• BIST 100

    8806,72%-0,01
  • DOLAR

    32,27% 0,30
  • EURO

    35,11% 0,73
  • GRAM ALTIN

    2273,80% 0,92
  • Ç. ALTIN

    3854,72% 0,51

Avrupa’da yaşlılar ölüme terk edildi, bizler ise en çok yaşlımızı koruduk

Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, “Amerika'da, Avrupa'nın göbeğinde yaşlıların ölüme terk edildiği çok acı günler yaşandı. Bizler ise en çok yaşlımızı koruduk” dedi.

GÜNDEM 28.09.2020 20:21:00 0
Avrupa’da yaşlılar ölüme terk edildi, bizler ise en çok yaşlımızı koruduk

Fazlı-Macide Halaç Huzurevi Yaşlı Bakım ve Rehabilitasyon Merkezi Hizmete Açıldı

Hayırsever Özcan Halaç tarafından Emirdağ ilçesine yaptırılan Fazlı-Macide Halaç Huzurevi Yaşlı Bakım ve Rehabilitasyon Merkezi, Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, Vali Gökmen Çiçek ve protokolün katıldığı törenle hizmete açıldı.

İMKÂNI OLAN HERKES HAYIR İŞİNE YÖNELMELİ

Kur’an-ı Kerim tilavetiyle başlayan programda ilk olarak yatırımın mimarı Özcan Halaç bir konuşma yaptı. Türkiye’nin birçok noktasında Allah rızası için yatırımlar yaptıklarını kaydeden Özcan Halaç:” Bu dünya hayır dünyası. İmkânı olan herkesin hayır işlerine yönelmesi gerekiyor. Bizleri bu anlamlı günde yalnız bırakmadığı için Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk’a teşekkür etmek istiyorum. Açılışımıza katıldıkları için de tüm protokol üyelerine teker teker şükranlarımı sunuyorum” dedi.

MEMLEKETİMİZE VEFA BORCUMUZU ÖDÜYORUZ

Ardından Fazlı Halaç konuştu. Emirdağ’dan yurtdışına giden ilk isim olduğunu söyleyen Fazlı Halaç: “Emirdağ yıllar içinde bana çok şey verdi. Şimdi sıra bizde. Ben bu ilçeye vefa borcumu ödemiş oluyorum. İlçemize elimizden geldiğince yatırım yapmaya devam edeceğiz. Bizler yurt dışında olunca yaşlılarımız biraz ihmal ediyoruz. Lütfen yaşlılarımıza sahip çıkalım. Onları yalnızlığa terk etmeyelim. Bu merkezi ilçeye kazandırarak ömürlerinin son demlerini huzur ve afiyet içerisinde geçirebilmelerini diliyoruz. Bu yatırımının ilçeye kazandırılmasında emeği olan herkese teşekkür ediyorum. Hayırlı uğurlu olsun” diye konuştu.

SOSYAL DEVLETLE ÖVÜNEN AVRUPA TEL TEL DÖKÜLDÜ

Daha sonra konuşan ve yaşlılarımızın en büyük zenginliğimiz olduğuna değinen Vali Gökmen Çiçek: “Bizler yaşlılarıyla yaşayan bir memleketiz, yaşlılarıyla birlikte olan onlarla mutlu olan bir medeniyetin çocuklarıyız. Bugün Avrupa’da sosyal devleti kurduk, artık sosyal devletin bütün kurumları bizde diyenler bu pandemi sürecinde gördük ki tel tel döküldüler. Bir Avrupa ülkesi olan İspanya’da bir Yaşlı Bakım Merkezinde pandemi nedeniyle koronavirüs nedeniyle bütün sağlık görevlileri ve kurum çalışanları kurumlarını terk ettiler ve yaşlıları kendi kaderleriyle baş başa bıraktılar. Yine İngiltere’de binlerce insan yalnızlıktan ölümü beklemekte. Ülkemizde ise özellikle Sayın Bakanım önderliğinde Valiliklere gönderilen kaynaklarla hiç kimseyi sahipsiz ve yalnız bırakmadık. Hiçbir yaşlımızı kaderiyle baş başa bırakmamaya çalıştık” dedi.

