• BIST 100

    9885,15%1,73
  • DOLAR

    32,46% -0,06
  • EURO

    34,84% -0,33
  • GRAM ALTIN

    2445,86% 0,41
  • Ç. ALTIN

    4005,94% 0,35

Saldırılar karşısında endişeleniyorum

Aile kurumuna her geçen gün saldırı olduğuna dikkat çeken bu konuda dikkatli olunması gerektiğini belirten Vali Gökmen Çiçek, “Sosyal medyadan her yerden çok ciddi saldırılar oluyor. Ben de endişeleniyorum” dedi.

GÜNDEM 25.01.2021 21:25:00 0
Saldırılar karşısında endişeleniyorum

Aile birliğinin korunması, aile değerlerinin yeniden canlandırılması, ailenin öneminin anlaşılması ve bu konuda farkındalık oluşturulması amacıyla başlatılan 2020 Sevgi Yılı’nın devamı olan 2021 Aile Yılı Projesi kamuoyuna tanıtıldı.

Tanıtım programına Vali Gökmen Çiçek, AK Parti Afyonkarahisar Milletvekilleri Veysel Eroğlu, Ali Özkaya, İbrahim Yurdunuseven ve MHP Milletvekili Mehmet Taytak, İkmal ve Garnizon Komutanı Tuğg. Osman Alp, Belediye Başkanı Mehmet Zeybek, Cumhuriyet Başsavcısı Mustafa Çelenk, Adli Yargı Adalet Komisyonu Başkanı ve 2. ACM Başkanı F. Serdar Köken, AKÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karakaş, AFSÜ Rektörü Prof. Dr. Nurullah Okumuş, Baro Başkanı Turgay Şahin, Vali Yardımcısı Mehmet Keklik, Kaymakamlar, İl Genel Meclisi Başkanı Burhanettin Çoban, İlçe Belediye Başkanları, İl Müdürleri, STK temsilcileri, basın alanında faaliyet gösteren derneklerin temsilcileri ve basın mensupları katıldı.

BU PROJE AFYONKARAHİSAR’IN PROJESİDİR

Toplantıda ilk olarak Vali Yardımcısı Mehmet Keklik söz aldı. Slayt eşliğinde proje hakkında bilgiler veren Mehmet Keklik: “2021 Aile Yılı projesi toplumun temel taşı olan kültürel kimliği ve değerlerini kazandırıldığı çocukların bir eğitim yuvası ve nesillerinin devamı sağlayan aile kurumunun sağlam temeller atarak kurulması güçlendirilmesi ve korunmasının sağlanması aynı zamanda aile içinde  aile birliğinin korunması ve özellikle yaş arasındaki sevginin ve saygının, hoşgörünün şefkat ve rahmet duygularının sadakat gibi duyguların en yüksek şekilde yaşamasını sağlamaktır.  Afyonkarahisar aile yılı projesi her ne kadar Valilik öncülüğünde olsa da bu proje Afyon'un projesidir.  Dolayısı ile projenin uygulanmasında il merkezimiz ve ilçelerimiz tüm kamu ve kuruluşlarında sivil toplum örgütlerinin siyasi partilerin ve basın yayın kuruluşlarımızın birlik beraberlik içinde bu projeyi yürütmesi büyük bir önem taşımaktadır” dedi.

AİLE İKİ CİHAN SAADETİNİN ANAHTARIDIR

Toplumu ayakta tutan temelin aile olduğunu vurgulayarak sözlerine başlayan Vali Çiçek: “Aile bizim medeniyetimizde iki cihan saadetinin anahtarı, toplumun özü, toplumun mayası ve mihenk taşı olarak değerlendirdiğimiz bir kurumdur. Biz Türk Milleti olarak binlerce yıldır varoluşumuzun kesinlikle en büyük sebebi, hatta tek sebebi bizim sağlam bir aile yapısına sahip olmamızdandır. Afyonkarahisar’da, Kurtuluş Savaşı yıllarında eğer asimile olmayarak yönetme gücü bulduysak, bu aile bağlarımız sayesindedir. Aile bizim toplumumuz için bambaşkadır.

O yüzden bizim toplumumuzda bir aile 623 yıllık Osmanlı İmparatorluğuna dönüşmüş ve dünyaya adalet dağıtmıştır. Biz aileyi sadece akrabalık bağlarıyla oluşan birbirlerinin mutluluğu için, güvendiği için bir arada olan bir topluluk olarak görmeyiz. Biz aileyi aynı zamanda milletine, devletine hayırlı evlatlar hayırlı nesiller yetiştiren bir kurum olarak görürüz. O yüzden sözlerimizde vatana ve milletine feda olsun evlatlarımız deriz, hayırlı işler yapmasını temenni ederiz o yüzden analarımız askere gönderirken evlatlarını kına yakarlar. O yüzden şehit olduklarında annelerimiz, babalarımız gurur duyarlar.

Çünkü biz aile içerisinde yetiştirdiğimiz evlatlarımızı, nesillerimizi bu millete hizmet etsin, topluma hizmet etsin bu büyük devleti, bu büyük milleti yüceltsin diye yetiştiririz. Sadece zengin olsun, ekonomisi güçlü olsun bize imkânlar sağlasın diye değil. O yüzden hep millete ve devlete hayırlı işler yapsın diye dua ederiz” dedi.

