Türk Sağlık Sen Şube Başkanı Mehmet Ali Öztürk, “Acil sağlık hizmetleri çalışanlarının çok düşük olan teşvik ödemelerine mutlaka el atılmalı yeni bir düzenleme yapılmalıdır” dedi.
Türk Sağlık Sen Şube Başkanı Mehmet Ali Öztürk, 1-7 Aralık Acil Sağlık Hizmetleri Haftası ve 3 Aralık Dünya Engelliler Günü dolayısıyla yaptığı yazılı açıklamada sorunlara değindi. Mehmet Ali Öztürk şunları söyledi: “1-7 Aralık Acil Sağlık Hizmetleri Haftası’nda acil sağlık hizmetlerinde görev alan tüm çalışanların yaşadıkları sıkıntılarına ve taleplerine bir kez daha dikkat çekiyoruz.
Öncelikle İnsanların hayata tutunma mücadelelerinde yanlarında olan acil sağlık hizmeti çalışanlarının fedakârlıklarını ölçecek bir şey yoktur. Kendilerine özverileri için teşekkür ediyoruz.
Bu hizmeti yürütürken hayatını kaybeden görev şehidi tüm çalışma arkadaşlarımıza Allah’tan rahmet diliyoruz.
Görev şehidi arkadaşlarımızın devletimiz tarafından da şehit statüsüne alınması, geride bıraktıkları ailelerinin bu anlamda haklara kavuşması en önemli beklentilerimizden birisidir. Bu konuda girişimlerimiz devam etmektedir.
Bugün acil sağlık hizmetlerinde görev alan çalışanlarımızın çalışma hayatlarında güvenliği ve onların sağlığını öncelemek adına da adımlar atılmalıdır. Tüm vakalara polisle koordine şekilde gidilmesi, ambulansların teknik ve donanım anlamında yeterli olması, arıza yapmadan bakımlı ve yeni olarak kullanılması için imkanların oluşturulması gereklidir.
Ambulansların kaskolarında hiçbir personel mağdur edilmemeli, rücu gibi kabul edilemez işlemler uygulanmamalıdır.
Acil sağlık hizmetleri çalışanlarının çok düşük olan teşvik ödemelerine mutlaka el atılmalı yeni bir düzenleme yapılmalıdır. Ücretler ekonomilerine katkı yapacak ve adaletli olacak bir hale getirilmelidir.
İstasyonlar dinlenmelerine olanak sağlayacak, yemek gibi temel gereksinimlerini karşılayacak şekilde donatılmalı, çalışanların göreve hazır beklerken sorun yaşamamaları sağlanmalıdır.
Mesleki sorumluluk sigortası çalışanı koruyacak her uygulama acil sağlık hizmetleri çalışanları için hayata geçirilmelidir. İstihdam sayısı mutlaka artırılmalı, görev bekleyen genç sağlık çalışanları sisteme dahil edilmelidir.
Türk Sağlık-Sen olarak bütün sorunların çözüme kavuştuğu, güvenli ve huzur verici bir çalışma hayatı dileğiyle tüm acil sağlık hizmet çalışanlarının 1-7 Aralık Acil Sağlık Hizmetleri Haftasını kutluyoruz.”
ENGELLERİ BİRLİKTE AŞALIM
Engellilerin sorunlarına değinerek yapılması gerekenleri aktaran Mehmet Ali Öztürk şunları söyledi: “Çalışma hayatı ve sosyal yaşamda engelli bireylerin karşılaştıkları sorunlara her daim şahit olmaktayız. Engelli vatandaşların toplumsal hayatta hiçbir zorluk çekmemeleri, çalışma hayatlarının onlara göre kolaylaştırılarak sürdürülebilir bir düzeyde olması kendilerini temel beklentisidir.
Toplu olarak da bize düşen ön yargılardan zihnimizi ve kalbimizi kurtararak hepimizin birgün engelli olabileceği gerçeğini de unutmayarak engelli vatandaşlarımıza destek olmaktır.
9 Milyona yakın engelli vatandaşımızın kamuda görev yapan 70 binin üstünde engelli çalışma arkadaşımızın bizden isteği de budur.
Engelli insanlarımızın yaşadıkları sorunlar sadece kendilerinin değil; ailelerinin, çevrenin, toplumun, kısacası tüm insanların ortak sorunudur.
Çağdaş dünyanın geldiği ileri noktada engelli vatandaşlarımıza, eğitim, istihdam, barınma, rehabilitasyon ve bakımının sağlanması, ailelerinin desteklenmesi, engellilerimizin üreten bireyler olarak kendi kendilerine yeterli duruma gelmeleri, yaşam şartlarının iyileştirilmesi ve kolaylaştırılması sosyal bir devletin asli görevidir.
Devletimizin engelli vatandaşlarımıza yönelik çalışmalarının daha da arttırması özellikle bu konuda yoğun bir çaba içerisinde olana Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı çalışanlarının da sorunlarını çözerek bu hizmete katkı sağlaması önemli taleplerimizden biridir.
3 Aralık Dünya Engelliler Günü’nün engelli vatandaşlarımızın her türlü sorununun çözüldüğü, önlerine konulan her türlü engelin kaldırıldığı uygulamalara vesile olacak uygulamalara imza atıldığı bir dönemin başlangıcı olmasını diliyoruz.
Kamuda engelli istihdamının daha da artırılmasını, özel sektöre örnek olunmasını bekliyoruz. Tabi ki mesele sadece istihdam değildir. Çalışma hayatında kolaylıkla hizmet üretebilecekleri ortamlarda tesis edilmelidir. Engeliler için asansör, rampa ve tuvalet gibi temel ihtiyaçlar noksansız olmalıdır.
Kısacası bu konuda devlete, millete düşen görev engelli vatandaşlarımıza engel olma durumunu ortadan kaldırılmasıdır. Bunun için el birliği ile çalışmalıyız. Çözüm üretmeliyiz. Çünkü bu durum ülkemizde yaşayan herkesin, her kurumun sorumluluğudur. Türk Sağlık-Sen olarak engelli kamu görevlilerimizin sorunlarının çözümü için çalışmaya ve çaba sarfetmeye devam edeceğiz.”