• BIST 100

    9524,59%-0,06
  • DOLAR

    32,60% 0,38
  • EURO

    34,75% 0,06
  • GRAM ALTIN

    2498,20% 0,57
  • Ç. ALTIN

    4168,04% 0,00

Fıtness yaparken omuz sakatlıklarına dikkat!

FITNESS EĞİTMENİ CAN ÖZÇİFCİ'NİN KALEMİNDEN...

SPOR 25.02.2021 23:08:00 0
Fıtness yaparken omuz sakatlıklarına dikkat!

Vücut geliştirme işinde omuz sakatlıkları çok önemli bir yere sahiptir. Her branşın kendine özgü sık sakatlık gösteren noktaları vardır, vücut geliştirme branşının da omuz sakatlıkları önde gelir diyebiliriz.

Tabi ki sadece omuzla da bitmiyor bilek sakatlıkları, eklemsel sorunlar vs olarak karşımıza çıkabilir ama bunların başında omuz bölümü geliyor.

O bölümde olan problemler: Omuz Sıkışması, rotator cuff yırtığı, omuz tendiniti, bursa kesesi iltihabı gibi kronikleşen sık karşılaşılan problemlerdir.

Bu problemlerin bazıları anatomik kısıtlıktan (esneklik azlığı vb) gibi durumlardan olurken, bazıları da tamamen yanlış antrenman uygulamaktan, gereğinden fazla zorlayarak üzerine gitmekten, orda ki adeleyi yeteri kadar ısıtmadan egzersize başlamamızdan kaynaklı oluyor.

Tabi ki sadece bu tarz omuz sakatlıkları sadece vücut geliştirme yapanlarda da olmuyor, gün içerisinde iş de evde ani bir hareket yapıp bir an da omzunuz da ağrılar olduğunu fark edebilirsiniz.

Ben sadece biraz daha sık görüldüğü için vücut geliştirme branşı üzerinden örnek veriyorum sizlere.

Belirtilerinden bahsedelim biraz da: Egzersiz esnasında o bölgenizde şiddetli bir ağrı, yanma, batma, hissi geliyorsa hemen bırakıp daha fazla zorlamamalısınız. Şöyle  bir yanılgı olabiliyor: ‘zorlanıyor iyi çalışıyor kaslarım’ kesinlikle böyle bir düşünceye girmeyin. O bölgeyi zorlayan hareketi bırakıp dinlendirin omzunuzu.

O gün içerisinde de omzunuzu aktive edecek hareketlerden muhakkak kaçının. Bu ağrılar geceleri uyurken vb şekilde devam ederse kesinlikle es geçmeyin ilk önce doktora gidip göstermelisiniz.

Sadece omuz değil, vücudumuzun herhangi bir yerinde oluşacak ciddi bir sakatlık yaşam kalitemizi düşürür hareketlerimizi kısıtlar.

Sakatlık hayatınızı mahvedebilir, kötü sonuçlar görmek istemiyorsanız çok iyi ısınmamız gerekiyor, genel bir ısınma yaptıktan sonra çalıştıracağınız bir bölgeye ait izole ısınma egzersizleri uygulamalısınız, bu tarz ısınmalar için uzman eğitmenlerden destek alabilirsiniz. Gereğinden fazla ağır kaldırıp zorlamamamız gerekiyor ve doğru antrenman planlaması gerekiyor.

Vücudumuzda ki her bir bölge ayrı öneme sahip. Sağlıklı yaşamak için uyguladığımız egzersizler bize kötü sonuçlarla dönüş yapmasın. Her şeyden önce sağlık için, kaliteli bir yaşam için yapıyoruz egzersizi.

Sakatlık konuları çok çok uzun konulardır, ben bilmemiz gereken önemli noktaları çok kafa karıştırmadan yüzeysel şekilde yazdım. Herkese sağlık ve spor dolu günler diliyorum…

 

FITNESS EĞİTMENİ:

CAN ÖZÇİFCİ


  • Cumartesi 17.6 ° / 5.7 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Pazar 18.7 ° / 3.8 ° Güneşli
  • Pazartesi 20.8 ° / 6 ° Güneşli