HAYIRSEVERLERİN DESTEĞİ ELİMİZİ GÜÇLENDİRİYOR

Hayırseverlerin desteği devlet olarak bizlerin elini her zaman güçlendiriyor diyen Vali Gökmen Çiçek: “Fazlı amca, Özcan bey, Başak hanım gibi hayırseverlerimiz pandemi sürecinde ekonomik olarak ne olacağını düşünmeden ortaya çıktılar ve biz de varız dediler. Onların destekleri ile böylesine güzel eserler ortaya çıktı. Özcan Halaç Bey benim eski dostum. Diğer illerdeki yatırımlarını da görme imkânım olmuştu. İnanılmaz güzel eserler yapmışlar. Ben huzurlarınızda Halaç Ailesine teşekkür ederken iyi ki Afyonlusunuz iyi ki Emirdağlısınız iyi ki varsınız demek istiyorum. Ayrıca Sayın Bakanım Aile Bakanlığı olarak gönderdiğiniz kaynakları adil ve yerli yerinde kullanmamız talimatını sık sık verdiniz bundan da emin olabilirsiniz ki Afyonkarahisar’da Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığının kaynakları tam yerine zamanında gidecektir. Bu duygularla hepinizi sevgi ve saygıyla selamlıyorum” ifadelerini kullandı.

24 MİLYAR LİRAYA YAKIN KAMU YATIRIMI YAPILDI

Afyonkarahisar'ın, tarımıyla, ticaretiyle, termal enerjisiyle, başta mermer olmak üzere doğal kaynaklarıyla, çalışan ve üreten bir il olduğunu söyleyen Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, Son 18 yılda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın liderliğinde Afyonkarahisar'a 24 milyar liraya yakın kamu yatırımı yapıldığını ifade etti. Bakan Selçuk, "Biz de Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı olarak bu yatırımların 3 milyar lirasına katkı sunmuş durumdayız. Afyonkarahisar'da şu anda 4 tane sosyal hizmet merkezi, kadın konukevi ve 13 çocuk evimiz bulunmakta" dedi.

30 BİNE YAKIN AİLEMİZ SOSYAL YARDIMDAN YARARLANIYOR

Bakan Selçuk, Afyonkarahisar’da Bakanlığa bağlı bir bakım ve rehabilitasyon merkezi olduğunu vurgulayarak, şunları kaydetti: "Bu merkezimizde gündüz bakım hizmeti de sunmaktayız. 4 özel engelli bakım merkezimiz var. 2002'lerde 2 milyarı bile bulmayan bir sosyal programımız varken, şu anda 43 sosyal yardım programımızla 5 milyarı aşan bir sosyal yardımı vatandaşlara ulaştırmaktayız. Halihazırda Afyonkarahisar'da 30 bine yakın ailemiz bu sosyal yardım programlarımızdan yararlanmakta. İŞKUR aracılığıyla da birçok çalışanımız hem burada hem de yurtdışında işe girmekteler. 2019'da 10 bin kişiyi işe yerleştirdik Afyonkarahisar'da. İşverenlerimize sunduğumuz teşviklerimizle de Afyonkarahisar'a destek olmaya devam ediyoruz."

BİZ, TÜRKİYE'DE KİMSENİN KİMSESİZ OLMADIĞINA İNANIYORUZ

Dünya genelinde olduğu gibi Türkiye'de de Kovid-19 salgını ile mücadelenin devam ettiğini dile getiren Selçuk, Bakanlık olarak Sosyal Koruma Kalkanı adını verdikleri bir takım uygulamalar ve destek programları açıkladıklarını bildirdi.

Salgına karşı vatandaşları, çalışanları, işverenleri, istihdamı korumak için tedbirler aldıklarına değinen Bakan Selçuk: “Kovid-19 salgını kapsamında Türkiye genelinde verdiğimiz desteklerin tutarı 35 milyar liraya yaklaştı. Bu 35 milyar liranın 184 milyon lirasını Afyonkarahisar'da verdik. Bunların içinde Afyonkarahisar'a Kısa Çalışma Ödeneği, Nakdi Ücret Desteği ve İşsizlik Ödeneği gibi programlarımızla destek olmaya çalıştık.

Yine sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde tüm Türkiye'nin bu çorbada tuzu olması için 'Biz Bize Yeteriz Türkiyem' kampanyası başlatmıştık. Kampanyada da 2 milyar lirayı aşkın bir bağış toplandı. Bu bağışları da vatandaşlara ulaştırmaya devam ediyoruz. Şu anda yüzde 90'ından fazlasını ulaştırmış durumdayız. Kampanyada Afyonkarahisar'a 16 bini aşkın ihtiyaç sahibine yardımlarımızı ulaştırdık. Biz, Türkiye'de kimsenin 'kimsesiz' olmadığına inanıyoruz. Devletimiz her zaman vatandaşımızın arkasında ve hep birlikte bu salgın dönemini atlatacağımıza inanıyoruz. Ülkemiz nüfusunun neredeyse yüzde 9'unu 65 ve daha büyük yaştaki vatandaşlarımız oluşturuyor. Bu sayının biz 2023'te 8,6 milyon kişiye, 2050'de ise 19,4 milyon kişiye ulaşması öngörüyoruz” şeklinde konuştu.