HEPİMİZ BİR ŞEYLER ÖĞRENECEĞİZ

Aile kurumuna her geçen gün saldırı olduğuna dikkat çeken bu konuda dikkatli olunması gerektiğini belirten Vali Gökmen Çiçek: “Ben babaannem ve dedemin bana Vali ol, şu ol gibi dualar ettiklerini hiç hatırlamıyorum. Hep milletine hayırlı işler yap diye dua ettiler. Bizim için aile böyle bir şeydir. Ama şu da bir gerçek aile kurumuna çok ciddi saldırılar var. Sosyal medyadan her yerden çok ciddi saldırılar oluyor. Teknoloji çağında özellikle çocuklarımızın elinden tablet düşmüyor.

Ben de endişeleniyorum. Çünkü aynı problemleri bizlerde yaşıyoruz. Aile Yılı ile birlikte ben de birçok şey öğreneceğim. Geçen gün Kadın Kültür Evi’nde bir hocamız ‘Sosyal Medya Bağımlılığından Nasıl Kurtuluruz’ isimli bir eğitim verdi. Ben kaydını istedim. Bununla başa çıkmamız gerek. Afyonkarahisar Türkiye’nin sigortası olan bir il. Bizler rol model olmalıyız. Bir ailede bir problem olduğunda bizler sanıyoruz ki bizim ailemizde bu tür problemler olmayacak. Ama yanı başımızda, komşumuzda yetişen sorunlu bir çocuk hayatımızın bir yerinde mutlaka bizi buluyor. Uyuşturucu kullanan bir çocuğun sorunları aslında hepimizi etkiliyor.

Bireyler sağlıklı aile ortamlarında yetişirse topluma faydalı, sorumluluk sahibi, özgüvenli olurlar. Bu nedenle bu güzel projemize sahip çıkarak her ay için belirlediğimiz temalar çerçevesinde çalışmalar yapacağız. Hepimiz birlikte öğreneceğiz. Aile Yılı ile hepimiz hayatımıza bir şeyler katacağız. Sevgi Yılı başarılı olmuş muydu diye bir soru yönetilmişti. Ben diyorum ki Sevgi Yılı olmasa Aile Yılı olmazdı. Pandemi sürecinde çok fazla etkinlik yapamasak da bence Sevgi Yılı başarılıydı. Aile Yılı olan 2021’de de hepimiz birlikte çok güzel işler yapacağız” ifadelerini kullandı.

Ocak ayı itibariyle uygulamaya geçen Aile Yılı temalarının ve eylem planlarının konuşulduğu toplantıda Aile kavramının önemini konu alan bilinçlendirme faaliyetleri konusunda yol haritası görüşüldü.

NEDEN AİLE YILI?

Aile, milletlerin kültürel kimliğinin, birikiminin, insani değerlerin ve tarihi sürekliliğin koruyucusu ve aktarıcısıdır. Ailenin milli ve manevi değerler üzerine kurulması, korunması ve güçlendirilmesi gerekmektedir. Günümüzde kitle iletişim araçlarının ve özellikle sosyal medyanın yaygın kullanımının aile fertlerinin üzerinde olumsuz bir etki oluşturması, teknolojilinin aile içinde bilinçli kullanımının gerekliliği, doğurganlık hızının nüfus yenilenme oranının altında kalması 2021 yılının “Aile Yılı” ilan edilmesinin başlıca nedenlerindendir. 2021 Aile Yılı ile birlikte; şuurlu birey, mutlu aile, huzurlu toplum, güvenli gelecek ve güçlü millet modeli oluşturulması amaçlanmaktadır.

HANGİ AYDA HANGİ TEMA?

Bu yıl Ocak ayının teması: “Evlilik ve Yuvanın Kurulması”, Şubat ayı teması: “Ailede Huzur ve Mutluluk”, Mart ayı teması: “Ailede Sevgi ve Saygı”, Nisan ayı teması: “Ailede Şefkat ve Merhamet”, Mayıs ayı teması: “Ailede Şükür ve Kanaat”, Haziran ayı teması: “Ailede Mahremiyet”, Temmuz ayı teması: “Aile Bağları ve Sıla-i Rahim”, Ağustos ayı teması: “Aile İçi İletişim”, Eylül ayı teması: “Çocuk Eğitimi”, Ekim ayı teması: “Aile İçi Sadakat ve Güven”, Kasım ayı teması: “Ailede Hak ve Sorumluluklar”, Aralık ayı teması: “Aile Birliğinin Korunması" olacak.

AİLE YILINDA NELER HEDEFLENİYOR?

Kamu Kurum ve Kuruluşları, Özel Sektör Kuruluşlarının, Sivil Toplum Kuruluşlarının, Siyasi Partilerin, Basın Yayın Kuruluşlarının destek verdiği projemiz ile ilimizde yaşayan ailelerin sorunlarını tespit ve analiz ederek, mevcut problemlerin türüne göre pratik ve somut çözümlerin üretilmesi amaçlanmaktadır.

