9961,34%1,33
35,32% -0,08
36,30% -0,91
3015,84% 1,05
4856,23% 0,83
Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Ahmet Şemseddin Karahisari Sanat Uygulama ve Araştırma Merkezi tarafından “İslâm Sanatında Kıyamet Tasvirleri” konulu konferans düzenlendi.
İlahiyat Fakültesi Konferans Salonunda düzenlenen etkinliğe; İlahiyat Fakültesi Dekan Yardımcıları Doç. Dr. Abdullah Çakmak ve Doç. Dr. Mebrure Doğan, Ahmet Şemseddin Karahisari Sanat Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Dr. Öğretim Üyesi Asuman Şenel ile birlikte akademik personel ve öğrenciler katıldı.
Ahmet Şemseddin Karahisari Sanat Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Dr. Öğretim Üyesi Asuman Şenel’in açış konuşmasının ardından Süleyman Demirel Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bahattin Yaman’ın “İslam Sanatında Kıyamet Tasvirleri” temalı konferansına geçildi.
“KIYAMET, AYAĞA KALKMAK MANASINA GELİR”
Her toplumda kıyametin ve kıyamet anlayışının olduğunu kaydeden Yaman, “Sadece İslam kültüründe değil, bazı inançlarda da kıyamet öncesi bazı olayların olacağı düşüncesi var. Batı’da realist tarzında kıyamet ve kıyamet sonrası hayat ile ilgili resimler var. Kavram olarak kıyamet; Arapçada ‘ayağa kalkmak’ manasına gelir. Dünya hayatının bağlı olduğu sistemin bir anda sona ermesidir. Kuran-ı Kerim’de kıyamet; ‘yevmü’l-kıyâme’ olarak geçiyor. Kıyamet deyince İslam kültüründe dünya hayatının sona ermesi ile başlar, cennet ve cehennem hayatının başlamasına kadar devam eder” dedi.
Konferansta; İslam sanatındaki kıyamet temalarının tarihsel ve kültürel boyutlarını aktaran Bahattin Yaman, sanat eserleri üzerinden kıyamet tasvirlerinin nasıl yorumlandığını eserler üzerinden detaylandırdı. Konferans soru cevap bölümün ardından sona erdi.