• BIST 100

    9079,97%3,10
  • DOLAR

    32,35% 0,15
  • EURO

    34,93% -0,09
  • GRAM ALTIN

    2322,96% 0,18
  • Ç. ALTIN

    3843,45% 0,00

Cumhuriyet tarihinin en büyük su yatırımları

Prof. Dr. Veysel Eroğlu, “Efeler diyarı Aydın’a Cumhuriyet tarihimizin en büyük su yatırımlarını biz kazandırdık” dedi.

SİYASET 12.01.2021 00:53:00 0
Cumhuriyet tarihinin en büyük su yatırımları

AK Parti Afyonkarahisar Milletvekili Prof. Dr. Veysel Eroğlu, bakanlığı döneminde Aydın’a yapılan hizmetleri anlattı. Eroğlu şunları söyledi:  “Türkiye’nin gelişmesinde ve kalkınmasında büyük hizmetleri olan, demokrasi şehidimiz Rahmetli Başvekil Adnan Menderes’in aziz hatırasını yaşatmak ve çalışkan, misafirperver Aydınlı hemşehrilerimiziniçmesuyu ihtiyacını karşılamak için büyük yatırımlar yaptık. Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatı ile efeler diyarı güzel Aydın’a olan gönül bağım sebebiyle, Aydın’ın su yatırımları ve içmesuyumes’elesiyle bizzat ilgilendim.

Aydın’ın su kaynaklarını değerlendirmek ve münbit topraklarını sulamak için son

18 yılda baraj, gölet, sulama tesisi, içmesuyu temin tesisleri ve taşkın koruma tesisi gibi pek çok su yatırımını Aydın’a kazandırdık. Aydın’a su ile alakalı takriben 7,2 milyar TL’lik muazzam bir yatırım yaptık. 12 baraj ve 7 gölet inşa ederek vatandaşlarımızın hizmetine sunduk. Takriben 480.000 dekar araziyi sulamaya açarak yıllık 676 milyon TL zirai gelir artışı sağladık. 92 dere ıslahı gerçekleştirerek Aydın şehir merkezi, 112 yerleşim yeri ve 95.000 dekar araziyi taşkın zararlarından koruduk.

AYDIN’IN 141 YILLIK HAYALİNİ BİZ GERÇEKLEŞTİRDİK

İnşa ettiğimiz barajlardan biri de ülkemizin ve Dünya’nın sayılı barajlarından biri olan Çine Adnan Menderes Barajıdır. İlk olarak 1869 yılında Aydınlıların Sultan Abdülaziz’e ilettikleri, Aydınlıların 141 yıllık hayalini, Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın liderliğinde AK Parti olarak biz gerçekleştirdik. Sulama ve enerji faydası olan bu baraj aynı zamanda yıllık 180 milyon TL taşkın zararını da önlemektedir. 10.10.2010 tarihinde, Sayın Cumhurbaşkanımız, Başbakanlığı döneminde 110 dev eserle birlikte bu tesisi bizzat yerinde hizmete almış ve demokrasi şehidimiz Rahmetli Adnan Menderesin adını yaşatmak için barajın ismi Çine Adnan Menderes Barajı olarak değiştirilmiştir.

Aydın’a kazandırdığımız barajlardan biri de Gökbel Barajıdır. Bu baraj çok önemli bir proje olup Çine Ovasında ve Koçarlı Bağarasında 215.840 dekar münbit araziyi cazibe ile sulayacaktır. Daha önce, sulanacak bu alanın terfi ile sulanması söz konusuydu. Bu durum çiftçilerimize ilave maliyet getirecekti. Ben araziyi bilen, inceleyen biri olarak projeyi yerinde incelemiştim ve araziyi cazibeyle sulayacak bir barajı planladık. Gökbel Barajının yapılması kararlaştırıldı. Bu barajın sağlayacağı faydayı hesap ederek bu barajın inşa edilmesi talimatını vermiştim. Gökbel Barajını inşa edilmesiyle, söz konusu bu arazilerin cazibe ile sulanması sağlanacaktır. Gökbel Barajı ve Koçarlı Bağarası Sulaması 1. Kısımda bulunan 31,5 km iletim hattı tamamlanmıştır. 

AYDIN’IN 2050 YILINA KADAR İÇMESUYU HAZIR

Aydın’a kazandırdığımız daha pek çok baraj, gölet ve sulama tesisi var, ancak içinde bulunduğumuz kısmi kuraklık sebebiyle şehre kazandırdığımız muazzam içmesuyu çalışmaları daha ön plana çıkmaktadır. Aydın, turizm ve ziraatın birlikte olduğu bir il olması sebebiyle özellikle son 18 yılda büyüdü ve gelişti. Aydın şehir merkezinin nüfusu takriben 300.000’dir. Şehrin nüfusu arttıkça içme, kullanma ve sanayi suyu ihtiyacı da arttı. İktidara geldiğimizde Aydın’ın içmesuyu ihtiyacı yeraltı kuyularından karşılanıyordu, ancak su sıkıntısı baş göstermeye başlamıştı. Şehrin nüfusunun artmasıyla birlikte Aydın’a yeni su kaynakları getirmek gerekiyordu. Hazırlamış olduğumuz İçmesuyu Eylem Planı ile Aydın’ın mevcut nüfusunu ve içmesuyu kaynakları ile gelecekteki muhtemel nüfusunu dikkate alarak detaylı bir çalışma gerçekleştirdik.

