• BIST 100

    9079,97%3,10
  • DOLAR

    32,35% 0,15
  • EURO

    34,93% -0,09
  • GRAM ALTIN

    2322,96% 0,18
  • Ç. ALTIN

    3843,45% 0,00

İnternetten satılan vitaminler hayati tehlike arz ediyor

Afyonkarahisar Eczacı Odası Başkanı Ecz. Alper Pehlivanlı; internet üzerinden satış sınırlamasının vitamin ve gıda takviyelerini de kapsamasını istedi.

SAĞLIK 18.04.2022 20:07:00 0
İnternetten satılan vitaminler hayati tehlike arz ediyor

Afyonkarahisar Eczacı Odası Başkanı Ecz. Alper Pehlivanlı; yaptığı yazılı açıklamada eczacılık ve ilça konularındaki sorunlara değindi. Alper Pehlivanlı şunları söyledi: “Geçtiğimiz hafta Sayın Cumhurbaşkanımız, İnternet üzerinden satış yapan e-ticaret platformlarına yönelik düzenleme yaparak sınırlama getireceklerini ifade etmişlerdir.

Özellikle pandemi ile birlikte kullanımı daha da artan ve gıda takviyesi olarak adlandırılan, ancak özünde ilaç olan, Vitamin, mineral, ve  bitkisel tıbbi ürünlerin eczane dışında, internet veya marketler üzerinden satılması, tam kontrol edilmediği ve denetlenemediği için toplum sağlığı ve kamu yararı açısından çok ciddi sorunlara yol açmaktadır.

Gıda takviyelerinin bilinçsizce kullanılması, muhtemel ilaç etkileşimi ile birlikte, ilaçların etkinliğinin azalmasına, yan etkilerinin artmasına ve buna bağlı olarak hastalık ve ölüm vakalarının oluşmasına da neden olabilmektedir.

Örneğin, internetten pazarlanan ve içeriğinde "Sibutramin" adlı etken madde bulunan zayıflama ürünlerini kullanan vatandaşlarımız, hayatlarını kaybetme riski ile karşı karşıya kalmaktadır. Ayrıca internet üzerinden temin edilen birçok gıda takviyesinin de sahte olduğu tespit edilmektedir.

Bu nedenle Ülkemizde, sağlığa ilişkin ürünler, Türkiye'nin 28bin noktasında hizmet veren eczanelerden temin edilerek eczacı danışmanlığı ile kullanılmalıdır. İnternet üzerinden satışta yapılacak sınırlama kapsamına vitamin ve gıda takviyelerinin de alınması toplum sağlığı açısından önem arz etmektedir.”


  • Cuma 18.7 ° / 7 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 21.3 ° / 9.1 ° Güneşli
  • Pazar 23 ° / 10.7 ° Güneşli