Komşu illerde yok! Sadece AFSÜ yapabiliyor

AFSÜ’de Hematoloji ve Onkoloji alanında uzun süredir titizlikle yürütülmekte olan çalışmalar meyvelerini vermeye devam ediyor.

SAĞLIK 17.02.2021 18:42:00 0
Komşu illerde yok! Sadece AFSÜ yapabiliyor

Temmuz 2020’de başlanan ve başarılı bir şekilde devam etmekte olan Pediatrik Kemik İliği Nakli tedavilerinin ardından, kan ve lenf bezi kanserleri için uygulanan kemik iliği nakilleri öncesi hazırlığın önemli bir aşaması olan, kapsamlı bir teknolojik, fiziki ve bilimsel altyapı gerektiren Tüm Vücut Işınlaması uygulamaları da AFSÜ’de uygulanmaya başlandı.

Afyonkarahisar Sağlık Bilimleri Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nurullah Okumuş, Akdeniz Bölgesinde sadece Adana’da, Ege Bölgesinde de sadece İzmir’de uygulanabilen, Afyonkarahisar’a komşu illerde ise bulunmayan, kemik iliği nakli hazırlığı amaçlı tüm vücut ışınlamasını gerçekleştirebiliyor olmanın haklı gururunu yaşadıklarını söyledi.

Rektör Okumuş, bu konuda emeği geçen tüm üniversite personelini tebrik etti. AFSÜ Hematoloji ve Onkoloji Hastanesinin, bulunduğu bölgede bu alanda hizmet veren çok önemli bir merkez olma yolunda başarılı bir şekilde ilerlediğini ifade eden Prof. Dr. Okumuş, amaçlarının uluslararası akredite bir kemik iliği nakli merkezi olarak, hastaneyi Afyonkarahisar ve ülkemiz sağlık turizmine kazandırmak olduğunu dile getirdi.

ULUSLARARASI STANDARTLARDA ÇALIŞIYORUZ

Konuya ilişkin bilgi veren Radyasyon Onkolojisi Anabilim Dalı Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Düriye Öztürk ise, Tüm Vücut Işınlamasının yalnızca kemik iliği ve kök hücre nakli öncesi hazırlık amaçlı uygulanan bir yöntem olduğunu ve amacın hastanın önceden aldığı tedavilere rağmen, vücudunda kalmış kanser hücreleri varsa onları ortadan kaldırmak ve bağışıklık sistemini baskılamak olduğunu belirtti.

Bu yöntemin vericiden hastaya aktarılan kemik iliği ve kök hücrelerin reddedilmesini engelleyerek hastanın kemik iliğine tutunup üretime başlamasını da sağladığını kaydeden Dr. Öztürk şöyle konuştu: “AFSÜ’de, Tüm Vücut Işınlaması tedavisinin hesaplamalarını, kalibrasyonlarını ve uygulamasını titizlikle yapan, Fizik Yüksek Mühendisi Özveri Tuğlu ve Feyza Savaş Akbulut ile Radyoterapi Tek. Ersel Polat ve Betül Varol’dan oluşan teknik ekibin lideri Medikal Fizik Uzmanı Öğr. Gör. Dr. Taha Erdoğan, sahip olduğumuz ileri teknolojik altyapı, cihazlar, personel ve bilgi birikimiyle, Tüm Vücut Işınlaması uygulamalarını uluslararası standartlarda, yan etkileri en aza indirerek, istenilen dozda en etkin ve homojen şekilde uygulayabiliyoruz.”

AFSÜ Radyasyon Onkolojisi binasının bölgeeki söz konusu tedavi ile ilgili ihtiyaç öngörülerek, proje aşamasından bu yana mimari ve teknolojik olarak Tüm Vücut Işınlaması da yapılabilecek şekilde planlanıp hazırlandığını hatırlatan Dr. Öztürk, bu ön hazırlıkların başarıya ulaştığını görmenin mutluluk ve onurunu yaşadıklarını ifade etti.