• BIST 100

    9645,02%-0,5
  • DOLAR

    32,53% -0,03
  • EURO

    34,88% 0,12
  • GRAM ALTIN

    2426,09% -0,15
  • Ç. ALTIN

    4017,93% 0,00

Sesini kesmeyi, susturmayı tercih ettiniz

Başkan Zeybek’i eleştiren CHP İl Başkanı Yalçın Görgöz, “Siz tepki gösteren vatandaşların sesini kesmeyi, susturmayı tercih ettiniz. Yetmedi salondan atmaya kalktınız” dedi

SİYASET 22.02.2021 19:34:00 0
Sesini kesmeyi, susturmayı tercih ettiniz

Cumhuriyet Halk Partisi İl Başkanı Yalçın Görgöz, düzenlediği basın toplantısında ülke ve yerel gündemi değerlendirdi. Vatandaşın, esanfın zor durumda olduğunu vurgulayan Görgöz, Belediye Başkanı Mehmet Zeybek’e Kentsel Dönüşüm Projesi ile ilgili tepki gösterdi.

“KES SESİNİ, ÇIK DIŞARIYA” DEDİNİZ

Ekonomideki sorunları ele alarak pandemi yasaklarını da eleştiren Görgöz, şunları söyledi:  “Afyonkarahisar Belediye Başkanı Mehmet Zeybek, katıldığı bir canlı yayın programında, kentsel dönüşüm konusunda konuşarak “Değerin düşük olduğunu bakanlığa gittimizde ifade ettik. Hatta şunu söyledik. Bizimle istişare edilmedi. Belediyenin fikri alınmadı. Belediyedeki rayiç değerlere bakılmadı” dedi.

Şimdi bizde soruyoruz; madem öyle, mal sahiplerinin olduğu toplantıda rayiç fiyatlar açıklandığında, açıklanan fiyatlara tepki gösteren vatandaşları azarlayıp, “kes sesini, çık dışarıya” diye tepki gösterdiniz. Halkın yanındaysanız orada da halkın yanında olduğunuzu gösterseydiniz. Siz tepki gösteren vatandaşların sesini kesmeyi, susturmayı tercih ettiniz. Yetmedi salondan atmaya kalktınız.

HALK BORÇLA, KREDİYLE GEÇİMİNİ SAĞLIYOR

Türkiye’nin gerçek gündemi ekonomik buhrandır. Saray iktidarı salgın sürecinde,  işletmeleri, küçük esnaf ve sanatkârı, bireyleri yeni kredilerle borçlandırarak yönetmeyi tercih etti. Bu yanlış ekonomi yönetiminin sonuçları Türkiye Bankalar Birliği (TBB) Risk Merkezi verilerine de yansıdı.

Bu verilere göre, geçtiğimiz yıl kredi borcu olan kişi sayısı 2 milyonun üzerinde artarak 34 milyon kişiye yükseldi. Kredi borçlarının toplamı yaklaşık 250 milyar TL artış gösterdi. Ülkemizde yaşayan her 2 kişiden biri kredi borçlusu.

Bu kredilerin büyük bölümünün batığa dönüştüğü kredilerin takibe intikal süresinin 90 günden 180 güne uzatılmasıyla gizleniyor.

BEDAVA FAİZLE KONUT KREDİSİ ALMIŞ

Haziran ayından itibaren 180 günlük süre dolduğunda Türkiye’de bankacılık sisteminde batık kredi patlaması yaşandığını, takibe intikal ettirilen kredilerin tutarının trilyonlara ulaştığını göreceğiz.

2020 de, iktidarın kamu bankalarına dağıttırdığı eksi faizli konut, otomobil, bireysel ihtiyaç kredilerini alabilen küçük bir kesimden 112 bin kişi 1,5 aylık bu kampanya döneminde adeta bedava faizle konut kredisi almış.

