• BIST 100

    9079,97%3,10
  • DOLAR

    32,35% 0,15
  • EURO

    34,93% -0,09
  • GRAM ALTIN

    2322,96% 0,18
  • Ç. ALTIN

    3843,45% 0,00

“Firavuna karşı olmak yetmez, Musa'nın yanında olmak gerekir.”

Afyon Kocatepe Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi, Uluslararası Ticaret ve Finans Bölüm Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Fikret Yaman’ın kaleminden…

GÜNDEM 17.06.2021 22:14:00 0
“Firavuna karşı olmak yetmez, Musa

“Firavuna karşı olmak yetmez, Musa'nın yanında olmak gerekir.”

Yazıma rahmetli Muhsin Yazıcıoğlu’nun bu sözü ile başlamak istedim. Hepimizin bildiği gibi 2020 yılında yapılması planlanan fakat içinde bulunulan şartlar göz önünde bulundurularak 2021 yılı Haziran ayında başlayan “Avrupa Futbol Şampiyonası” son günlerde ülkemizde olduğu gibi tüm dünya tarafından da ilgi ile takip edilmekte.

Milli takımımız her ne kadar şansını kaybetmiş olsa da turnuvanın kazananı şimdiden belli:

“Cristiano Ronaldo.”

Ronaldo hem futbol becerisi hem örnek davranışlarıyla gerçek anlamda gelmiş geçmiş en iyi sporculardan birisi. Filistin’e ve Müslüman dünyasına yapmış olduğu yardımlar ile 7’den 70’e herkesin gönlünde taht kurmuş bir isim.

Avrupa Futbol Şampiyonası’nda basın toplantısı öncesi yaptığı Coca Cola şişelerini masadan alması bireysel bir tepkiydi.

Coca Cola bir İsrail markası değil. Fakat 2002 yılında bir gazetede köşe yazısında firma ile ilgili o aya ait gelirini İsrail’e aktardığı haberleri bir Amerikan şirketi olan firmayı İsrail ile özdeşleşir hale getirdi.

Yazımın sonunda verdiğim link 1’de Amerika’nın en çok yardım ettiği ülkeler listesi yer almakta. Bu nedenle Ronaldo’nun yapmış olduğu tepki pek de haksız sayılmaz.

İsrail’in Filistin’de yapmış olduğu zulmü klavye başında paylaşıp, yaşamında buna tepkisiz kalan, sadece klavye Müslümanlığı yapanlar için yazımın başlığını tekrar hatırlatmak istiyorum. “Firavuna karşı olmak yetmez, Musa'nın yanında olmak gerekir”.

Ronaldo’nun bu hareketinin tüm İslam alemine örnek teşkil etmesi ve yaşamlarını bu doğrultuda şekillendirmesi dileğimle olayın linkini yazımın sonunda link 2 başlığıyla paylaşıyorum.

Son zamanlarda telefondan bana “Whatsapp” aracılığıyla ulaşmaya çalışan tanıdıklarımdan “Hocam bizi niye engelledin”, “Fikret mesajıma neden cevap vermiyorsun” şeklinde sitemler alıyorum. Kimseyi sildiğim ya da engellediğim yok.

Sadece bu uygulamanın 15 Mayıs 2021 tarihi itibariyle “Whatsapp sözleşmesi” adı altında Alman, İngiliz, Amerikan, Fransız vatandaşlarından istemediği sözleşme şartlarını bizim vatandaşlarımıza dikte etmeye çalışmasından dolayı bir tepki olarak Türkiye’de 49 milyon uygulama kullanıcısının 15 milyonun yaptığı gibi uygulamayı sildim. Çünkü benim ülkemin vatandaşı asla 2. sınıf muamelesi göremez, görmemelidir.

Rekabet Kurumu ve Whatsapp temsilcileri görüşmesi sonucunda Rekabet Kurumu sözleşmenin istenmeyeceğini, uygulamanın temsilcileri de henüz karar verilmediğini ifade ettiler. Eğer Whatsapp geri adım atmazsa diğer uygulamalardan mesajlaşmalara devam, eğer geri adım atılırsa uygulamayı yeniden yüklemek düşünülebilir.

Bu nedenle 85 milyonun dünyada büyük bir güç olduğunu asla unutmamak gerekiyor. Kültürümüz, tarihimiz, inançlarımız doğrultusunda birlikte, doğru adımlar atarsak dünyada Firavun’a da karşı oluruz, Musa’nın da yanında oluruz.

Sağlıkla kalın…                                                                              

LİNKLER

1.https://www.helalplatform.com/kimin/coca-cola-kimin-sahibi-kim-israile-yardim-ediyor-mu/2495/

2. https://www.youtube.com/watch?v=x2ZLS1V3iMw


  • Cuma 18.7 ° / 7 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 21.3 ° / 9.1 ° Güneşli
  • Pazar 23 ° / 10.7 ° Güneşli