarına ilişkin tarihi belgelerde bazı kayıtların olduğunu belirtti. Yaman, “Ünlü Gezgin Evliya Çelebi Afyonkarahisar’a geldiğinde yazdığı satırlarda, ‘şehir ticaret şehri olduğu için çarşı ve pazarı çok kalabalıktır toplam 2 bin 48 dükkân vardır’ diyerek Afyonkarahisar’ın ticari potansiyeli hakkında bizlere bilgi vermektedir” dedi.

Zirvenin açış etkinliğini TOBB Afyonkarahisar Genç Girişimciler Kurulu Başkanı Mustafa Özkan, Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) Türkiye Temsilci Yardımcısı Ayşegül Selışık, Agrimetne Genel Müdürü Selçuk Bağcı, BEE’O Propolis Genel Müdürü Dr. Aslı Elif Tanuğur Samancı katıldı.

“FİNANSAL ERİŞİM EN BÜYÜK SORUN”

TOBB Afyonkarahisar Genç Girişimciler Kurulu İcra Komitesi Başkanı Mustafa Özkan ise günümüzde en büyük sorunun finansal anlamda yaşandığını belirterek, “Günümüzde en büyük sorun, finansal erişim. Bu bağlamda verilen desteklerin iyi takip edilmesi gerekiyor. Genç girişimci adaylarımız, geniş bir iletişim ağına sahip olmalı; karşılaştıkları sorunları bizimle paylaşmalılar. Bize Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odasından ulaşabilirsiniz. Biz Üniversite öğrencileri ile bir araya gelmeyi istiyorduk, bugün sizlerle bir aradayız. Bundan sonra Tarım Zirvesi, ardından da Turizm Zirvesi düzenlemeyi hedefliyoruz” diye konuştu. Özkan, gençlerin kendilerine bir kişiyi örnek almaları gerektiğini belirterek, “Fikirlerinize körü körüne bağlanmayın; fikirlerinizi geliştirin. Gençlerimiz siyasette, Odalar’da, sanayide, her alanda aktif olmalılar. Kendilerine bir rol model belirlesinler ve bu çerçevede yürüsünler” diye konuştu.

YAPILABİLİR Mİ? EVET

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) Türkiye Temsilcisi Yardımcısı Ayşegül Selışık ise dünyada birçok ülkenin küresel salgın ile birlikte kıtlık tehlikesi ile karşı karşıya geldiğini belirtti. Selışık “Dünya nüfusunun 2050 yılına 10 milyar olması bekleniyor. Şu anda dünyada açlıkla mücadele eden 800 milyondan fazla insan var, ama Türkiye için kıtlığın yaşanabileceği söz konusu değil” dedi.

Bazı ülkelerin kıtlık tehlikesi ile karşı karşıya geldiğini kaydeden Selışık, “Dünya nüfusunun 2050 yılına 10 milyar olması bekleniyor. Şu anda dünyada açlıkla mücadele eden 800 milyondan fazla insan var. Pandemi bunu tetikledi tabi ki. Bunun en büyük sebeplerinden biri biranda ticaret yollarının kapanması. Ülkelerin kendi gıda güvenliklerini korumak adına ihracatı yasaklaması gibi koruma politikaları bunların etkisi arasında. 2050 yılına 10 milyar olması bekleniyor. Bu nüfusu besleyebilmek için gıda ve tarımsal üretimimizi yüzde 60 arttırmamız lazım. Yüzde 60 gerçekten büyük bir rakam. Yapılabilir mi? Evet, yapılabilir. Elimizdeki kaynaklarla az ile daha çok üretebiliriz. Bunun için ciddi bir planlama gerektiriyor” ifadelerini kullandı.

“TÜRKİYE’DE KITLIK OLMAZ”

Selışık şunları belirtti: “Bazı ülkeler kıtlık yaşıyor. Somali’de, Sudan’da kıtlık yaşanıyor. Bizim gibi doğal kaynakları zengin, coğrafi olarak çok güzel bir yerde konumlanmış bir ülke olarak bizim elimizdekine sahip çıkmamız lazım. Tarım bütün dünyada suyun yüzde 70’ini kullanan bir sektör. Bu ne demek? Su varsa verimlilikte artış var demektir. O zaman elimizdeki suyu gelecek nesillere de yetecek bir gıda üretimi yapabilmemiz için suyu etkin kullanmamız gerekiyor. O yüzden Türkiye için kıtlığın yaşanabileceği söz konusu değil. Sonuçta hala üretiyoruz çiftçimiz hala üretimden vazgeçmedi. Bir tehlike var mı? Evet var. Artık gençler kırsalda yaşamak istemiyor. Özellikle şehirlerin cazibesine kapılıp tarım da zor bir sektör olduğu için tarımda kalmak istemiyorlar. Fakat tarımsal üretim olmazsa şunu bilmeliyiz ki; bir gün o üretimi bizler için yapacak kimse kalmadığında ithalata bağımlı kalacağız.”

Zirvenin açış etkinliği Agrimetne Genel Müdürü Selçuk Bağcı ve BEE’O Propolis Genel Müdürü Dr. Aslı Elif Tanuğur Samancı’nın ticari girişimlerine ilişkin bilgiler vermesi ve soru cevabın ardından sona erdi.


  • Perşembe 22.3 ° / 10.6 ° Güneşli
  • Cuma 21.6 ° / 8.6 ° Güneşli
  • Cumartesi 24.7 ° / 6.9 ° Güneşli