• BIST 100

    9079,97%3,10
  • DOLAR

    32,35% 0,15
  • EURO

    34,93% -0,09
  • GRAM ALTIN

    2322,96% 0,18
  • Ç. ALTIN

    3843,45% 0,00

Talasemi hastalığı nedir, neler yapılmalı?

Sağlık Müdürü Uzm. Dr. Serhat Korkmaz, Talasemi hastalığı ile ilgili bilinmeyenleri anlatarak, tarama ve testlerin önemine dikkat çekti.

SAĞLIK 7.05.2021 21:24:00 0
Talasemi hastalığı nedir, neler yapılmalı?

8 Mayıs Dünya Talasemi Günü nedeniyle yazılı basın açıklaması yapan Afyonkarahisar İl Sağlık Müdürü Uzm. Dr. Serhat Korkmaz, hastalığın nedenlerini ve çözüm yollarını anlattı. Korkmaz şunları söyledi:         

“Türkiye dahil bütün Akdeniz ülkelerinde önemli bir halk sağlığı sorunu olan Talasemi,  kalıtımla geçen, önlenebilir bir kan hastalığıdır. Tedavi maliyeti yüksek ve yıpratıcı iken hastalıktan korunmaucuz ve kolaydır.

Çocuklarda görülebilecek Talasemi tipleri şunlardır;

1-Taşıyıcı Tip (Minör):Bu bireyler tamamen sağlıklıdır ve hafif derecede kansızlık dışında sorunları olmaz. Demir eksikliği anemisi ile sık karıştırılarak gereksiz yere uzun süre demir tedavisi alabilirler. Talesemi taşıyıcılarında herhangi bir tedavi gerekmez. Türkiye’de Talasemi taşıyıcılığı yüzde 2,1’dir.

2-Hasta Tip (Majör): Akdeniz Anemisi olarak da bilinir. Bu çocuklar kendileri için gerekli hemoglobini yeterli miktarda yapamazlar. Halsizlik, yorgunluk, iştahsızlık, huzursuzluk, karaciğer ve dalak büyümesi sonucu karın şişliği, sık sık ateşlenme, yüz ve kafa kemiklerinden başlayarak kemiklerde değişiklik ve tipik bir yüz görünümü ortaya çıkar. 3-4 aylıktan başlayan, sürekli kan nakli gerektiren çok ciddi bir kan hastalığıdır. Özellikle erken yaşta (henüz kan nakilleri fazlaca yapılmadan) kemik iliği nakli ile bu hastalar %70-80 tam olarak sağlıklarına kavuşabilmektedir.

3-Hafif Hastalık (İntermedia):Bu tiptekiler taşıyıcılar gibi tamamen sağlıklı olmayan, hastalık belirtileri genellikle ileri yaşlarda başlayan, kan gereksinimleri daha az olan kişiler olup, hastalığın hafif tipidir.

Talasemi taşıyıcılığı ebeveynlerden çocuklara geçebilir, kalıtsaldır ve yaşam boyu da devam eder. Talasemi taşıyıcılarının büyük çoğunluğu bu hastalığı taşıdıklarını bilmezler; ancak TalasemiMajörlü bir çocuk sahibi olduklarında ya da özel kan testini yaptırdıklarında öğrenirler. Bu test evlilikten önce mutlaka yapılmalıdır. Bu test ile amaç, evlenmeyi engellemek değil, taşıyıcıları saptayıp hasta çocuklar doğmasını önlemektir.

Türkiye’de akraba evliliklerinin fazla olması ve akraba evliliklerinin yüzde 70’inin 1. derece akrabalar arasında yapılması, evlilik öncesi tarama testleri ile yeni hasta doğumunun engellenebilmesi ve koruyucu hekimlik hizmetleri ile diğer ülkelerde kat edilen mesafeler göz önüne alınarak Hemoglobinopati Kontrol Programı başlatılmıştır.

Hemoglobinopatiler konusunda eğitim hizmetinin yanı sıra, taşıyıcı ve toplum taraması, evlilik öncesi çiftlere tarama ve genetik rehberlik hizmetleri verilmektedir. Müdürlüğümüz tüm bu hizmetleri ücretsiz olarak sağlamaktadır. Çalışmalarımızın nihai amacı çocuklarımızın sağlıklı ve uzun bir yaşam sürmelerini sağlamaktır.

UNUTMAYINIZ!

**  Talasemi evliliğe engel değildir.

**  Talasemi taşıyıcılığı, bir hastalık değildir ve hastalığa dönüşmez.

**  Talasemi bulaşıcı bir hastalık değildir.

**  Talasemi taşıyıcılığı kalıtsal bir özelliktir.

**  Talasemi testi yaptırmak için, aile hekimlerinize başvurunuz.

**  Sağlıklı bir çocuk sahibi olmak için evlilik öncesi mutlaka Talasemi testi yaptırınız.

**  Evlenecek çiftlerin bu testi yaptırmaları Sağlık Bakanlığımızın Hemoglobinopati Tarama Programı çerçevesinde zorunludur.

**  Talasemi; toplum eğitimi, evlilik öncesi tarama ve doğum öncesi tanı testleri ile önlenebilen bir hastalıktır.

Önemli bir halk sağlığı sorunu olan Talasemi hastalığı ve taşıyıcılığı hakkında ayrıntılı bilgileri Müdürlüğümüze bağlı Bulaşıcı Olmayan Hastalıklar, Programlar ve Kanser Şubesi, Toplum Sağlığı Merkezleri ve Aile Sağlığı Merkezlerinden alabilir; hem kendinizin hem de çocuklarınızın Talasemi taramasını ücretsiz olarak yaptırabilirsiniz; sağlıklı iseniz hastalara destek olmak için kan bağışında bulunabilirsiniz.”


  • Cuma 18.7 ° / 7 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 21.3 ° / 9.1 ° Güneşli
  • Pazar 23 ° / 10.7 ° Güneşli