• BIST 100

    9753,27%0,32
  • DOLAR

    32,56% 0,09
  • EURO

    34,97% 0,44
  • GRAM ALTIN

    2430,79% 0,33
  • Ç. ALTIN

    3994,55% 0,00

Eylem yaptılar, yetkililere seslendiler

Sağırlı Köyü Muhtarı Rüstem Aktan, köy halkının susuz kalacağını, hayvanlarını otlatabilecekleri, sulayabilecekleri bir meranın dahi kalmadığını söyledi.

GÜNDEM 21.05.2022 20:41:00 0
Eylem yaptılar, yetkililere seslendiler

Afyonkarahisar’ın İscehisar ilçesine bağlı Seydiler kasabası ile Bayat ilçesinin Sağırlı köyü arasında sınır sorunu yaşanıyor. Bugün sondaj yapmak isteyen Seydiler Belediyesine ait kepçelerin önüne geçen Sağırlı köyü halkı sondaj yapılmasına geçici olarak engel oldu. Sondaj yapılırsa Sağırlı köyü halkının susuz kalacağını, hayvanlarını otlatabilecekleri, sulayabilecekleri bir meranın dahi kalmadığını kaydeden Muhtar Rüstem Aktan, ortada bir haksızlık olduğunu, atalarına ait mezarın dahi Seydiler kasabasına tahsis edildiğini iddia etti.  

SAĞIRLI KÖYÜNÜN İDARİ SINIRI İÇERİSİNDE KALIYOR

Afyonkarahisar’ın Bayat ilçesine bağlı Sağırlı Köyü Muhtarı Rüstem Aktan; konuyla ilgili açıklamasında sorunlarını anlatarak şunları söyledi: “1953 yılında Konarı köyünden ayrılarak idari sınırılarımız çizildi. Sınırlar çizildikten sonra 1956 yılında o dönem köy olan şimdiki Seydiler kasabası vatandaşları Sağırlı köyüne ait olan meralarımızı tarla haline getirmye çalışıyorlar. O dönemde Sağırlı köyü halkı bu duruma tepki gösterek karşı çıkıyor. Çıkan kavga sonucu 1956 yılında 3 kişi silahla yaralanıyor. Daha sonra 1959 yılında konu mahkemeye intikal edince mahkeme; Seydiler halkının hayvanlarını sadece çeşmelerden sulatabileceği ve bu mera bölgesinde otlanabileceği kararını veriyor. Bahsi geçen mera alanı Bayat ilçesinin yani Sağırlı köyünün idari sınırı içerisinde kalıyor.

SALI GÜNÜNE KADAR SONDAJ ÇALIŞMASI DURDU

Daha sonra 2017 yılında Seydiler Belediye Başkanlığı bu bölgede sondaj yaparak kuyu açma girişiminde bulunuyorlar. 2017 döneminin İscehisar ve Bayat Kaymakamları Valilik emriyle toprak ölçeği yaptırarak sınırları yeniden belirliyor. Her 2 Kaymakamın kararıyla bu bölgenin Sağırlı köyüne ait olduğu belirleniyor. Kararın ardından 2018 yılında Seydiler Belediyesi tekrar harekete geçerek 273.300 M2’lik alanı kendi belediyelerine tahsis ediyorlar. Daha sonra 100 Metrekarelik alanı mera komisyonundan kiralayarak sondaj izni alıyorlar. Bu izne istinaden bugün sondaj yapmaya çalıştılar. Bizde buna engel olmak için vatandaşlarla birlikte eylem yaparak sondaj yapmalarının önüne geçmeye çalıştık. Hatta kepçelerin önünde durduk. Jandarma ekipleri olay yerine gelerek durumu kontrol altına aldı. Bayat Kaymakamlığı ve İscehisar Kaymakamlığı olaya el koyarak Salı gününe kadar sondaj çalışmasını durdurdu.

SORUNUMUZA ÇÖZÜM BULUN

Muhtar olarak 8 aydır gitmediğim kurum ve kuruluş kalmadı. Her gittiğim kurum bu bölgenin 2018 yılında Seydiler Belediyesine tahsis edildiğini söyleyerek mahkeme yoluyla çözebileceğimizi belirttiler. Bizim 300-400 yıllık atalarımızın yattığı mezarları dahi Seydiler kasabasına tahsis etmişler. Bu sondaj yapılmaya çalışılan yer ise mezarlığımızın 100-150 metre yakınında bulunuyor. Her açıdan mağdur edilmiş durumdayız.  

Eğer bu sondaj gerçekleşirse Sağırlı köyü tamamen susuz kalma tehlikesiyle karşı karşıya kalacak. Hayvanlarımızı ne otlatabileceğiz ne de sulayabileceğiz. Başka bir mera alanımızda maalesef yok. Köy halkı tamamen mağdur kalmak üzere. Yetkililerin sesimizi duyarak sorunumuza çözüm bulmalarını istiyoruz.”   


  • Perşembe 22.3 ° / 10.6 ° Güneşli
  • Cuma 21.6 ° / 8.6 ° Güneşli
  • Cumartesi 24.7 ° / 6.9 ° Güneşli