Ayrıca ilde, özellikle ilçelerde ailelerin birlikte vakit geçirebileceği sosyal yaşam alanlarının oluşturulması ve sayısının artırılması, boşanma oranlarının azaltılması amacıyla Aile Destek Merkezi ve Aile Destek Hattı kurulması, aile birlikteliğine katkı sağlanması amacıyla dini rehberlik hizmeti almak isteyenlerin İl Müftülüğü Aile ve Dini Rehberlik Bürosuna yönlendirilmesi, Afyonkarahisar Belediyesinin 2020 yılı içerisinde başlattığı “Arabada Sinema Keyfi” film etkinliğinin devam ettirilmesi, aile sevgisini ve ailenin önemini anlatan kısa filmler, çizgi animasyonlar hazırlanması, çocuklara yönelik ailevi değerleri önceleyen boyama, etkinlik ve hikâye kitapları hazırlanması, Sosyal Hizmet Kurumlarında kalan çocuklara yönelik gönüllü ailelerin sayısının artırılması hedeflerimiz arasındadır.

NELER YAPILMASI PLANLANIYOR?

Bekârlara ve evli çiftlere yönelik çevirim içi/yüz yüze seminerler verilmesi ile yerel TV, radyo, gazete, dergi ve sosyal medya hesaplarının aktif kullanılarak aileye yönelik programlar gerçekleştirilmesi, Kadın Kültür Evlerinde her ayın temasına uygun olarak etkinlikler yapılması planlanıyor. Ayrıca vatandaşların yoğun olarak bulunduğu kurumların bekleme salonlarında bulunan televizyonlarda Aile Yılı ile ilgili içerikler paylaşılması, aile danışmanlığı hizmeti ile ilgili farkındalık çalışmaları, dinlenme tesisleri, büyük alışveriş merkezi, vatandaşlarımızın yoğun kullandığı cadde ve meydanlarda “Aile Yılı” stantlarının kurulması, resmi sosyal medya hesaplarında alanında uzman kişilerin konuk olduğu video konferansların düzenlenmesi diğer planlar arasında yer alıyor.

Proje kapsamında evliliğinde çeyrek asrı tamamlamış aileler tespit edilerek “Evlilikte Vefa Ziyaretleri” yapılacak, “Afyonkarahisar’da Çeyrek Asırlık Aileler” başlığı altında topluma örnek olabilecek evli çiftler hakkında belgeseller hazırlanarak vatandaşlarla paylaşılacak, okullarda da Aile Yılı’na uygun faaliyetlerin düzenlenmesi planlanan çalışmalar arasında.

BUGÜNE DEK NELER YAPILDI?

Bu konuda yapılan çalışmalar ise; öncelikle Afyonkarahisar Valiliği tarafından Aile Yılı Kitabı ve kısa film çalışmaları hazırlandı. Aile Yılı sosyal medya hesapları açıldı. Şuhut Kadın Kültür Evinde İl ve İlçe Müftülüğümüz tarafından ‘Evlilik ve Yuvanın Kurulması’ konulu çevrimiçi seminerler verildi. Kadın Kültür Dergisinin ilk sayısında ‘Pandemi Sürecinde Aile Yaşantısı’ konusu ele alındı. Afyon Kocatepe Üniversitesi tarafından Aile Yılı logoları ve Aile Yılı Kitabı tasarımı yapıldı. Afyonkarahisar Sağlık Bilimleri Üniversitesi tarafından ‘Evlilik ve Yuvanın Kurulması’ ile ‘Akraba Evlilikleri ve Etkileri’ seminerleri düzenlendi.

İl Müftülüğü tarafından ‘Evliliğe İlk Adım Seminerleri’ verilmeye başlandı. İl Emniyet Müdürlüğü ve Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü tarafından bekâr personellere yönelik ‘Evlilik Öncesi Semineri’ verildi. İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü tarafından ‘Kültürümüzde Evlilik ve Yuvanın Kurulması Semineri’ verildi. İl Milli Eğitim Müdürlüğünce slogan, afiş, kompozisyon, şiir, makale yarışmalarının duyuruları ve dijital pano çalışması yapıldı. İl Sağlık Müdürlüğü tarafından ‘Evlilik ve Yuva Kurma’ konulu seminerin duyurusu yapıldı. Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü tarafından ‘Aile Yılı Sokak Röportajları’ yapılmaya başlandı.

Aile Yılı Değerlendirme Toplantıları’nın 3 ayda bir rutin haline getirilmesi kararlaştırılırken, Kurumların aylık faaliyet raporlarının Valiliğin belirlediği formatta hazırlanarak bir sonraki ayın ilk beş iş günü içerisinde teslim edilmesi ve 2021 Afyonkarahisar Aile Yılı Projesi faaliyetlerinin 2022 yılı Ocak ayında kitaplaştırılması kararı alındı.


  • Cuma 21.6 ° / 8.6 ° Güneşli
  • Cumartesi 24.7 ° / 6.9 ° Güneşli
  • Pazar 24.9 ° / 8.6 ° Güneşli