• BIST 100

    8806,72%-0,01
  • DOLAR

    32,27% 0,30
  • EURO

    35,11% 0,73
  • GRAM ALTIN

    2273,80% 0,92
  • Ç. ALTIN

    3854,72% 0,51

Mermer ihracatının yüzde 11.54’ünü Afyon karşılıyor

ATSO Meclis Başkanı Dr. Mehmet Sıtkı Merdivenci, “2020 yılında Türkiye’nin doğaltaş ihracatı 1 milyar 736 milyon 683 bin dolar, Afyonkarahisar’ın 2020 yılı doğaltaş ihracatı 200 milyon 482 bin dolardır" dedi.

EKONOMİ 15.09.2021 19:22:00 0
Mermer ihracatının yüzde 11.54’ünü Afyon karşılıyor

Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odası tarafından sürdürülen Avrupa Birliği destekli Mermer Sektöründe İş Sağlığı Güvenliğinin Geliştirilmesi Projesi kapsamında İscehisar’da “Temel İş Sağlığı ve Güvenliği Yasal Haklar ve Sorumluluklar Eğitimi”verildi. İscehisar Mermer İhtisas Organize Sanayi Bölgesi Mermer Akademisi’nde düzenlenen eğitime İscehisar Kaymakamı Uğur Kapar, İscehisar Belediye Başkanı Ahmet Şahin, Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkanı Dr. Mehmet Sıtkı Merdivenci, Türkiye Mermer Doğaltaş ve Makinaları Üreticileri Birliği Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Alimoğlu, İscehisar Mermerciler Derneği Başkanı Muharrem Çakmak, ATSO 10. Meslek Komitesi (Mermer Fabrikaları) Başkanı Necmettin Ayyıldız, ATSO Meclis Üyesi Metin Mercan, İscehisar Mermer İhtisas OSB Müdürü Muhammed Bacaksız ile işletmelerin temsilcileri katıldı.

İLİMİZE ÖNEMLİ KATKILAR SAĞLADI

Toplantının açılış konuşmasını yapan ATSO Meclis Başkanı Dr. Mehmet Sıtkı Merdivenci, “Odamız, son yıllarda ‘projeci Oda’ olarak anılmaya başladı. Son dönemde Zafer Kalkınma Ajansı’nın desteğiyle gerçekleştirdiğimiz Güneş Enerjisi Santrali projelerimiz, Avrupa Birliği destekli KOBİ Akademisi, KOBİ Hastanesi projelerimiz; yine Zafer Kalkınma Ajansı’nın destekleri ile uyguladığımız ‘ATSO Yeşil Etikete Kavuşuyor’ projemiz ve ardından aldığımız en üst düzeyde Yeşil Bina Sertifikası, ‘projeci Oda’ kimliğimizi ortaya koyuyor. Bunun yanı sıra mermer sektörümüze yönelik UR-GE projelerimiz, yine geçen yıl uyguladığımız Sağlık Turizmi Çalışanlarının Kalitelerinin Artırılması projelerimiz, ilimize önemli katkılar sağladı” dedi.

İLİMİZ VE ÜLKEMİZ İÇİN ÇALIŞMAYI SÜRDÜRÜYORUZ

Merdivenci, Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odası olarak önemli bir projeyi daha uygulamaya başladıklarını belirterek “Oda olarak, ilimiz ve ülkemiz için çalışmayı sürdürüyoruz. Bu yılın başından itibaren Avrupa Birliği destekli Mermer Sektöründe İş Sağlığı Güvenliğinin Geliştirilmesi Projesi’ni uygulamaya başladık. Odamız’ın başvuru sahibi olduğu projenin ortakları Bolvadin Ticaret ve Sanayi Odası, Çay Ticaret ve Sanayi Odası, Dinar Ticaret ve Sanayi Odası, Emirdağ Ticaret ve Sanayi Odası ve Sandıklı Ticaret ve Sanayi Odası olarak belirlendi. Afyon Kocatepe Üniversitesi, Afyonkarahisar Organize Sanayi Bölgesi, İscehisar Mermer İhtisas Organize Sanayi Bölgesi, Afyon Boğaz Mermerciler Derneği ve Afyonkarahisar İscehisar Mermerciler Derneği de projede iştirakçi olarak yer aldı. Ben aynı zamanda Afyon Boğaz Mermerciler Derneği Yönetim Kurulu Başkanıyım. Bu projede Derneğimiz’in de iştirakçi olarak bulunmasından büyük mutluluk duyuyorum” ifadelerini kullandı.

