• BIST 100

    9524,59%-0,06
  • DOLAR

    32,60% 0,38
  • EURO

    34,75% 0,06
  • GRAM ALTIN

    2498,20% 0,57
  • Ç. ALTIN

    4168,04% 0,00

Öğretim Görevlisinin patentli tasarımı Tıp Literatürüne girdi

Ortopedi tedavisinde hasta konforunu artıracak “Afyon Plak” Tıp Literatürüne girdi.

SAĞLIK 7.05.2021 21:49:00 0
Öğretim Görevlisinin patentli tasarımı Tıp Literatürüne girdi

Afyonkarahisar Sağlık Bilimleri Üniversitesi Öğretim Üyesi Doçent Dr. Mehmet Nuri Konya’nın “Afyon Plak” isimli patentli implant tasarımının kullanımı için yasal sürecin tamamlanması bekleniyor. Afyon Plak’ın işlevini, kalça eklemini değiştiren protez uygulamaları sonrası gelişebilecek kırıkların tedavisinde kullanılacak yeni bir implant sistemi olarak özetleyen Dr. Konya, bu sayede hastalar için daha konforlu bir kullanım sağlamayı hedeflediklerini söyledi.

2014’ten beri AFSÜ Tıp Fakültesi Cerrahi Tıp Bilimleri Bölümü Ortopedi ve Travmatoloji Anabilim Dalında öğretim üyesi olan Doçent Dr. Konya, patentini aldıkları Afyon Plak’ın, ilgili sürecin tamamlanmasının ardından hasta tedavisinde kullanılabileceğini söyledi.

Dr. Konya şöyle konuştu: “Herhangi bir kırık veya kireçlenme olduğunda kalça eklemini değiştiren bir protez uyguluyoruz. Çeşitli sebeplerle protezin bitim noktasında kırıklar görülebiliyor ve kanalın içi son derece dar olduğundan bunları tespitte zorlanıyoruz. Bu zorluktan yola çıkarak ortopedi pratiğinde kullanılan U çivilerini plaklara adapte edebileceğimi düşündüm. Böylece hem implantımızın ömrünü uzatmış hem de daha dayanıklı bir tespit işlemi yapmış oluyoruz.”

Afyon Plak’ın kullanımıyla hasta için daha konforlu bir tedavi sağlandığını vurgulayan Dr. Konya, bu uygulama ile ameliyat süresi azalırken yan etkilerin de azaldığını kaydetti. Mevcut uygulamada, protezin tamamen çıkartılıp yerine yeni bir protez konulduğunu belirten Dr. Konya, bu yöntemin hem maliyetli olduğunu hem de hasta için kan kaybı, ameliyat süresinin uzaması gibi sorunlara yol açabildiğini söyledi.

Dr. Konya sözlerini şöyle sürdürdü: “Meslektaşlarım Uğur Yüzügüldü, Recep Altın ve Uğur Fidan ile tasarladığımız implant modellerini test ettik ve bu konudaki çalışmamız Uluslararası Ortopedik Cerrahi ve Travmatoloji Derneğinin International Orthopaedics dergisinde yayımlandı. Aslında bu plak ile ilgili ilk yayınımız üniversitemizin yayın organ olan Kocatepe Tıp Dergisinde bu yıl yayınlanmıştı. Uluslararası dergide yayınlanan makalemizde de kendi dergimize atıf yapma imkânı bulduk.

2016’da Patent Enstitüsüne başvurup 2018’de onay aldığımız Afyon Plak, şu anda kullanıma hazır. Bizi her zaman destekleyen Rektör Prof. Dr. Nurullah Okumuş’un himayesinde yasal süreçlerin ve belgelendirme işlemlerinin tamamlanmasıyla ulusal ve uluslararası piyasada satışa sunulmasını umuyoruz.”


  • Cumartesi 17.6 ° / 5.7 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Pazar 18.7 ° / 3.8 ° Güneşli
  • Pazartesi 20.8 ° / 6 ° Güneşli