• BIST 100

    9645,02%-0,5
  • DOLAR

    32,53% -0,03
  • EURO

    34,88% 0,12
  • GRAM ALTIN

    2426,09% -0,15
  • Ç. ALTIN

    4017,93% 0,00

Destek başvuru süreleri uzatıldı

KOSGEB İmalatçı KOBİ’lere yönelik olarak hazırlanan son başvuru tarihi 9 Temmuz olan MKİ Hızlı Destek Programı başvurularının süresi 6 Ağustos tarihine kadar uzatıldı.

EKONOMİ 9.07.2021 20:39:00 0
Destek başvuru süreleri uzatıldı

KOSGEB Afyonkarahisar İl Müdürü Ayşe Yeşim Çepni konuyla ilgili açıklamasında şunları söyledi: “KOSGEB İmalatçı KOBİ’lere yönelik olarak hazırlanan son başvuru tarihi 9 Temmuz olan MKİ Hızlı Destek Programı başvurularının süresi 6 Ağustos tarihine kadar uzatıldı.

DESTEKTEN FAYDALANMAYA DAVET EDİYORUZ

Daha fazla işletmenin bu programımızdan yararlanması için süre uzatımı kararı aldık. Şartları sağlayan mikro ve küçük ölçekli işletmeleri, desteğimizden faydalanmaya davet ediyoruz. KOSGEB, pandemiden olumsuz etkilenen imalatçı mikro ve küçük işletmelere yönelik olarak kurguladığı hızlı destek programında başvuru süresini uzattı. İşletmeler, destek programına 6 Ağustos’a kadar başvurabilecek.”

KOSGEB Afyonkarahisar İl Müdürü Ayşe Yeşim Çepni, daha fazla işletmenin programdan yararlanması amacıyla süre uzatımı kararı aldıklarını ifade ederek, “Şartları sağlayan mikro ve küçük ölçekli işletmeleri desteğimizden faydalanmaya davet ediyoruz” dedi.

İMALAT VE TAMAMLAYICI SEKTÖRLER

KOSGEB, pandemiden olumsuz etkilenen imalat ve imalat sektörünü tamamlayıcı sektörlerdeki mikro ve küçük ölçekli işletmelere yönelik olarak Hızlı Destek Programı başlatmıştı.

KAPSAM GENİŞLETİLDİ

3 – 21 Mayıs 2021 tarihleri arasındaki ilk başvuru döneminin ardından kapsam genişletildi. Programdan imalat, bilgisayar programlama ve bilimsel Ar-Ge sektörlerinde faaliyet gösteren daha fazla işletmenin yararlanması amacıyla 21 Haziran-9 Temmuz arasında ikinci başvuru dönemi açıldı.

28 GÜN UZATILDI

Programın ikinci fazında 9 Temmuz’da sona erecek başvuru dönemi, 28 gün uzatıldı. KOSGEB Müdürü Ayşe Yeşim Çepni şunları söyledi; “Daha fazla işletmenin bu programımızdan yararlanması için süre uzatımı kararı aldık. Şartları sağlayan mikro ve küçük ölçekli işletmeleri, desteğimizden faydalanmaya davet ediyoruz.

İKİ BİLEŞENDEN OLUŞUYOR

İmalatçı Mikro ve Küçük İşletmelere Hızlı Destek Programı, 2 bileşenden oluşuyor. İmalat ve bilimsel Ar-Ge sektörlerindeki mikro ve küçük işletmeler birinci, 2017 ve sonrasında kurulan imalat, bilgisayar programlama ve bilimsel Ar-Ge sektörlerindeki yenilikçi genç mikro ve küçük işletmeler de ikinci bileşen kapsamında değerlendirilecek.

PANDEMİDEN ÖNCE FAAL OLMA

Programdan yararlanmak için işletmelerin Covid-19’dan önce faal olması ve 2019 yılında en az 75 bin lira gelir seviyesine ulaşmış olması gerekecek. Yenilikçi genç mikro ve küçük işletmelerde bu asgari gelir kriterine bakılmayacak.

GELİR KAYBI KRİTERİ

2020 ve 2019 net satış hasılatları karşılaştırıldığında bir kuruş dahi gelir kaybı olan işletmeler programdan faydalanabilecek. Gelir kaybı kriterinde 2019 yılı toplamı ile 2020 toplamı yani 12 aylık dönemi dikkate alınacak. Gelir kaybı, KDV beyannamesi üzerinden değil defter türüne bakılmaksızın hesaplanacak. Yenilikçi genç mikro ve küçük işletmeler bu kriterden de muaf olacak.

KÜÇÜK İŞLETMELERE 75 BİN TL’YE VARAN DESTEK

Mikro ölçekli işletmelere 3 ay boyunca 30 bin, küçük işletmelere de yine 3 ay boyunca 75 bin liraya kadar destek sağlanacak. İşletmeler, bu destek programından faizsiz, geri ödemeli ve teminatsız olarak yararlanacak. 2017 ve sonrasında kurulan ve yenilikçi faaliyetlerde bulunan işletmelere 25 bin liraya kadar ilave destek verilecek.

İŞE DEVAM KREDİSİ YARARLANICILARI

Kamu banları tarafından başlatılan İşe Devam Kredisi’ni 250 bin TL’ye kadar kullanan işletmeler ve daha önce KOSGEB’den girişimcilik kredisi alanlar da program kapsamında olacak.

ANA VEYA YAN FAALİYET KODLARI

Ana veya yan faaliyet kodları hedef sektörler arasında bulunanların yani mali kayıtlardaki sektör kodlarının herhangi biri programın hedef kitlesine uyan ve bu sektörlerin en az birinde faaliyet gösteren işletmelerin başvurusu kabul edilecek.

BAŞVURU İÇİN BEYANA BAKILACAK

Kamu alacaklarının yeniden yapılandırılması bağlamında vergi veya SGK borcu olan işletmeler, başvuru sırasında borçlarını erteleyeceklerine veya taksitlendireceklerine ilişkin beyanda bulunurlarsa programa başvuru yapabilecek. KOSGEB, destek ödemesi öncesinde borcunu kapatan, erteleyen veya taksitlendiren işletmelere bakarak destek ödemesi yapabilecek.

İLK DÖNEMDE BAŞVURUSU REDDEDİLENLER

3 – 21 Mayıs 2021 tarihleri arasındaki ilk başvuru döneminde başvurusu reddedilen işletmeler, koşulları karşılıyorsa başvuruda bulunabilecek.

4’ER AYLIK 6 EŞİT TAKSİT

Desteğin geri ödeme süreci, 2024’te başlayacak ve 2025’in sonuna kadar devam edecek. Geri ödeme, 4’er aylık 6 eşit taksitte yapılacak.

E-DEVLET’TEN BAŞVURU

Başvuru ve uygunluk kriterlerini karşılayan mikro ve küçük işletmeler, programa e-Devlet üzerinden online olarak başvuracak.

 

Destek Programının Detayları İçin tıklayınız.


  • Perşembe 22.3 ° / 10.6 ° Güneşli
  • Cuma 21.6 ° / 8.6 ° Güneşli
  • Cumartesi 24.7 ° / 6.9 ° Güneşli