• BIST 100

    9524,59%-0,06
  • DOLAR

    32,60% 0,38
  • EURO

    34,75% 0,06
  • GRAM ALTIN

    2498,20% 0,57
  • Ç. ALTIN

    4168,04% 0,00

Diyabetli çocuklar ve aileleri buluştu

Diyabetli çocuklar, aileleri ve uzmanlar Okulda Diyabet Programı toplantısında buluştu.

SAĞLIK 17.06.2022 23:47:00 0
Diyabetli çocuklar ve aileleri buluştu

Afyonkarahisar Sağlık Bilimleri Üniversitesi (AFSÜ) Okulda Diyabet Programı kapsamında iki gün süreyle gerçekleşen “Diyabetli Çocuklar, Aileleri ve Diyabet Ekibi, Öğretmenlerle Buluşuyor” toplantılarının beşincisine ev sahipliği yaptı.

Millî Eğitim Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı, Çocuk Endokrinolojisi ve Diyabet Derneği’nin iş birliğinde, Sanofi Türkiye’nin desteğiyle gerçekleşen toplantıya İl Milli Eğitim Müdürü Metin Yalçın başta olmak üzere MEB yetkilileri, AFSÜ Tıp Fakültesi öğretim üyeleri, diyabetli çocuklar, aileleri, okul öğretmenleri, hemşireler, yöneticiler ve sağlık çalışanları katıldı.

ÖNEMİ VE OLUMLU SONUÇLARI

Termal bir otelde yaklaşık 600 kişinin katılımıyla gerçekleşen toplantının ilk gününde açılış konuşmalarını AFSÜ Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Başkan Yardımcısı  Prof. Dr. Ayşegül Bükülmez ile Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı ve Çocuk Endokrinoloji ve Diyabet Derneği Diyabet Grubu Başkanı Prof. Dr. Zehra Aycan yaptı. Bir sosyal sorumluluk projesi olan Okulda Diyabet Programının öneminin ve olumlu sonuçlarının vurgulandığı konuşmaların ardından Milli Eğitim Müdürü Metin Yalçın kürsüye çıktı. Yalçın konuşmasında diyabetli çocuklar için çalışan ve emek veren herkese teşekkür etti.

YÖNERGE İÇİN ÇALIŞMALARINA AĞIRLIK

Etkinlikte daha sonra Koç Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Endokrinolojisi ve Diyabet Bilim Dalı Başkanı ve Okulda Diyabet Programı Koordinatörü Prof. Dr. Şükrü Hatun “Çocuklarda Diyabet ve Okulda Diyabet Bakımı” başlıklı konuşmasını gerçekleştirdi. Prof. Dr. Hatun, diyabetli çocukların günlük ihtiyaçlarından bahsederek özellikle öğretmenlerin bu konuda desteğinin çok önemli olduğunu vurgulayarak programın temel hedefinin öğretmenler başta olmak üzere tüm okul çalışanlarında diyabet farkındalığı yaratmak olduğunu dile getirdi.

MEB Destek Hizmetleri Genel Müdürlüğü İşyeri Sağlık ve Güvenlik Birimi Daire Başkanlığı Sağlık Hizmetleri Şubesi Koordinatörü Gülcan Kılınç, bütün imkânları ile programı desteklediklerini, yakın zamanda yayınlanan “Tip 1 Diyabetli Öğrencilerin Okullarda/Kurumlarda Bakımı ve Desteklenmesi” hakkında yönerge için çalışmalarına ağırlık vereceklerini belirtti. Okul hemşiresi sayısının azlığına dikkat çeken Kılınç, sorunu çözmeye yönelik hazırlıkların da sürdüğünü ifade etti.

DİYABETLİ ÖĞRENCİLERİN VE AİLELERİNİN SORULARI CEVAPLANDI

Diyetisyen Tuğba Gökçe’nin ve Hemşire Ecem Can’ın “Okulda Sağlıklı Beslenme, Diyabetle Yaşam ve Teknoloji Kullanımı” konusunda katılımcıları bilgilendirmeleriyle devam eden toplantıda “Tip 1 Diyabetli Bir Hekimin Yaşam Deneyimleri ve Önerileri” başlıklı konuşmasıyla Koç Üniversitesi Endokrinoloji Bilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Oğuzhan Deyneli de bilgi ve tecrübelerini katılımcılarla paylaştı. Uzmanların sunumlarının ardından diyabetli öğretmenler, çocuklar ve ailelerinin yaptığı konuşmalar da katılımcılar tarafından ilgiyle dinlendi.

Davetli konuşmacılara AFSÜ adına teşekkür plaketlerinin verilmesiyle sona eren toplantının ikinci gününde ise Okulda Diyabet Ekibi, Afyonkarahisar Belediyesi’nin Çölyaklı çocuklar için düzenlediği kahvaltıya katıldı. Kahvaltının ardından AFSÜ Tıp Fakültesi Mavi Salon’da “Arkadaşım Diyabet Buluşmaları” toplantısı gerçekleştirildi. Afyonkarahisar’da yaşayan diyabetli öğrencilerin ve ailelerinin sorularının cevaplandığı toplantı, hatıra fotoğrafı çekimi ile sona erdi.


  • Cuma 21.5 ° / 7.4 ° Güneşli
  • Cumartesi 17.6 ° / 5.7 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Pazar 18.7 ° / 3.8 ° Güneşli