Aydın’ın içmesuyumes’elesini kökünden çözecek olan proje İkizdere Barajının inşa edilmesiydi. Ancak 1998 yılında temeli atılmasına rağmen 2003 yılına kadar barajın sadece %18’i tamamlanmıştı. O dönem Başbakan olan Sayın Cumhurbaşkanımızın büyük desteği ile İkizdere Barajının ödeneklerini arttırdık ve inşaat çalışmalarını hızlandırdık. İkizdere Barajı, İncirliova ilçesinin 5 km kuzeyinde İkizdere Çayı üzerinde inşa edilmiştir. Aydın’a ve burada yaşayan aziz kardeşlerimize olan muhabbetim sebebiyle projeyi bizzat takip ettim. Yapılan muazzam çalışmalar neticesinde baraj inşaatını tamamlayarak 14.05.2010tarihinde su tutma çalışmalarına başlanmıştı. 05.08.2010 tarihinde, O dönem Başbakan olan Sayın Cumhurbaşkanımız Aydın’a verdiği özel önemden dolayı, barajın açılışına bizzat katılmıştı ve tesisi hizmete almıştık.

İkizdere Barajı, 113 metre yüksekliğinde olup, 195 milyon m3 su biriktirme hacmine sahiptir. İkizdere Barajı ile birlikte üç kısım halinde inşa ettiğimiz takriben 75 km isale hattı, terfi merkezi ve günlük kapasitesi 65.000 m3 olan içmesuyu ileri arıtma tesisi hizmete alınmıştır. Netice olarak İkizdere Barajı ve Tabakhane Deresinden alınan su ile inşa ettiğimiz regülatör, terfi merkezleri, isale hattı ve modern içmesuyu arıtma tesisiyle Aydın şehir merkezi ile 30 yerleşim yerinin 2050 yılına kadar takriben 585.000 kişinin içme, kullanma ve sanayi suyu ihtiyacı karşılanmıştır.

İLÇELERE DE MENBA KALİTESİNDE İÇMESUYU

Aydın şehir merkezinin içmesuyu ihtiyacını karşıladığımız gibi, ilçelerin de uzun yıllar içme ve kullanma suyu ihtiyacını karşılamak için büyük projeler gerçekleştirdik.

Koçarlı ilçesininiçmesuyu ihtiyacını inşa ettiğimiz 13,5 km isale hattı ve terfi merkezi ile İkizdere Barajı ve Tabakhane Deresinden karşıladık.

Aydın’ın en büyük ilçelerinden Nazilli, Kuyucak, Buharkent ve bu yerleşim yerlerine bağlı 10 adet yerleşim yerinin 2050 yılına kadar olan içmesuyu ihtiyacını,

2012 yılında hizmete aldığımız Karacasu Dandalaz Barajı ile karşılamak için muazzam bir proje geliştirdik. 16.03.2018 tarihindeki temel atma merasimine bizzat katıldığım proje ile Karacasu Dandalaz Barajı’ndan alınacak suyu 95,3 km uzunluğunda isale hattı, günlük kapasitesi 45.000 m3 olan ileri içmesuyu arıtma tesisi, 9 adet içmesuyu haznesi ve 3 adet terfi merkezi ile yerleşim yerlerine iletilecektir.

Çalışmaların devam ettiği bu tesislerle Nazilli, Kuyucak, Buharkent ve bu yerleşim yerlerine bağlı 10 adet yerleşim yerinin 2050 yılına kadar takriben 235.000 nüfusa yetecek içme ve kullanma suyu temin edilecektir.

Ayrıca sahil bölgesinde bulunan Kuşadası, Söke ilçeleri ile Davutlar ve Güzelçamlı yerleşim yerlerinin içmesuyu ihtiyacını karşılamak için Sarıçay Barajını projelendirdik. Çok uzun süre önce projelerini tamamlamamıza rağmen Aydın Büyükşehir Belediye Başkanının “DSİ’ye gerek yok, biz bu barajı Belediye olarak kendimiz yaparız.” diye söylemesi sebebiyle inşaatına başlamamıştık. Ancak Aydın Büyükşehir Belediyesinin Sarıçay Barajını inşa edemeyeceği anlaşılınca, Aydın Milletvekillerimizin ve vatandaşlarımızın talebi üzerine DSİ tarafından Sarıçay Barajının inşaat ihalesi yapılarak çalışmalarına başlamıştır. Aydın Büyükşehir Belediyesi, şayet DSİ’yi oyalamasaydı bu proje çoktan tamamlanarak hizmete alınacaktı. Sarıçay Barajı da tamamlanınca Aydın’ın tamamının içmesuyumes’elesi çözülmüş olacaktır. 

Biz Aydın için gereken bütün içmesuyu tesislerini inşa ettik. Bundan sonra Büyükşehir Belediyesinin kayıp kaçakların azaltılması, eksik şebekelerin yenilenmesi ve iyi bir su yönetimi yapması büyük ehemmiyet arz etmektedir.

Suyun yönetimi kolay değildir. Hiçbir şekilde hata kabul etmez. Bilgi, tecrübe, aşk ve heyecan gerektirir. Bugüne kadar Allah’a şükür Aydın’ımızı susuz bırakmadık. Su Gibi Aziz Olunuz…”


  • Cuma 18.7 ° / 7 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 21.3 ° / 9.1 ° Güneşli
  • Pazar 23 ° / 10.7 ° Güneşli