Bankalara konut kredisi borcu olanların sayısı da böylece 112 bin kişi artarak 2 milyon 601 bin kişiye çıkarken borç miktarı 206 milyar TL’den 287 milyar TL’ye yükselmiş.

İKTİDARIN BULDUĞU YEGÂNE ÇÖZÜM!

Ancak salgın döneminde işini maaşını kaybeden insanların ağırlıklı bölümü çarklarını döndürebilmek, hayatlarını sürdürebilmek için bireysel ihtiyaç ve tüketici kredisine yönelmiş.

Bireysel ihtiyaç kredisi borcu olanların sayısı da 2 milyon 370 bin kişi artışla 27 milyon 885 bin kişiye, borç tutarı da 266 milyardan 129,2 milyar artışla 395,2 milyar TL’ye fırlamış.

Yani milyonlarca kişi son bir yıldır kendisinin, ailesinin, çoluk-çocuğunun hayatını banka kredisiyle sürdürebilmiş. İktidarın bulduğu yegâne çözümün insanları borçlandırmak olduğunu defalarca dile getirdik.

İktidar, mart başından itibaren yeniden normalleşmeye geçişten söz ediyor. Ortada iş yok, Resmi verilerle 100 bine yakın işyeri, işletme tümden kapanmış. 11 milyona yaklaşan işsiz var.

11 MİLYONA YAKLAŞAN İŞSİZ VAR

CHP olarak, aylar öncesinde önerdiğimiz salgında alınacak önlemler, vergi-prim borçlarıyla ilgili çözüm önerilerimiz uygulansaydı, bugün bu vahim tablo aşılabilirdi. Borç, borçla kapanmaz. Bugün gelinen noktada o önlemler ÇARE olmaktan çıkmıştır.

Şimdi bir tek seçenek vardır. Salgın sürecinde ağır yara alan esnafın- kobilerin-işletmelerin vergi borçları, SGK pirimleri anapara-faiz-birikmiş borç, öteleme-erteleme ne varsa tüm borçlar, tümden silinerek, yeni bir sayfa açılmalıdır. Ya da en az bir yıl yaşamını-işini-aşını-borcunu idame ettirebilecek, karşılıksız-geri ödemesiz nakit desteği sağlanmalıdır.

İYİCE İMKANSIZ HALE GELECEK

Aksi halde bir iki ay sonra milyarlar da bağışlasanız, bu yangını söndüremezsiniz. Akıl var mantık var, hayali çözümlerle, yapılandırmalarla, sadaka gibi verilen nakit desteklerle bu kriz aşılamaz. Bizler felaket tellalı değiliz. Ülkemizin acı gerçeklerini halkımızla paylaşıyoruz ve iktidarı uyarıyoruz.

Ülkeyi topyekûn iflasa sürüklenmekten alıkoyacak acil bir ekonomik programın, eylem planının ilan edilmesi gerekmektedir. Aksi halde 83 milyon insanımız bu vahim tablonun altında kalacak. Sadece ekononomik kriz değil, sosyal-psikolojik krizlerin, toplumsal çöküşün önüne geçilmesi iyice imkansız hale gelecektir.

BERAT ALBAYRAK 104 GÜNDÜR KAYIP

Berat Albayrak 104 gündür kayıp. Nerede olduğu açıklanmıyor. Neden? Hazinenin 128 milyar doları ne oldu? Nerelere, kimlere gitti? Soruyoruz, sormaya devam edeceğiz.

Esnafımız bunalmıştır. Nefes alacak durumu kalmamıştır. Diğer taraftan da binlerce insanın katılımıyla kongreler yapılıyor ve lebaleb dolu olmakla övünülüyor. Ya tamamen kapanalım, ya da HES kontrolü yaparak ve tüm tedbirleri de alarak tamamen normalleşelim.”

 


  • Çarşamba 26.1 ° / 12.1 ° Güneşli
  • Perşembe 22.3 ° / 10.6 ° Güneşli
  • Cuma 21.6 ° / 8.6 ° Güneşli