• BIST 100

    9079,97%3,10
  • DOLAR

    32,35% 0,15
  • EURO

    34,93% -0,09
  • GRAM ALTIN

    2322,96% 0,18
  • Ç. ALTIN

    3843,45% 0,00

Vatandaş özel hastanelere mecbur edildi

CHP İl Başkanı Yalçın Görgöz, “SGK’lılar, iktidar tarafından kapatılan SSK ilaç fabrikası, SSK hastaneleri sonrasında, özel sağlık kuruluşlarına, Şehir Hastanelerine mecbur edildiler” dedi.

SİYASET 21.02.2021 19:49:00 0
Vatandaş özel hastanelere mecbur edildi

SGK’nın batırıldığını söyleyen Cumhuriyet Halk Partisi Afyonkarahisar İl Başkanı Yalçın Görgöz, yazılı açıklamasında SGK’da yaşanan sorunları gündeme getirdi. İktidara yüklenen Görgöz şunları söyledi: “SGK’nın geçen yıl Kasım sonu itibarıyla 11 ayda 314 milyar emekli aylığı, 121 milyar sağlık harcaması olmak üzere yaptığı toplam ödeme tutarının 435 milyar TL olduğu açıklandı.

Çalışan aktif prim ödeyenlerden kesilen primler ve SGK’ya tahsis edilen bütçe ödeneği bunu karşılamadığı için hazineden SGK’ya aktarılan tutar 11 ayda toplam 232 milyar TL. Yıl sonu verileri açıklandığında aktarılan tutarın 250 milyarın üzerine çıkması yanında, bu yıl hazineden SGK’ya aktarılacak tutarın ise 400 milyara ulaşması söz konusu.

Uluslararası Çalışma Örgütü’ne (ILO) göre, sağlıklı sosyal güvenlik sistemlerine sahip ülkelerde, 4 çalışan 1 emekliyi finanse ederken, Türkiye’de 1,7 çalışan 1 emekliyi finanse ediyor.

Emekli maaşlarının çok düşük tutulmasına rağmen açıklar büyüyor. Çünkü emekliye verilmesi gereken maaş artışları, özelleştirilen sağlık sistemine, özel hastane zincirlerine, Şehir Hastanelerine aktarılıyor.

SGK’lılar, iktidar tarafından kapatılan SSK ilaç fabrikası, SSK hastaneleri sonrasında, özel sağlık kuruluşlarına, Şehir Hastanelerine mecbur edildiler. Bundan dolayı SGK bu kurumlara olağanüstü ödemeler yapmak zorunda kalıyor.

Çalışan sayısı azalırken, işsiz sayısı da artıyor. Çalışma çağındaki gençler iş bulamadığı için SGK’lı sayısı ve prim gelirleri hızla düşüyor. TÜİK’in son verisiyle nüfus artış hızı da geriliyor. Dolayısıyla yakın gelecekte yaşlı nüfus daha da artacak, emekli sayısı daha da artacak ve bu sistemi finanse edecek çalışan sayısı emekli sayısından daha az olacak.

Mevcut iktidar, uyguladığı politikalarla, çalışanına ve emeklisine insanca yaşayabileceği imkanları sağlayamıyor, yeterli maaşı veremiyor. Bu böyle gitmez!

Böyle gitmesi halinde, ülkemiz SGK ve SGK’lılar üzerinden bir avuç kişiyi zengin eden yoksullar ve yaşlılar ülkesi haline gelebilir.”


  • Cuma 18.7 ° / 7 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 21.3 ° / 9.1 ° Güneşli
  • Pazar 23 ° / 10.7 ° Güneşli