• BIST 100

    9079,97%3,10
  • DOLAR

    32,35% 0,15
  • EURO

    34,93% -0,09
  • GRAM ALTIN

    2322,96% 0,18
  • Ç. ALTIN

    3843,45% 0,00

İhracatta hedef pazarların tespiti yapıldı

ATSO KOBİ Akademisi tarafından İhracatta Hedef Pazarların Tespiti Eğitimi düzenlendi.

EKONOMİ 17.11.2021 20:07:00 0
İhracatta hedef pazarların tespiti yapıldı

Video konferans yöntemiyle gerçekleştirilen ve ATSO’nun Youtube sayfasından da yayınlanan eğitimin açılış konuşmasını Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ahmet Şükrü Köse yaptı. Köse, “Geçmişte ihracatçı firmalarımızın pazar yapısı homojen bir görüntü arz etmekteydi. Sonralarıpazar yapımız uluslararası konjonktüre bağlı olarak değişimler göstermeye başladı. Sosyoekonomik ve politik gelişmeler büyük pazarların bir anda kapanmasına neden olmaya başladı.Bu gelişmeler karşısında ihracatçılarımız alternatif Pazar kavramıyla tanışmak zorunda kaldı. Özellikle bölge ülkeleriyle art arta yaşanan sorunlar krizlere yol açıyor, sektörlerimizi batma sınırlarına getiriyordu. Ama bu krizler ihracatçılarımıza alternatif pazarlar bulma konusunda bir yetenek kazandırdı. İş dünyamız kazanmış olduğu bu yetenek sayesinde bugünkü global krizden kazançlı çıkmakta” dedi.

17 HEDEF ÜLKE VE 28 ÖNCELİKLİ ÜLKE BELİRLEDİ

Köse, konuşmasına şöyle devam etti: “Özellikle son iki yılda yaşanan gelişmeler oldukça ilgi çekici. Aslında küresel pandeminin başlangıcında çok zor günler yaşanacağı düşünülüyordu. Ama bugünlerde ihracat yapan firmalarımız önemli başarılara imza atıyorlar.Şu sıralarda ihracatçı Çin tedarik sıkıntıları nedeniyle bir konjonktür kaybı yaşamakta. Ayrıcaiç pazarında yaşadığı talep artışları nedeniyle bu ülkenin ihracat yapma iştahında azalma başladı. Tüm bu gelişmelernedeniyle ülkemiz Çin’in müşterisi olan özellikle Avrupa Birliği gibi gelişmiş pazarlarda daha fazla pay almaya başladı.Bu güzel gelişmelere rağmen rakiplerimizin boş durmadığını unutmamalıyız.Pazar yaratma yeteneğimizi uluslararası gelişmelere bağlı olarak her an güncellememiz gerekli.Her zaman yönümüzü yeni pazarlara çevirmeli, gerekirse kendi pazarımızı kendimiz yaratabilmeliyiz.Devletimiz ekonomimizin can damarı haline gelen ihracata her türlü desteği veriyor. Ticaret Bakanlığımız bünyesinde kurulu Pazara Giriş Komitesi, bu dönem için 17 Hedef Ülke ve 28 Öncelikli Ülke belirledi. Yurtdışı Birim, Marka ve Tanıtım Faaliyetlerinin Desteklenmesi Hakkında Tebliğ ile Pazar Araştırması ve Pazara Giriş Desteği Hakkında Tebliğ kapsamında ihracatçılarımıza önemli katkılar sağlanıyor. Bu destekleri yakından takip etmenizi ve bunlardan son kuruşuna kadar yararlanmanızı tavsiye ediyorum.”

ÜLKEMİZ İÇİN SON DERECEDE ÖNEMLİ

Köse, ATSO bünyesinde İhracat Destek Ofisi kurulduğunu hatırlatarak “İhracat konusu hem firmalarımız hemde ülkemiz için son derecede önemlidir. Aynı şekilde şehrimiz ve odamız içinde önemli bir konudur ve odamız bu konuda aktif şekilde görev yapmaktadır. Ticaret Bakanlığı ile Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği işbirliğinde Odamız’ da İhracat Destek Ofisi kurulmuştur. İhracatla ilgili karşılaştığınız sorunlar, bilgi talepleriniz, pazar ve ülke sorunlarınıza çözüm üretmek için hizmet binamızın ikinci katındaki İhracat Destek Ofisimiz ile her zaman iletişime geçebilirsiniz. İhracata başlamak isteyenlere de yardımcı olacak bir ofisiniz olduğunu buradan bir kere daha hatırlatmak isterim” dedi.

Köse’nin ardından Afyon Kocatepe Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Kartal Somuncu, ihracat ve hedef pazarların tespiti hakkında sunum yaptı.

Yaklaşık 2 saat süren eğitimimizi https://www.youtube.com/watch?v=kYYCF4h2sLg adresinden izleyebilirsiniz.


  • Cuma 18.7 ° / 7 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 21.3 ° / 9.1 ° Güneşli
  • Pazar 23 ° / 10.7 ° Güneşli