• BIST 100

    9753,27%0,32
  • DOLAR

    32,56% 0,09
  • EURO

    34,97% 0,44
  • GRAM ALTIN

    2430,79% 0,33
  • Ç. ALTIN

    3994,55% 0,00

Robotik Kodlama ve Bilgisayar Programlama Eğitimi

7-17 Yaş Robotik Kodlama ve Bilgisayar Programlama Eğitimi Kurs Programları, MEB tarafından kabul edildi.

EĞİTİM 8.07.2021 22:03:00 0
Robotik Kodlama ve Bilgisayar Programlama Eğitimi

Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Mühendislik Fakültesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Naim Karasekreter’in tüm Türkiye’deki özel öğretim kurumlarında geçerli olacak 7-17 Yaş Robotik Kodlama ve Bilgisayar Programlama Eğitimi kurs programları, Millî Eğitim Bakanlığı (MEB) Talim Terbiye Kurulu Başkanlığının 01.07.2021 tarihli kararıyla kabul edildi.

PROTOTİP ÜRÜNE DÖNÜŞTÜREBİLMELERİNE OLANAK

7-17 Yaş Robotik Kodlama ve Bilgisayar Programlama Eğitimi hakkında açıklama yapan Mühendislik Fakültesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Naim Karasekreter, teknoloji kullanımı ve geliştirmenin çok erken yaşlara indiğini söyledi. Donanımsal geliştirme kartlarında yaşanan hızlı gelişme ile gençlerin, PC yazılımlarının dışında gömülü sistem yazılımı geliştiriciliğine olan ilgisinin arttığını ve gençlerin fikirlerini hızlı bir şekilde hayata geçirebilmelerine ve prototip ürüne dönüştürebilmelerine olanak sağladığını belirten Karasekreter, sözlerine şöyle devam etti:

CİDDİ YATIRIMLAR YAPILMIŞTIR

“Mobil sistemler ve uygulama geliştirme platformlarındaki ilerlemeler, birleştirilebilir bloklarla birlikte akıllı tuğlaların yaygınlaşması, basit ve oyuncak formundaki araçlarla temel elektrik bilgilerinin uygulanabilirliği çağın getirdiği önemli yeniliklerdendir. Bu durum, devletimizin en üst kademesinden en alt kademesine kadar herkesi harekete geçirmiş, gençlerimizin tüketen değil üreten bireyler olabilmeleri için özellikle bu yaş gruplarında robotik kodlama alanında eğitimlerin yoğunlaştırılması için gerekli adımlar atılmaya başlanmıştır. Gençlerin çalışabilmeleri için ilgili bakanlıklarımız tarafından dene-yap atölyeleri, kendin yap atölyeleri vb. birimler kurulmuş ve ciddi yatırımlar yapılmıştır.

BASİT UYGULAMALARLA GEÇİŞTİRİLMEYE ÇALIŞILDI

Özel sektör tarafından ise robotik kodlama atölyesi, stem atölyesi adı altında açılan iş yerleri bu alanda faaliyet yürütmüşlerdir. Ancak bu yaş gruplarındaki mevcut eğitim anlayışı, araçları amaç haline getirmiş, yazılımın temeli olan algoritma geliştirme becerileri kazandırılmadan sadece yukarıda sayılan araçlarla yapılacak basit uygulamalarla geçiştirilmeye çalışılmıştır. Bu durumun en temel sebebi ise, robotik kodlama ve yazılım eğitimleri alanında MEB tarafından hazırlanmış özel öğretim kurumlarında kullanılacak bir eğitim programının olmaması ve mevcut özel öğretim kurumlarında uzman olmayan kişilerin eğitmen olarak çalışmalarıdır.”

MÜHENDİSLER “UZMAN EĞİTİCİ” UNVANIYLA ÇALIŞABİLECEK

7-17 Yaş Robotik Kodlama ve Bilgisayar Programlama Eğitimi kurs programları ile birlikte gençlerin ileri seviye yazılım eğitimi alabilmelerinin önünün açıldığını kaydeden Karasekreter, “Tüm ülke genelinde bu alanda faaliyet yürüten tüm kurumların MEB çatısı altında toplanması ve eğitici nitelikleri belirlenerek eğitimlerin uzman kişiler tarafından verilmesi sağlanmıştır. Özellikle bilişim teknolojileri alanında mezun olan bilgisayar mühendisleri, biyomedikal mühendisleri vb. mühendislerimizin kurumlarda “Uzman Eğitici” unvanıyla çalışabilmelerinin önü açılmış ve ülke genelinde yeni istihdam imkanlarının oluşması sağlanmıştır” diye konuştu.

ORTAOKUL MEZUNLARI “USTA ÖĞRETİCİ” OLACAK

Kurs programlarının kabulü ile MEB tarafından yapılacak bir kurs bitirme sınavı ile öğrencilerin bilgi ve becerisinin ölçülebileceğini ve başarılı olan öğrencinin uluslararası geçerliliğe sahip bir kurs bitirme belgesine sahip olacağını belirten Karasekreter, kurs bitirme belgesine sahip olan en az ortaokul mezunu kişilerin, aynı zamanda sektörde çalışma imkânı sağlayan “Usta Öğretici” unvanına da sahip olacağını da sözlerine ekledi.


  • Perşembe 22.3 ° / 10.6 ° Güneşli
  • Cuma 21.6 ° / 8.6 ° Güneşli
  • Cumartesi 24.7 ° / 6.9 ° Güneşli