TÜRKİYE’NİN DOĞALTAŞ İHRACATININ YÜZDE 11.54’Ü

Afyonkarahisar’da mermer sektörünün lokomotif görevi üstlendiğine dikkat çeken Merdivenci, “Odamız’da mermer sektörü ile iştigal eden 3 Meslek Komitemiz’de, toplam 756 üyemiz bulunuyor. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliğimiz’den edindiğimiz istatistiklere göre ilimizde mermer sektöründe 7 bin 122 kişi çalışıyor. 2020 yılında Türkiye’nin doğaltaş ihracatı 1 milyar 736 milyon 683 bin dolar, Afyonkarahisar’ın 2020 yılı doğaltaş ihracatı 200 milyon 482 bin dolardır. İlimiz, Türkiye’nin doğaltaş ihracatının yüzde 11.54’ünü karşılamaktadır. Bu bağlamda, İscehisar’daki mermer fabrikalarının, ocakların ve işletmelerin önemi büyüktür. Küresel salgına rağmen üretimden, istihdamdan ve ihracattan vazgeçmeyen şirketlerimize teşekkür ediyor; işlerinde bereket ve hayırlı kazançlar diliyorum” şeklinde konuştu.

TEHLİKELİ VE ZOR MESLEK GRUPLARI ARASINDA

Merdivenci, mermer sektöründe iş kazalarının da yaşandığını, iş kazalarının önlenebilmesi için farkındalık oluşturmak istediklerini kaydetti. Merdivenci, şöyle devam etti:

“İlimiz ve ülkemiz ekonomisine büyük katkı sağlayan madencilik sektörü, çalışma şartları bakımından tehlikeli ve zor meslek grupları arasında yer alıyor. İlimizde, 2018 yılından bu yana madencilik sektöründe 200’ü aşkın küçük-büyük iş kazası meydana gelmiştir. Bu doğrultuda,Odamız’ın sürdürdüğü Mermer Sektöründe İş Sağlığı Güvenliğinin Geliştirilmesi Projesi’nin de önemi ortaya çıkmıştır. Mermer Sektöründe İş Sağlığı Güvenliğinin Geliştirilmesi Projemiz kapsamında Afyonkarahisar’da, Çay’da, Bolvadin’de, Dinar’da, Sandıklı’da fiziki eğitimler gerçekleştirdik. Emirdağ’daki dostlarımızın katılımı ile çevrimiçi eğitim düzenledik. Bugün de Afyonkarahisar’da mermer sektörünün kalbinin attığı İscehisar’da sizlerle bir aradayız. Projemiz kapsamında hazırlanan iki animasyon filmini de Odamız’ın Youtube sayfasından izleyebilirsiniz.”

BÜYÜK BİR SORUMLULUK DÜŞÜYOR

İscehisar Belediye Başkanı Ahmet Şahin de “İş güvenliği ve iş sağlığı, işyerlerinde her şeyden çok daha önemlidir. Bu anlamda Kaymakamlığımız’a, Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odamız’a, Derneklerimiz’e, Mermer İhtisas Organize Sanayi Bölgemiz’e teşekkür ediyorum. İscehisarımız’daki Mermer Akademisi’nin de böyle bir eğitime ev sahipliği yapmasını önemli buluyorum. Akademi’ye katkı sağlayan bütün kurum ve kuruluşlara teşekkür ediyorum” dedi.

İscehisar Kaymakamı Uğur Kapar ise konuşmasında iş sağlığı ve iş güvenliği noktasında işverenlerden işçilere kadar herkese büyük bir sorumluluk düştüğünü kaydetti.

YÜZDE 100 ÖNLEM DE ALINSA KAZA OLABİLİYOR

Kapar, “Toplantımızın temel amacı işverenlerle işçiler arasında iş güvenliği konusunda bir uyumun sağlanmasıdır. Sayın Meclis Başkanımız’ın dile getirdiği iş kazası rakamı, ilimiz için gerçekten büyüktür. Bununla birlikte, mermer işletmelerimiz işçinin can güvenliği için azami hassasiyeti gösteriyor. Madencilik sektöründe yüzde 100 önlem de alınsa ne yazık ki iş kazası meydana gelebiliyor. Allah bizlere bir daha iş kazası yaşatmasın. İşletmelerimizin devamlılığı bizler için çok önemli. Madencilik sektöründeki ihracat rakamlarımızın bundan sonra daha da artmasını diliyorum. Ülkemizi daha aydınlık geleceğe kavuşturacağınıza inanıyorum” ifadelerini kullandı.

Konuşmaların ardından İş Güvenliği Uzmanı Ahmet Özkan, yaklaşık 1 saat süren eğitim verdi.


  • Perşembe 20.6 ° / 6.8 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cuma 18.7 ° / 7 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 21.3 ° / 9.1 ° Güneşli