• BIST 100

    9524,59%-0,06
  • DOLAR

    32,60% 0,38
  • EURO

    34,75% 0,06
  • GRAM ALTIN

    2498,20% 0,57
  • Ç. ALTIN

    4168,04% 0,00

SMA hastalığı anlatıldı

Afyonkarahisar’ın Sinanpaşa ilçesine bağlı Taşoluk beldesinde Spinal Müsküler Atrofi (SMA) hastalığı anlatıldı.

SAĞLIK 21.06.2022 22:49:00 0
SMA hastalığı anlatıldı

Afyonkarahisar İl Sağlık Müdürlüğü Halk Sağlığı Başkanlığı organizasyonunda, Spinal Müsküler Atrofi (SMA) hastalığı ilgili 20.06.2022 tarihinde Sinanpaşa’nın Taşoluk beldesinde geniş katılımlı halk eğitimi yapıldı.

Halk eğitimine, Sinanpaşa Kaymakamı Zeynep Topçu, İl Sağlık Müdürü Uzm. Dr. Serhat Korkmaz, Taşoluk Belediye Başkanı Hüseyin Çalış, Kırka Belediye Başkanı Bekir Uykan, Küçükhöyük Belediye Başkanı Necip Nergiz, Halk Sağlığı Hizmetleri Başkanı Dr. Şükrü Boz, Başkan Yardımcısı Dr. Mücahid Pehlivan, Sinanpaşa İlçe Sağlık Müdürü Murat Ayçiçek ve bölge halkı katıldı.

Halk Sağlığı Hizmetleri Başkanı Dr. Şükrü Boz’un açılış ve bilgilendirme konuşmasından sonra, Afyonkarahisar Sağlık Bilimleri Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Genetik ve Çocuk Genetik Öğretim Üyeleri Melike Ataseven Kulalı ve Muhsin Elmas tarafından konuyla ilgili sunumlar yapıldı. Eğitim halkın sorularına verilen soru cevap bölümüyle son buldu. Eğitim ve sunumlarda özetle SMA hastalığı hakkında genel bilgilere yer verildi:

Ülkemizde Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü (HSGM) tarafından, SMA Taşıyıcı Tarama Programı 81 ilde 27.12.2021 tarihinden itibaren uygulanmaya başlandı. Taramalar aile hekimliklerinde ücretsiz kan tahlili ile yapılıyor. Sonuçlarda her iki eş adayının da SMA taşıyıcı olduğunun belirlenmesi durumunda, ailelere hastalık hakkında ayrıntılı bilgi ve genetik danışmanlık veriliyor. Böylece taramalar sayesinde SMA hastalığının ortaya çıkardığı sakatlıklar ve ölümler azalacak.

SMA taşıyıcı taramasının kapsamı; evlilik öncesi sağlık raporu almak için aile hekimlerine başvuranlar ve halen evli olup bebek sahibi olmayı düşünen çiftlerden isteyenlerdir.

 Tarama için öncelikle erkek eş/eş adayından örnek alınır. Çalışma sonuçları ilgili aile hekimine “normal” ya da “şüpheli” olarak iletilir.

• Sonuç “normal” ise eş/eş adayına bilgi verilerek takipten çıkarılır.

• Sonuç “şüpheli” ise kadın eş/eş adayına da tarama testi uygulanır.

Eşlerin her ikisinin taşıyıcı çıkması durumunda riskler hakkında mutlaka ayrıntılı bir danışmanlık verilerek nasıl sağlıklı bebek sahibi olabilecekleri konuları aktarılır.


  • Cuma 21.5 ° / 7.4 ° Güneşli
  • Cumartesi 17.6 ° / 5.7 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Pazar 18.7 ° / 3.8 ° Güneşli