• BIST 100

    9645,02%-0,5
  • DOLAR

    32,53% -0,03
  • EURO

    34,88% 0,12
  • GRAM ALTIN

    2426,09% -0,15
  • Ç. ALTIN

    4017,93% 0,00

Virüs konteyner ve hammaddeye bulaştı

AFSİAD Başkanı Kadir Sayın, “İş dünyasının sıkıntıları pandemiyle birlikte daha da derinleşti ve üzerine yenileri eklendi” dedi.

EKONOMİ 13.12.2020 19:22:00 0
Virüs konteyner ve hammaddeye bulaştı

Afyonkarahisar Sanayici ve İşadamları Derneği (AFSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Kadir Sayın yaptığı yazılı açıklama ile ekonomik durumu değerlendirdi. Koronavirüsün iş dünyasını zora soktuğunu ifade eden Sayın, açıklamasında şunları söyledi:

“Ülkemizin mevcut ekonomik potansiyelinin daha iyi kullanabilmesi için reel, bütünleştirici, ekonominin yurtiçi ve yurtdışı oyuncularını ikna edip itimat veren, yatırımlar için şeffaf, uzun vadede yatırımcılar tarafından net olarak öngörülebilen programlar oluşturulmalıdır.

Döviz kurlarında meydana gelen dalgalanmalar yatırım arzusunu ve piyasaların belirginliğini azaltmaktadır. Bununla birlikte dolardaki bu artışlar ihracata sınırlı bir katkı sağlamakla beraber, enflasyonu tetikleyerek, üretime ve gelir dağılımına zarar vermektedir.

İş dünyasının sıkıntıları pandemiyle birlikte daha da derinleşti ve üzerine yenileri eklendi. Pandemi de öncelik, insan sağlığı ve ekonomik faaliyetlerin devamlılığı olmakla beraber, bu dönemin ardından atılacak adımlar ve programların neler olacağının açıklanması, öngörülebilir politikalar izleneceğine dair algı oluşturulması ve istikrar için ayrıca önem arz etmektedir.

COVID-19 krizi sürecinden olumsuz etkilenen uluslararası tedarik zincirinde, güçlenen yerel tedarikçiler için bu durum yeni bir fırsat olarak görülmelidir. Özellikle; ABD ve Çin arasında yaşanan ekonomik çatışmaların küresel tedarik zincirlerini etkilediği ve küresel tedarik zincirlerinin yeniden yapılandığı bu dönemde Türk sanayici ve iş adamları, rekabet ve üretim gücümüzü artırmak için bunu bir fırsat olarak değerlendirmelidir.

Bununla birlikte ister fabrikalar, ister hizmet işletmeleri olsun, üretim yapan merkezlerin girdi ve çıktı kanallarının son derece açık olmasının sağlanması gerektiği de göz ardı edilmemelidir. Üretim için yerli tedarikçilerden karşılanan özellikle hammadde ve yarı mamul maddelerle ilgili yurt içinde tedarik sorunlarının yaşanmaması için de gerekli tedbirler alınmalıdır.

Bu küresel tedarik zincirinin kalıcı bir parçası olabilmemiz için, sadece fiyatlar üzerinden değil, ülkelerin hukuk sistemleri ve değerler üzerinden yatırım ve iş birliği tercihlerinin yapılmaya başlandığı bu günlerde, dijital okuryazarlığımızın yaygınlaştırılmasının yanı sıra, dijital dönüşüm için bilgi teknolojileri alanında yetkinliği artıracak yerli ve global diyebileceğimiz yazılım ve teknoloji şirketlerinin sayısı arttırılarak, dijital dönüşümü ana hedef olan politikalar oluşturulmalıdır.”


  • Perşembe 22.3 ° / 10.6 ° Güneşli
  • Cuma 21.6 ° / 8.6 ° Güneşli
  • Cumartesi 24.7 ° / 6.9 ° Güneşli