• BIST 100

    9548,57%0,19
  • DOLAR

    32,49% 0,16
  • EURO

    34,80% 0,25
  • GRAM ALTIN

    2487,88% 1,05
  • Ç. ALTIN

    4157,48% -1,05

Doğru antrenman nasıl olmalı?

Fitness Eğitmeni Can Özçifci'nin kaleminden...

YAŞAM 14.01.2021 20:27:00 0
Doğru antrenman nasıl olmalı?

Doğru program nasıl olur? Nerelerde hata yapılıyor? Şimdi bunları cevaplandıralım. En büyük yanlışlarımızdan belki de en başta geleni fitness’a ilk başladığımız da bize verilen  adaptasyon programını (tabi bu adaptasyon programı kişinin kas, kemik, tendon yapısına kg durumuna geçmişine göre değişebilir) 1 ay sonra değiştirip bölgesel antrenmanlara geçmektir.

Adaptasyon programını set,tekrar, kg arttırımı yaparak ortalama 6 ay yapılması tavsiye edilir, neden mi?

Çünkü 6 ay boyunca yapacağımız bu antrenman bizim  tendonlarımızı, ligamentlerimizi, kas-iskelet sistemimizi geliştirip ileri düzey programa geçtiğimiz de sakatlanma riskimizi minimuma indirecektir.

Tabi bu adaptasyon  programında genellikle makineli istasyonlar kullanılmalıdır.İlla 6 ay boyunca aynı hareketleri de yapacak değiliz,hareketler değişebilir.

Lakin programın değişmesi sağlıklı olmaz ilk 6 aylık süreçte. Yapılan küçük hatalardan bir tanesi de hiç ısınma esneme yapmadan antrenmanlara başlamamızdır. Esnemenin önemi geçmiş yazılarım da bulabilirsiniz.

Bu adaptasyonu vücudumuza sağlamadan, serbest istasyonlu bir egzersiz denersek örnek veriyorum; rotatorlarımız (omuzu sabitlemek için beraber çalışan kas grubudur) dirsek eklemimiz,  makinelerde adapte olamayıp kuvvet kazanmadığı için sakatlanma riski çok yüksektir.

Çünkü serbest egzersizde balance (denge) önemlidir, örneğin dumbell fly egzersizin de açış yaparken omuzdan fazla destek alırız.

Güçlü olmayan rotatorlar bu açış da bir an da sakatlanabilir. Adaptasyon programını kısa tutarsak sağlam bir temel atamayız.

Bu sebeplerden dolayı hemen program değiştirip bölgesele geçmek,hemen makinelerden çıkıp serbest egzersizlere geçmek doğru değildir.

İlk 6 aylık süreçten sonra 3 lü bölgesel dediğimiz bir günde 3 farklı kas grubunun çalıştığı programa geçmeliyiz.

Bir 6 ay sonra da bir günde 2 kas grubunun çalıştığı 2 li bölgesel programına geçmiş olmalıyız (hareketler değişebilir ama programın özü değişmemeli).

Bu şekilde ilerlemeyip diğer türlü ilerlersek gelişim olmayacak değil tabi ki,aktive olan her kas gelişir.

Bu şekilde planlı bilinçli ve araştırma yaparak ilerlersek çok daha doğru sakatlanma riski az şekilde ilerlemiş oluruz.Spor dolu sağlıklı günler diliyorum…

 

FITNESS EĞİTMENİ:             

CAN ÖZÇİFCİ

 coach.can11


  • Perşembe 22.7 ° / 9.5 ° Güneşli
  • Cuma 21.5 ° / 7.4 ° Güneşli
  • Cumartesi 17.6 ° / 5.7 ° Orta kuvvetli yağmurlu