Tarih: 19.09.2024 00:05

Cenevre’den İsrail’e seslendi

Facebook Twitter Linked-in

Cenevre’ye giden TBMM İnsan Hakları İnceleme Komisyonu Başkanı Derya Yanık, Başkan Vekili İbrahim Yurdunuseven ve komisyon üyeleri bir dizi ziyaret ve görüşmelerde bulundu. İlk olarak Birleşmiş Milletler (BM) Türkiye Cumhuriyeti Cenevre Daimi Temsilcisi Büyükelçi Sadık Arslan’ı ziyaret eden heyet burada Büyükelçi Arslan’dan brifing aldı. Daha sonra Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Komiser Yardımcısı Nada Al-Nashif’le görüşen komisyon üyeleri temaslarını Filistin Daimi Temsilcisi, Filistin Ulusal Konseyi Üyesi Ibrahim Khraishi’yi ziyaret ederek tamamladı.

“FARKINDALIK OLUŞTURMAK İÇİN”

Yapılan ziyaret ve temaslar hakkında açıklamada bulunan TBMM İnsan Hakları İnceleme Komisyonu Başkan Vekili Av. İbrahim Yurdunuseven, “7 Ekim 2023 tarihinden itibaren İsrail’in Filistinli sivilleri hedef alan saldırıları, sivil can kayıpları ve ağır insan hakları ihlallerini beraberinde getirmektedir. Taraflara yapılan ateşkes çağrılarına rağmen İsrail devleti, saldırılarını artırma ve gerilimi tırmandırma yolunu tercih etmektedir. İsrail, hiçbir uluslararası hukuk kuralı tanımadan ve aralarında cami, kilise, okul, hastane ve mülteci kamplarının olduğu sivil alanları ayrım gözetmeden bombalamakta, Gazze’de yaşayan sivilleri kitlesel olarak su, gıda ve elektrik gibi en temel ihtiyaçlarından mahrum bırakmakta, Gazze’deki sivil nüfusu göçe zorlamaktadır. İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu olarak, Gazze’de yaşanan çatışmalar ve insan hakları ihlallerine ilişkin olarak, bu konuda çalışan uluslararası kurum ve kuruluşlarla görüşmelerde bulunmak, toplantılar aracılığıyla akademisyenlerden ve sivil toplum kuruluşlarındaki alan uzmanlarından ayrıntılı bilgi almak, tüm bu çalışmalar neticesinde ulusal ve uluslararası kamuoyunda farkındalık oluşturmak amacıyla İsviçre’de temaslar gerçekleştirdik” dedi. 

“SOYKIRIMLA MÜCADELEYE DEVAM EDECEĞİZ”

İsrail’in uyguladığı soykırımla mücadeleye devam edeceklerini belirten Yurdunuseven, “Sayın Cumhurbaşkanımızın öncülüğünde, uluslararası hukukun doğurduğu tüm imkânlar ve etkin diplomasi ile İsrail'in Filistin’de uyguladığı soykırımla mücadeleye devam edeceğiz. Filistin'de yaşanan ağır insan hakları ihlalleri üzerine Cenevre’de kapsamlı bir görüşme gerçekleştirdik. İsrail'in Filistin'de yaptığı katliam başta olmak üzere; Müslüman azınlıkların maruz kaldığı ırkçılık, ayrımcılık gibi ağır insan hakları ihlallerinin bir tezahürü olan İslamofobiyle mücadele etmek için yasal önlemlerden, eğitime ve medyanın rolüne kadar pek çok alanda uluslararası boyutlarıyla değerlendirmelerde bulunduk. Görüşmelerimizin hem Filistin halkının hem de tüm mazlum coğrafyaların huzur ve barışı için hayırlara vesile olmasını temenni ediyorum” diye konuştu.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —