• BIST 100

    9524,59%-0,06
  • DOLAR

    32,60% 0,38
  • EURO

    34,75% 0,06
  • GRAM ALTIN

    2498,20% 0,57
  • Ç. ALTIN

    4168,04% 0,00

“Bu alanda kanun yapılması ihtiyaç olmuştu”

Milletvekili Ali Özkaya, Finansal Kiralama, Faktoring ve Finansman Şirketleri Kanunu ile bazı kanunlarda değişiklik yapılmasına dair kanun teklifine yönelik açıklamalarda bulundu.

SİYASET 19.02.2021 21:15:00 0
“Bu alanda kanun yapılması ihtiyaç olmuştu”

AK Parti Afyonkarahisar Milletvekili ve TBMM Anayasa Komisyonu Başkan Vekili Ali Özkaya, ilk imza sahiplerinden olduğu, Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu’nda kabul edilen Finansal Kiralama, Faktoring ve Finansman Şirketleri Kanunu ile bazı kanunlarda değişiklik yapılmasına dair kanun teklifine yönelik açıklamalarda bulundu.

TASARRUF SAHİPLERİNİ BİR ARAYA GETİRİYORLAR

Milletvekili Özkaya, Türkiye’de 91 yılında 2 şirket ile faaliyete başlayan sektörün, 2020 yılı itibari ile yaklaşık 35 şirketin bulunduğunu kaydederek, “370 bin kişinin bu sürece dahil olduğu büyük bir tasarruf yöntemi oluşmuş. Bu tasarruf yöntemi ile bu şirketler bir organizasyon bedeli alarak, tasarruf sahiplerini bir araya getiriyorlar. Bunlar biriktirdikleri parayı bazen kura yöntemi, bazende baştan belirledikleri yöntem ile kişilere toplanılan parayı veriyorlar. Herhangi bir faiz yok, baştan kaç para ile girildiyse, sonunda aynı parayı alıyorlar” dedi.   

“BU ALANDA KANUN YAPILMASI İHTİYAÇ OLMUŞTU”

Özkaya, “Tabi bugüne kadar bunlar Türk ticaret kanunu ve Türk borçlar kanunu kapsamında yürütülmüş. Ancak bir nevi mevduat toplamaya benzer bir davranış olduğu için ve çok büyük de sayılara ve rakamlara ulaştığı için artık mutlak surette yasal bir düzenlemeye kavuşması gerekiyordu. Meclisimiz AK parti grubumuz, Sayın Cumhurbaşkanımızın talimatı ile bu konuyu gördü, BDDK, Adalet bakanlığı ve diğer ilgili kuruluşlarla 3 aylık çalıştığımız, kanun teklifini ticaret bilim sanayi komisyonumuzda dün itibariyle kabul edildi” diye konuştu.  

“OLASI MAĞDURİYETLERİN ÖNÜNE GEÇİLECEK”

Kanunun özünü anlatan Milletvekili Özkaya, “Bunlar bir anonim şirket haline getirilerek 6361 sayılı finansal kuruluşlar leasing ve faktoring şirketleri ile birlikte dördüncü  bir şirket olarak tasarruf şirketi adı altında bir anonim şirketi kurulması olmasını esas alıyoruz. Bu şirketin 100 milyon lira bir sermayesi olacak BDDK bunları denetleyecek. Bu şirketler tasarruf sahibi olarak para yatıran %5 ila %15 arasında organizasyon bedeli ödeyecekler. Bunun haricinde herhangi bir ücret alınmayacak havuzda toplanan para bu şirketlerin emanetinde olarak bir katılım bankasında veya belirli alanlarda biriktirilecek. Bugün itibariyle genel kurulda bir değişiklik olmazsa sadece konut ve otomobil alanında faaliyet gösterebilecekler” ifadelerine yer verdi.  

GENEL KURUL'DAN GEÇİRİLEREK KANUNLAŞACAKTIR

Özkaya şunları söyledi: “Şirketin sonuçta zararı oluşmaması ve kişilerin mağdur olmaması için geçmişte yaşanan kötü olaylara benzer suiistimalleri uğramaması için belirleme müeyyideler de getirdik. Yine bankacılık kanundaki zimmet suçu getirildi. 6 yıldan 12 yıla kadar nitelikli zimmet halinde 24 yıla kadar hapis cezalarını gerektiren müeyyideler konuldu. Ciddi bir çalışma oldu. Muhalefet partileri de genel olarak çalışmayı desteklediler. Hatta onlar geç kalmışsınız, niye daha önce getirmediniz gibi benzer şeyler söylediler. Eleştirilerde kendi grubumuz da müzakere edilerek bir aksilik olmazsa gelecek hafta Genel Kurul'dan geçirilerek kanunlaşacaktır.”


  • Cumartesi 17.6 ° / 5.7 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Pazar 18.7 ° / 3.8 ° Güneşli
  • Pazartesi 20.8 ° / 6 ° Güneşli