9724,50%-0,42
35,19% 0,30
36,73% 0,92
2968,28% 1,32
4806,92% 0,71
Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi (İİBF) 50. yıl etkinlikleri kapsamında Maliye Kulübü tarafından “Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler (SMMM) Kariyer Mezun Buluşması” etkinliği düzenlendi.
Sabri Bektöre Konferans Salonunda gerçekleştirilen İİBF Dekanı Prof. Dr. Gökhan Demirtaş, Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İhsan Cemil Demir ve akademik personel ile öğrenciler katıldı. Etkinlikte Afyonkarahisar Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası (SMMMO) Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Sayar, SMMMO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Halil Kocaerkek ve SMMMO Sekreteri Yusuf Tür konuşmacı olarak yer aldı.
KARİYER YOLCULUĞUNU ÖĞRENCİLERLE PAYLAŞTI
Afyonkarahisar Maliye Muhasebe Yüksekokulu ilk mezunlarından biri olan Afyonkarahisar SMMMO Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Sayar, eğitim-öğretim yıllarını ve mesleğe dair kariyer yolculuğunu öğrencilerle paylaştı. Mali Müşavirlik Yasasının değiştiğinden bahseden Sayar, “Mali Müşavirlik Yasası çıktıktan sonra yönetim kurulları 5 kişiden oluştu. Daha önce bir serbest muhasebeci bir de serbest muhasebeci mali müşaviri vardı. Serbest muhasebeciler lise mezunu, serbest muhasebeci mali müşavirler ise üniversite mezunlarıydı” diye konuştu.
“MUHASEBECİNİN EN YOĞUN DÖNEMİ ARALIK AYIDIR”
Mali müşavir olmak için belli bölümlerden mezun olmak gerektiğini kaydeden Sayar, “Eskiden 4 yıllık üniversite mezunu olan herkes mali müşavir olabiliyordu. Şimdi buna bir sınır getirdiler” dedi. Sayar, “Muhasebecinin en yoğun dönemi aralık ayıdır. Mesleğimizde biraz daha dijitalleşme olduğu için bilgisayarlardan beyannamelerimizi kesiyoruz, vergi dairesinin istedikleri sorulara cevap verebiliyoruz, beyannameleri gönderebiliyoruz” dedi.
“MALİ MÜŞAVİR OLMAK İÇİN 8 DERSTEN BAŞARILI OLMAK GEREKİYOR”
SMMMO Sekreteri Yusuf Tür ise mali müşavir tanımını yaparak, “İşletmelerin mali süreçlerini kontrol eden, finansal tablolarını hazırlayan ve vergi beyannamelerini veren meslek grubudur. İşletmelere aynı zamanda danışmanlıklar veriyoruz. İşletmelerin yatırımlarını yönlendirip, süreçlerine katkılar sunuyoruz” ifadelerini kullandı.
3 YIL İÇİNDE TAMAMLAYABİLİRSİNİZ
Mali müşavir olma şartlarını ve süreci anlatan Tür, şunları söyledi: “Mali müşavir olmak için öncelikle iktisadi ve idari bilimler fakültesinden mezun olmak gerekir ya da İİBF’den yüksek lisans ya da doktora yapmak gerekiyor. Mezuniyetin arkasından yılda 3 kez olan staj başlatma sınavı var. Sınava 8 dersten test usulü olarak sınava giriyorsunuz. Bu sınavı geçtikten sonra 3 yıl staj süresini başlatma hakkına sahip oluyorsunuz. Bu 3 yıl bir fiil çalışıyorsunuz. Yüksek lisans yaparak staj süresinden bir yıl düşürebilirsiniz, odaların düzenlemiş olduğu yabancı dil kurslarını alarak stajınızı kısaltabilirsiniz ama toplamda da stajı en fazla 1 yıl kısaltabiliyorsunuz. Üniversitede öğrendiğiniz bilgileri ofislerde uygulama şansına sahip oluyorsunuz veya bir şirkette mali müşavir gözetiminde stajınızı tamamlayabiliyorsunuz. Stajınızın bitmesinin akabinde yine yılda 3 defa düzenlenen yeterlilik sınavları var. Bu yeterlilik sınavları 8 dersten oluşuyor ve tamamen klasik sınav. 2 gün boyunca bu sınavlar yapılıyor. Ders başına en az 50 puan alınması gerekiyor ama hepsinin ortalaması 60 olması gerekiyor. Bu sınavları tek seferde de verebilirsiniz ya da 3 yıl içinde tamamlayabilirsiniz. Bütün dersleri verdikten sonra mali müşavir olmaya hak kazanıyorsunuz ve odaya gelip müracaatlarınızı yaparak ruhsatlandırma sürecini başlatabilirsiniz.”
“MESLEĞİN BÜYÜK BÖLÜMÜ YAZILIM OLDU”
AKÜ İİBF mezunu ve Afyonkarahisar SMMMO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Halil Kocaerkek, eğitim-öğretim hayatındaki anısını öğrencilerle paylaştı. Kocaerkek, “Fakültelerde, yazılım boyutunu ders müfredatı olarak arttırmamız lazım. Bizim mesleğin artık büyük bölümü yazılım oldu. Fakültelere, meslek hukuku ve etik dersini mutlaka koymalıyız. Fakülteden bu anlamda yetişerek başlamalıyız” dedi.
Program soru cevap bölümünün ardından teşekkür belgesi takdimi ile sona erdi.