• BIST 100

    9079,97%3,10
  • DOLAR

    32,35% 0,15
  • EURO

    34,93% -0,09
  • GRAM ALTIN

    2322,96% 0,18
  • Ç. ALTIN

    3843,45% 0,00

Apemeia Antik Kenti kazı çalışmalarını incelediler

Apemeia Antik Kenti'nde yürütülen kazı çalışmaları titizlikle sürdürülüyor.

GÜNDEM 19.06.2021 21:43:00 0
Apemeia Antik Kenti kazı çalışmalarını incelediler

Afyonkarahisar’ın Dinar ilçesi sınırları içerisinde bulunan tarihi İpek ve Kral yolunun kesiştiği noktada yer alan Apemeia Antik Kenti'nde kazı çalışmaları başlatıldı.

Frig, Pers ve Roma uygarlıklarından izler taşıyan Apameia Antik Kenti’nde incelemelerde bulunan Vali Gökmen Çiçek, Milletvekili Ali Özkaya, Belediye Başkanı Mehmet Zeybek ve protokol üyeleri yetkililerden bilgiler aldı.

STRATEJİK BİR ÖNEME SAHİP BİR KENT

Antik dönemde Phrygia Bölgesi'nin sınırlarında kalan Dinar İlçesinde Üçlerce Tepe ile Toptepe üzerinde kurulan Kelainai-Apameia kenti, ana yol güzergâhlarının kavşak noktasında kurulduğundan stratejik bir öneme sahip bir kent. Bu nedenle eski çağlardan itibaren neredeyse tüm askeri seferler ile önemli ticaret yolları buradan geçmiştir. Kelainai-Apameia tarihte birçok önemli olaya da tanıklık etmiştir. Özellikle, Pers Kralı Kserkses ve Kyros batıya Hellenler üzerine yaptığı seferler sırasında Kelainai'da konaklamış, burada sarayların yanı sıra paradeisos denilen vahşi hayvanlarla dolu bir park yaptırmıştır.

ANADOLU'NUN EN BÜYÜK İKİNCİ TİCARET MERKEZİ

Hellenistik Dönem’de, MÖ 3. yy’da Antiokhos  Soter annesi Apama'yı onurlandırmak için o güne kadar Kelainai olan kentin adını Apameia olarak değiştirmiştir. MÖ 190 yılında Seleukoslar ile Roma arasında cereyan eden Magnesia Savaşı sonrasında yenilgiye uğrayan III. Antiokhos, savaş öncesinde ve sonrasında krallığı Apameia’dan yönetmiştir. Ardından, MÖ 188 yılında, Roma Cumhuriyeti ile yapılan ve tarihe Apameia Barışı olarak geçen antlaşma burada imzalanmıştır. Roma Dönemi'nde Küçük Asya'nın büyük bir ticari merkezi olarak geçen Apameia için, antik yazarlardan Amasia’lı Strabon, Apameia’dan Ephesos'tan sonra Anadolu'nun en büyük ikinci ticaret merkezi olarak bahsetmektedir.

2021 KAZILARI BAŞLIYOR

Afyonkarahisar’ın Dinar İlçesi’nde yer alan Kelainai-Apameia antik kentinde yapılacak olan ve yedi ay sürmesi planlanan 2021 yılı kazıları, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğümüzün izniyle, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü birimi Afyonkarahisar Müzesi Müdürü Mevlüt Üyümez başkanlığında, Afyon Kocatepe Üniversitesi’nden Dr. Öğr. Üyesi Mustafa Bilgin’in bilimsel koordinatörlüğünde, 14 farklı üniversiteden, 40 bilim insanının katılımıyla başlayacak.

ALİ ÖZKAYA ÇALIŞANLARA KOLAYLIK DİLEDİ

Konuyla ilgili açıklama yapan AK Parti Afyonkarahisar Milletvekili Ali Özkaya, “Apemeia Antik Kenti'nde yürütülen kazı çalışmalarını Valimiz, Afyonkarahisar belediye başkanımız, ilçe protokolümüz ve teşkilat mensuplarımızla birlikte ziyaret ederek incelemelerde bulunduk. Çalışanlara kolaylıklar dileyerek, çalışmalar hakkında bilgiler aldık” dedi.

DİNAR APAMEİA KAZISINI BAŞLATTIK

Kazı çalışmaları hakkında bilgi veren Afyonkarahisar İl Kültür Turizm Müdürü Mehmet Tanır ise, şunları söyledi: “Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğünün izniyle Afyonkarahisar Valiliği himayelerinde İl Kültür ve Turizm Müdürlüğümüz tarafından 2017  yılında başlattığımız Dinar Apameia kazısının bu yılki kazını Valimiz Sayın Gökmen Çiçek, Milletvekilimiz Ali Özkaya, Afyonkarahisar Belediye Başkanımız Mehmet Zeybek, AKÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karakaş, Dinar Kaymakamı Selami Kapankaya, Dinar Belediye Başkanı Nihat Sarı, kurumumuz personeli ve protokolün katılımı ile başlattık.

Kazı; Kültür ve Turizm Müdürlüğü birimi olan Müze Müdürlüğü tarafından yürütülmektedir. Müze Müdürü Mevlüt Üyümez başkanlığındaki kazıda AKÜ Öğretim Üyesi Dr. Mustafa Bilgin'in koordinesinde 40 kişilik bir ekip yer alıyor.”


  • Cuma 18.7 ° / 7 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 21.3 ° / 9.1 ° Güneşli
  • Pazar 23 ° / 10.7 ° Güneşli