AVRUPA’DA YAŞLILAR ÖLÜME TERK

EDİLİRKEN BİZLER EN ÇOK YAŞLIMIZI KORUDUK

"Biz, yaşlıları başa tacı eden bir toplumuz” diyerek konuşmasına devam eden Bakan Selçuk: “Amerika'da, Avrupa'nın göbeğinde yaşlıların ölüme terk edildiği çok acı günler yaşandı. Kovid-19 salgınında en fazla huzurevlerinde kayıplar yaşanırken, biz hamdolsun Türkiye'de bunu en az hasarla, en az kayıpla geçiriyoruz. Huzurevlerinde, engelli-yaşlı bakımevlerinde çok sıkı önlemler aldık. Onları korumak için en üstün tedbirlerle, en sıkı tedbirlerle devam etmekteyiz ve Cumhurbaşkanımızın riyasetinde; ilgili kamu kuruluşlarımızın ve Bakanlığın bütün personelinin özverili çalışmaları neticesinde onları korumayı, onların hayır dualarını daha nice seneler almayı, bayramlarda da ellerini öpmeyi istiyoruz.

Bu süreçte de salgınla mücadelede en etkin rol oynayan Bakanlıklardan biri olduk. Bu dönemde güzel bir şey daha oldu. Biz VEFA Sosyal Destek Ekiplerini sahada etkinleştirdik. Adından da anlaşılacağı üzere çok güzel bir oluşum oldu. Hem yaşlılarımızın evlerine ulaşabilmek hem de zor zamanda kenetlenebilmek için bütün kamuda çalışan arkadaşlarımız, jandarmamız, polis arkadaşlarımız, Milli Eğitim'deki, Diyanet'teki, gerekirse STK'lardaki arkadaşlarımız VEFA Sosyal Destek Grupları sayesinde vatandaşlarımıza ulaştılar ve onların ihtiyaçlarını gidermeye devam ettiler, kapılarını çaldılar, hal hatırlarını sordular.

Sokağa çıkma kısıtı olan 65 yaş üstündeki yaşlılarımız ve kronik rahatsızlığı bulunan vatandaşlarımızın gıda, ilaç ve ihtiyaçlarını bu sayede VEFA gönüllülerimiz sayesinde evlerine ulaştırdık. Dolayısıyla biz bu sürecin sonuna kadar da aynı titizlikle hem bilinçlendirme çalışmalarımıza hem de koruyucu önleyici faaliyetlerimize devam edeceğiz."

ÇOK GÜÇLÜ BİR TÜRKİYE VAR

Yaşlıların, bir ülkenin toplumsal hafızasını, geçmişini, bugününü ve aynı zamanda yarınını oluşturduğunu söyleyen Bakan Zehra Zümrüt Selçuk, "Onların dualarını alarak, onların tecrübe, birikimlerini genç kuşaklara aktararak daha bilinçli bir medeniyet inşa edeceğiz. Sosyal hizmetlerde, sosyal yardımlarda çok güçlü bir Türkiye var. Vatandaşını her etapta, her anlamda koruyan bir Türkiye var artık. Sosyal hizmetlere erişim de her geçen gün daha da kolaylaşıyor" şeklinde konuştu.

Konuşmaların ardından, Bakan Selçuk ve diğer protokol üyeleri kurdeleyi keserek, merkezin açılışını gerçekleştirdi.

48 YATAK KAPASİTELİ

Açılış törenine Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmet Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk ve Vali Gökmen Çiçek’in yanı sıra, DP Genel Başkanı Gültekin Uysal, eski Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Milletvekilleri, Afyonkarahisar Belediye Başkanı Mehmet Zeybek, merkezi yaptıran hayırsever işadamı Fazlı Halaç ve oğlu Özcan Halaç ile vatandaşlar katıldı.

2016 yılında yapımına başlanan Fazlı-Macide Halaç Huzurevi Yaşlı Bakım ve Rehabilitasyon Merkezi, 8226,28 m2 arsa alanı üzerine toplam 4866,64 m2 bina kullanım alanlı olarak bodrum+zemin kat+ 2 kat şeklinde inşa edildi. Huzurevi Yaşlı Bakım ve Rehabilitasyon Merkezi, 16 rehabilitasyon birimi, 32 huzurevi birimi olmak üzere 48 yatak kapasiteli olarak hizmet verecek.


  • Perşembe 20.6 ° / 6.8 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cuma 18.7 ° / 7 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 21.3 ° / 9.1 ° Güneşli