9652,00%0,12
34,68% 0,26
36,73% 0,37
2960,57% 0,92
4868,23% 0,00
Afyonkarahisar Sağlık Bilimleri Üniversitesi Rektörlüğünden yapılan açıklamada; “Kamuoyunu kasten yanıltıcı ve basın etiğine aykırı haberlere yönelik hukuki haklarımız saklı kalmak kaydıyla kamuoyuna saygıyla duyurulur” denildi.
Afyonkarahisar Sağlık Bilimleri Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nurullah Okumuş'un, Diş Hekimliği Fakültesi'nde yaşanan yoğunlukla ilgili 'Ben de randevu alamıyorum, torpil yaptırıyorum, açıkça söyleyeyim' dediği AFSÜ’de bir bölüm başkanının eşinin, sonuçlarının iki defa okunduğu sınavdan 100 alarak öğretim elemanı olarak atandığı iddia edildi.
Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölüm Başkanı Doç. Dr. Yunus Emre Kundakçı'nın eşi Rabia Kundakçı’nın bölüme açılan ilan ile daha yüksek puanlı adaylar olmasına ve başvuruda 7.'nci sırada olmasına rağmen yazılı sınavdan verilen 100 puanla öğretim elemanı olarak işe başlatıldığı ileri sürüldü.
AFSÜ REKTÖRLÜĞÜNDEN AÇIKLAMA GELDİ
Afyonkarahisar Sağlık Bilimleri Üniversitesi Rektörlüğünden iddialarla ilgili yapılan açıklamada şunlar bildirildi: “Üniversitemiz 18.09.2024 tarihli Resmi Gazete’de Yayımlanan Öğretim Elemanı Alım İlanında yer alan Atatürk Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu, Terapi ve Rehabilitasyon Bölümü, Fizyoterapi Önlisans Programı Öğretim Görevlisi ilanı ile ilgili 26.11.2024 tarihinde basında yer alan haberlere istinaden öğretim elemanı alım sürecine ilişkin sürecin açıklanması zarureti hâsıl olmuştur.
Kurumumuz öğretim elemanı alım süreçlerini bugüne dek, herkesin başvurusuna açık, nesnel, ölçülebilir ve denetlenebilir kriterlerle objektif ve şeffaf bir şekilde, hiçbir şaibenin söz konusu olmadığı, yargı denetimine açık şekilde ve daima kamu yararını gözeterek gerçekleştirmektedir.
Yükseköğretim Kurumlarında öğretim görevlisi alımları, 2547 sayılı Yükseköğretim Kanunu’nun 31. maddesi ve Yükseköğretim Kurumları Öğretim Üyesi Dışındaki Öğretim Elemanı Kadrolarına Yapılacak Atamalarda Uygulanacak Merkezi Sınav ile Giriş Sınavlarına İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmeliğe göre yapılmaktadır. İlgili habere konu olan öğretim elemanı alım süreci aşağıdaki şekilde gerçekleşmiştir;
Öğretim elemanı alım süreci “Yükseköğretim Kurumları Öğretim Üyesi Dışındaki Öğretim Elemanı Kadrolarına Yapılacak Atamalarda Uygulanacak Merkezi Sınav ile Giriş Sınavlarına İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmeliği”ne göre ön değerlendirme, giriş sınavı ve nihai değerlendirme olmak üzere 3 aşamada gerçekleştirilmektedir. Haberde lanse edilenin aksine ön değerlendirme sonucu atamaya hak kazanan adayın belirlendiği değil, ikinci aşama olan Giriş Sınavına girmeye hak kazanan adayların belirlendiği aşamadır.
