• BIST 100

    9524,59%-0,06
  • DOLAR

    32,60% 0,38
  • EURO

    34,75% 0,06
  • GRAM ALTIN

    2498,20% 0,57
  • Ç. ALTIN

    4168,04% 0,00

Çocuklarda kanser olabiliyor! Peki belirtileri nelerdir?

Dünya genelinde her yıl 300.000, Türkiye’de ise yaklaşık 3.500 çocuk ilk teşhisini alarak kanserle mücadeleye başlıyor.

SAĞLIK 15.02.2021 21:47:00 0
Çocuklarda kanser olabiliyor! Peki belirtileri nelerdir?

Afyonkarahisar Sağlık Bilimleri Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Hematoloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Çocuk Hematoloji ve Onkoloji Uzmanı Dr. İbrahim Eker, 15 Şubat Çocukluk Çağı Kanseri Günü dolayısıyla açıklamalarda bulundu.

Çocukluk çağı lösemilerinin, çocukluk çağında en sık görülen kanser türü olduğunu belirten Dr. Eker, lenf bezi kanserleri ve merkezi sinir sistemi tümörlerinin, lösemileri takip ettiğini söyledi. Çocuklarda görülen kanserlerin; tip, tedaviye yanıt ve sağ kalım açısından erişkin kanserlerinden farklılık gösterdiğine dikkat çeken Dr. Eker, çocukluk çağı kanserlerinin neden sonuç ilişkisinin erişkinlerde görülen kanserler kadar net olmadığını ve bilinen bir tarama programı bulunmadığını kaydetti.

BELİRTİLERİ NELERDİR?

Dr. Eker şöyle konuştu: “Sağlam çocuk takiplerinin düzenli olarak yapılması; ailelerin ve çocukları takip eden hekimlerin dikkatli olmaları, çocukluk çağı kanserlerinin erken teşhisi, tedavide başarı oranını yükseltir. Belli başlı belirtiler şunlardır: İştahsızlık, kansızlık, hızlı kilo kaybı, kemik ağrıları, boyun, koltuk altı ve kasık bölgesinde lenf bezelerinde şişlikler, dengesizlik, yürüme bozukluğu, görme bozukluğu, göz bebeğinde parlaklık, gözde kayma, cilt altında kanamalar, burun ve diş eti kanamaları, başka nedenlerle açıklanamayan ateş, iltihap tedavisine rağmen devam eden öksürük, nefes darlığı, idrarda kan, idrar ve dışkılamada zorlanma. Bu gibi belirtilerin varlığında dikkatli olunmalı ve en yakın sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır.

NADİR MERKEZLERDEN BİRİDİR

Yıllar içinde çok disiplinli tedavi yaklaşımlarının gelişmesi ile kemoterapi, radyoterapi ve cerrahideki gelişmeler ülkemizdeki çocukluk çağı kanserlerindeki sağ kalım oranlarının artmasını sağlamıştır. AFSÜ de çocuk hematoloji ve onkoloji uzmanı 4 öğretim üyemizin yanı sıra çocuk sağlığı ve hastalıkları yan dalları, laboratuvar branşları, radyasyon onkolojisi, nükleer tıp ve cerrahi branşlardaki onlarca hekim, hemşire, sağlık çalışanı ve idari personelimiz ile çocukluk çağı kanserlerinin tanısını ve kemik iliği nakli dâhil tedavisini, çağın gerektirdiği son teknoloji ve bilimsel altyapı ile gerçekleştirebilen nadir merkezlerden biridir. Hem ülkemizin her yerinden, hem de ülkemiz dışından merkezimize başvuran çocuk kanser hastalarımıza AFSÜ’de çağın gerektirdiği en üst düzeyde hizmeti verebilmenin mutluluğunu yaşıyoruz.

ÇOCUKLARIN BİLİNÇLENDİRİLMESİNİ SAĞLAYACAK

Ulusal verilerin analizlerine göre tüm çocukluk çağı kanserlerinde 5 yıllık yaşam oranı yüzde 70 civarındadır. Bu sonuç gelişmiş ülkelerde yüzde 70-80’dir. Hedef, yüzde 80’leri yakalayabilmektir. Bunun için ülke çapında çocukluk çağı kanserlerine olan farkındalığı artırma konusunda çabalar sürmektedir. Farkındalığın artması, hastalıkta erken teşhisleri ve tedavi başarısını artıracak, korunma yolları ve belirtileri konusunda ebeveynlerin ve çocukların bilinçlendirilmesini sağlayacaktır. Çocukluk çağı kanserleri konusunda bilinç artıkça ve hekime hızlı ve erkenden ulaşım kolaylaştıkça da tedavi başarısı yıllar içinde yükselecektir.

ÖNEMLİ HÂLE GETİRİYOR

Tedavi başarısının yüksekliği ve çocukların beklenen yaşam süresinin uzunluğu; erken ve etkin tedaviyi, en iyi hizmete erişimi, yaşam kalitesini ve psikososyal yaklaşımı daha da önemli hâle getirmektedir. Bu nedenlerle kansere yakalanan çocuklarımızın hem bu hastalığın üstesinden gelmeleri hem de bedensel, ruhsal ve sosyal açıdan tam bir iyilik hâli olarak tanımlanan sağlıklı bir şekilde hayatlarına devam edebilmeleri için, bu çaba ve mücadelelerin toplumun her kesiminde ve yılın bir gününe sıkıştırılmadan devam ettirilmesi çok önemli ve gereklidir.”


  • Cumartesi 17.6 ° / 5.7 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Pazar 18.7 ° / 3.8 ° Güneşli
  • Pazartesi 20.8 ° / 6 ° Güneşli