• BIST 100

    9806,03%0,86
  • DOLAR

    32,51% -0,09
  • EURO

    34,92% 0,34
  • GRAM ALTIN

    2432,93% 0,41
  • Ç. ALTIN

    4000,71% 0,15

Prematüre doğumdan ölümler nasıl önlenir?

Prof. Dr. Nurullah Okumuş: “Prematüre doğumdan ölümleri ve komplikasyonları önleme sağlıklı bir gebelik ile başlar” dedi.

SAĞLIK 18.11.2020 19:37:00 0
Prematüre doğumdan ölümler nasıl önlenir?

Afyonkarahisar Sağlık Bilimleri Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nurullah Okumuş, Dünya genelinde her 17 Kasım’da kutlanan “Dünya Prematüre Günü” dolayısıyla açıklamalarda bulundu. Uygun bakım ve müdaheleler ile prematüre doğum ve buna bağlı komplikasyonların önemli ölçüde azaltılabileceğini belirten Prof. Dr. Okumuş, bu konuda farkındalık sağlamak amacı ile 2010 yılından itibaren her 17 Kasım’ın Dünya Prematüre Günü olarak kutlandığını söyledi.

Gebeliğin 37. haftasından önce meydana gelen doğumlara prematüre doğum denildiğini belirten Prof. Dr. Okumuş, prematüre bebeklerde ölüm riski, yeti yitimi ve çeşitli hastalıkların görülme riskinin arttığını, Türkiye’de de yılda yaklaşık 150 bin prematüre doğum olduğunu dile getirdi.

HER 10 BEBEKTEN 1’İ PREMATÜRE

Prematüre doğumların yenidoğan ölümlerinin en önemli sebebi olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Okumuş, prematüre bebeklerin yaklaşık yüzde 10’unun bağlı komplikasyonlar sonucu hayatını kaybettiğini; dünyaya gelen her 10 bebekten 1’inin prematüre doğduğunu ve bu sayının Dünya çapında 15 milyona yakın olduğunu kaydetti.

Prof. Dr. Okumuş şöyle konuştu: “Prematüre doğum sebepleri olarak; genetik nedenler, çoğul gebelik, enfeksiyonlar, annede diyabet ve yüksek tansiyon gibi durumlar ön plana çıkmaktadır. Ancak hiçbir neden saptanamadan da prematüre doğum gelişebilmektedir.

Genel olarak bir bebek ne kadar erken doğduysa ve vücut ağırlığı ne kadar düşükse sağlık sorunları görülme ihtimali o derecede artmaktadır. Prematüre sağlık sorunları arasında solunum problemleri, kalp hastalıkları, enfeksiyonlar, sindirim sistemi problemleri, beyin kanaması ve sarılık sayılabilir. İlk günlerde bu sorunları aşan bebeklerde ise hareket ve denge sorunlarına yol açan serebral palsi adı verilen klinik tablo, görme sorunları, beyni etkileyen problemler ve gelişme problemleri karşımıza çıkmaktadır.

HEKİM TAKİBİNDE OLMAK AZALTMAYA YARDIMCI

Prematüre doğumdan ölümleri ve komplikasyonları önleme, sağlıklı bir gebelik ile başlar. Gebelik öncesinden başlayarak, gebelik sırasında uygun bakım, sağlıklı diyet; tütün, alkol ve madde kullanımının önlenmesi ve gebelikle ilgili riskli durumların tespiti için gebelik boyunca hekim takibinde olmak bu tarz doğumların azaltılmasına yardımcı olabilir.

Bütün önlemlere rağmen prematüre doğum gerçekleşti ise bu özel hastaların kendileri gibi özel yoğun bakım uzmanları gözetiminde. özel şartlar altında sağlık hizmeti alması, oluşabilecek komplikasyonları ve ölüm oranlarını ciddi oranda azaltacaktır.

Son yıllarda ülkemizde sağlıkta birçok  alanda gözüken kaydedeğer gelişme, prematüre doğan bebeklerin de bakım kalitesinde önemli atılımlar ile neticelenmiş ve ülkemizde Avrupa standartlarında yenidoğan bakımı sağlayan birçok ünite kurulmuştur. Uzman kadrosu ve üst standartlardaki yenidoğan üniteleri ile Sağlığın Üniversitesi AFSÜ de bu konuda son derece yetkindir.”


  • Perşembe 22.3 ° / 10.6 ° Güneşli
  • Cuma 21.6 ° / 8.6 ° Güneşli
  • Cumartesi 24.7 ° / 6.9 ° Güneşli