18.09.2024 tarihli ilana 22 kişi başvurmuş olup Ön Değerlendirme sonucunda 13 aday başvuru şartlarını sağlamış, 9 aday başvuru şartlarını sağlamadıkları için değerlendirme dışı kalmıştır. Şartları sağlayan 13 adayın Ön Değerlendirmesinde ilgili yönetmeliğe göre Meslek Yüksekokullarına müracaatlarda ALES puanının %70’i ile mezuniyet ortalamasının %30’u toplanarak elde edilen puana göre sıralama yapılmıştır. Söz konusu yönetmeliğe göre puan sıralaması esas alınarak ilk 10 aday giriş sınavına girmeye hak kazanmıştır. Giriş sınavına girme hakkı kazanan adaylar 11.10.2024 tarihinde Üniversitemiz web sayfasında yayınlanmıştır. (Ek 1- Ön Değerlendirme Sonucu) (https://personel.afsu.edu.tr/2024/10/11/18-09-2024-tarihli-resmi-gazetede-yayimlanan-ogretim-elemani-alim-ilani-on-degerlendirme-sonuclari/)
18.10.2024 tarihinde yapılacağı ilan edilen ve ikinci aşama olan Giriş Sınavına 8 aday katılmış, 2 aday sınava katılmamıştır. Giriş sınavı objektif ve denetlenebilir şekilde, çoktan seçmeli (Test Sınavı) olarak yapılmış olup optik okuyucu ile sonuçlar değerlendirilmiştir.
Üçüncü aşama olan Nihai Değerlendirme ilgili yönetmeliğe göre; ALES puanının %35’i, mezuniyet ortalamasının %30’u ve giriş sınavının %35’i alınarak yapılmaktadır. Nihai Değerlendirme sonuçları haberde iddia edilenin aksine 25.10.2024 tarihinde Üniversitemiz web sayfasında; adayların ALES Puanı, Mezuniyet Not Ortalaması ve Giriş Sınav Puanları ile birlikte şeffaf bir şekilde yayınlanmıştır. (Ek 2- Nihai Değerlendirme Sonucu) (https://afsu.edu.tr/18-09-2024-tarihli-resmi-gazetede-yayimlanan-ogretim-elemani-alim-ilani-nihai-degerlendirme-sonuclari/)
Nihai Değerlendirme Sonuçlarının açıklanmasının ardından başvuruda bulunan adaylardan 2. ve 3. sıradaki adayların sınav sorularında yanlışlık olabileceğine dair itiraz dilekçeleri üzerine, sınav jürisi tarafından sınav kâğıtları ve cevapları maddi hata açısından yeniden değerlendirilmiş, bir sınav sorusunda optik okuyucuda cevap anahtarının bir şıkkın yanlış işaretlenmesi sonucu maddi hata olduğu tespit edilmiştir. İş bu soru nedeniyle 3 adayın cevabı sehven yanlış kabul edildiği için yeniden değerlendirmede 3 adaya da aynı ek puan verilmiştir. Ancak bu puan eklemesi Nihai Değerlendirme sıralamasında herhangi bir değişikliğe sebep olmamış ve Nihai Değerlendirme Sonucunun düzeltmesine ilişkin ilan 11.11.2024 tarihinde Üniversitemiz web sitesinde ayrıca yayınlanmıştır. (Ek 3- Revize Edilen Nihai Değerlendirme Sonucu) (https://personel.afsu.edu.tr/2024/11/11/18-09-2024-tarihli-resmi-gazetede-yayimlanan-ogretim-elemani-4-nolu-ilaninin-revize-edilen-nihai-degerlendirme-sonucu/)
Ayrıca sınav sorularına ilişkin itiraz dilekçesi veren ve cevap kağıdını görmek isteyen adaylara, 18.11.2024 tarihinde jüri huzurunda sınav kağıtları ve cevap anahtarları şeffaf bir şekilde gösterilmiştir.
Yukarıda belirttiğimiz gibi Kurumumuza personel alımları bugüne dek; herkesin başvurusuna açık, nesnel, ölçülebilir ve denetlenebilir kriterlerle objektif ve şeffaf bir şekilde, hiçbir şaibenin söz konusu olmadığı, yargı denetimine açık ve daima kamu yararı gözetilerek gerçekleştirilmektedir. İş bu ilana başvuran adayların tümü eşit koşullarda yarışmış ve sınav sonucunda başarılı olan aday atanmaya hak kazanmıştır.
Kamuoyunu kasten yanıltıcı ve basın etiğine aykırı haberlere yönelik hukuki haklarımız saklı kalmak kaydıyla kamuoyuna saygıyla duyurulur.”