• BIST 100

    9524,59%-0,06
  • DOLAR

    32,60% 0,38
  • EURO

    34,75% 0,06
  • GRAM ALTIN

    2498,20% 0,57
  • Ç. ALTIN

    4168,04% 0,00

Hiçbir şey imkansız değil

AFSÜ fizyoterapi öğrencileri, pediatrik rehabilitasyon seminerine katıldı.

SAĞLIK 6.01.2021 21:51:00 0
Hiçbir şey imkansız değil

AFSÜ Fizyoterapi ve Rehabilitasyon öğrencileri Pediatrik Rehabilitasyonda Duyu Bütünleme Yaklaşımları konulu çevrim içi seminere katıldı. Uzm. Fzt. Özge Yenilmez ve Fizyoterapist Selcen Kankul’un tecrübelerini aktardığı etkinlikte öğrenciler, alana ilişkin sorularına yanıt buldu.

GENETİK BOZUKLUKLAR VE KAS HASTALIKLARI

Uzm. Fzt. Yenilmez, pediatrik rehabilitasyonda çocuğun ihtiyaçlarına bağlı olarak, tedavinin çeşitli ortamlarda gerçekleştiğini ve uzmanların mümkün olan en yüksek seviyedeki fonksiyonu teşvik için çeşitli becerilerini kullandığını söyledi.

Pediatrik rehabilitasyonda ekibin, tedavi görenin öz bakım, hareketlilik, iletişim, biliş ve sosyalleşmede tam işlevsel bağımsızlığa erişmesine yardımcı olmayı hedeflediğini belirten Yenilmez, rehabilitasyonun çocuklardaki görme, duyma, yutkunma, konuşma gibi bozuklukların yanı sıra genetik bozukluklar ve kas hastalıkları tedavisinde de uygulandığını kaydetti.

AFSÜ FTR Topluluğu Danışmanı Öğr. Gör. Yunus Emre Kundakçı’nın moderatörlüğünde iki saat süren ve anlık 400 kişinin takip ettiği eğitim, Pandemi sonrası yüz yüze buluşma temennisiyle son buldu.

HER YIL 6 BİNDEN FAZLA BEBEĞE SP TEŞHİSİ KONULUYOR

Henüz 6 aylıkken halk arasında beyin felci olarak bilinen serebral palsiye yakalanan ama azmi ve ailesinin desteğiyle hayata tutunarak fizyoterapist olma hayalini gerçekleştiren Selcen Kankul, tecrübelerini AFSÜ’lü öğrencilerle paylaştı.

Serebral palsi (SP), beynin bir grup nörolojik bozukluklarını içeren geniş bir terim ve hayat boyu süren bir durum. Beyin ve kaslar arasındaki iletişimi etkileyerek vücudun hareket ve duruşunda kalıcı bir eşgüdüm bozukluğuna yol açan SP, beyinde oksijen açığına yol açan bir olayın sonucu oluşabiliyor. Türkiye’de her yıl 6 binden fazla bebeğe SP teşhisi konuluyor. Çocuklukta en sık rastlanan bu fiziksel engellilik durumunda hasar görmüş beyne erken müdahale ve hayat boyu rehabilitasyon ile olumlu gelişmeler sağlanabiliyor.

ÖĞRENCİLER FİZYOTERAPİST SELCEN KANKUL’U DİNLEDİ

AFSÜ Genç Kızılay Topluluğu tarafından düzenlenen çevrimiçi etkinliğin konuğu olan Kankul, hayatı boyunca karşılaştığı kişisel ve çevresel sorunları, bu sorunlarla nasıl başa çıktığını, aynı zamanda hayatın karşısına çıkardığı güzel fırsatları anlattı.

Hiçbir şeyin imkânsız olmadığını, isteyince her şeyin çok güzel olabileceğini vurgulayan Kankul, “Hayatta her şey bizim elimizdedir. Görünüşümüz, konuşmamız ve hareketlerimiz asla kişiliğimizi etkilemez. Başarı çok yakınımızda…” dedi.

“Büyüyünce ne olacaksın” diye sorduklarında fizyoterapist yanıtını verdiğini belirten Kankul, ailesinin kendisine daima destek olduğunu söyledi.

Kankul şöyle konuştu: “Şu an hafif konuşma bozukluğum dışında hiçbir şeyim yok. Yapamazsın, hastalarla iletişim kuramazsın diyenlere rağmen okudum, hayalimi gerçekleştirdim ve çocuk fizyoterapisti oldum.”


  • Cumartesi 17.6 ° / 5.7 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Pazar 18.7 ° / 3.8 ° Güneşli
  • Pazartesi 20.8 ° / 6 ° Güneşli