• BIST 100

    9079,97%3,10
  • DOLAR

    32,35% 0,15
  • EURO

    34,93% -0,09
  • GRAM ALTIN

    2322,96% 0,18
  • Ç. ALTIN

    3843,45% 0,00

Yetkilerini; doğru, dürüst, tarafsız ve tutarlı bir şekilde kullanmalılar

Kamu Görevlileri Etik Kurulu Başkanı Zerrin Güngör, “Kamu görevlileri; yetkilerini adil, doğru, dürüst, tarafsız ve tutarlı bir şekilde kullanmalı, etik davranış ilkelerinden taviz vermemelidir” dedi.

GÜNDEM 3.12.2022 02:22:00 0
Yetkilerini; doğru, dürüst, tarafsız ve tutarlı bir şekilde kullanmalılar

Afyonkarahisar kamu kurum ve kuruluşlarının personelleri, ‘Kamu Yönetiminde Etik ve Davranış İlkeleri’ konulu konferansta bir araya geldi. Kamil Miras Anadolu Lisesi Şehit Kerim Üye konferans salonunda gerçekleşen toplantıya Kamu Görevlileri Etik Kurulu Başkanı ve 23. Danıştay Başkanı Zerrin Güngör, Afyonkarahisar Belediye Başkanı Mehmet Zeybek, Afyon Kocatepe Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karakaş, Sağlık Bilimleri Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nurullah Okumuş, Vali Yardımcıları Mehmet Keklik, Kübra Teymur ve Uğur Kolsuz, BARO Başkanı Av. Turgay Şahin, il protokolü ve çok sayıda bürokrat katıldı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan konferansta kamu yönetiminde etik ve davranış ilkeleri anlatıldı.

İŞLEYİŞ İÇİN BAZI KURALLAR VAR

Konferansın açılış konuşmasını yapan Belediye Başkanı Mehmet Zeybek; “Cenabı hak insanları yaratırken bazı kuralları koymuş. Bir elektronik eşya alırken yanında bir kullanım kılavuzu vardır. Ona uygun şekilde kullanmazsak cihaz hasar görüyor. Cenabı hakta bizleri yaratırken hangi kurallara uyacağımızı ayan beyan ortaya koymuş. Hepimiz devlet görevi yapıyoruz. Devletimizin işleyişi için bazı kurallar var. Bu kurallara riayet etmek mecburiyetindeyiz. İnancımıza baktığımızda rüşveti alanda verende ateştedir diyor. Devletin menfaatine olan şeyleri göz ardı eder kendi menfaatimizi ön plana çıkarırken burada bir bozukluk vardır. Ama dikkat ettiğimiz sürece Allah’ta devlette önümüze her türlü imkanı sunuyor. Etik kurulumuzda devletteki işleyişin nasıl olması gerektiğini bizlere hatırlatmak üzere burada. Sayın başkana ve yönetim kurulu üyelerine burada oldukları için teşekkür ediyorum” dedi.

İNSAN EYLEMDE BULUNABİLEN TEK VARLIKTIR

Daha sonra söz alan Vali Vekili Mehmet Keklik ise; “Hiç şüphesiz insan eylemde bulunabilen tek varlıktır. Gerek özel alanda gerek kamusal alanda, eyleme geçen ve eylemi, diğer bireyleri etkileyen yegâne varlığın insan olması, insanlar arası genel geçer ve üzerinde anlaşmaya varılmış birtakım kuralların da varlığını gerektirir. 

Bugün kabullendiğimiz etik değerler, yaşamın içinde insan onuruna zarar vermeden eylemde bulunabilmenin ana koşuludur. Kişisel ahlak ile kamusal etik arasındaki bağı sıkı tutarak, kendimize gösterdiğimiz özsaygıyı muhatabımıza, çalışanımıza veya iş arkadaşımıza da yöneltebildiğimiz ve bunu ilişkisel hale getirebildiğimiz zaman, kamuda huzurlu bir çalışma ortamını da yaratmış oluruz” dedi. 

EN TEMEL İLKE ZARAR VERMEMEM İLKESİDİR 

Kamuda çalışma hayatında, en temel ilkenin her zaman için zarar vermeme ilkesi olduğunu vurgulayan Mehmet Keklik; “Hangi kurum hangi unvan veya görev olursa olsun, kamu görevlileri başta olmak üzere tüm çalışanların dikkat etmesi gereken ilk ilke budur. 

Bugün etik tartışmalarının üzerinde yoğunlaştığı mesleki etik, çalışanlar arası ilişkilerin düzenlenmesinde, unvan ve kademe fark etmeksizin kamu görevlilerinin şeffaf, tarafsız, hesabı verilebilir eylemlerde bulunmasını şart koşmaktadır. Aynı zamanda mesleki etik çalışanlar arası hak ihlali ve ayrımcılıkların önüne geçmede benimsenmesi gereken en önemli unsurdur. Mesleki etik kuralları, bir kamu görevlisinin yalnızca nasıl muamele görmesi gerektiği ile ilgilenmez; aynı zamanda diğer çalışanlara nasıl muamele etmesi gerektiğini de belirler” diye konuştu. 

EN BÜYÜK VAZİFESİ OLMALIDIR

Vali Vekili Keklik şunları kaydetti: “Bu anlamda, kamuda doğru ve değer yönelimli eylemler gerçekleştirmek, meslek hayatımızı mesleki etik değerlerine yaslayarak hakkıyla ifa etmek, bu ülkenin vatandaşları olarak öncelikli görevlerimiz arasındadır.

“İnsanı yaşat ki devlet yaşasın!” şiarını hayata geçirme sorumluluğu, en başta asırlara yayılan devlet tecrübesi bulunan ülkemizin kurumlarında çalışan kamu görevlilerine aittir. Bir kamu görevlisinin ödev ve sorumluluklarını, insana yaraşır ve ülkemize yakışır şekilde yerine getirmesi en büyük vazifesi olmalıdır.  Bu noktada yaptığımız eylemleri önce vicdanlarımızda tartmak, doğru ve değerli eylemin ortaya çıkmasını kolaylaştıracaktır. 

Bu bağlamda 2004 yılından bu yana ülkemizde önemli faaliyetler yürüten Kamu Görevlileri Etik Kurulu Başkan ve üyelerine teşekkür ediyorum. Milletle devlet arasındaki ilişkinin ahlak, adalet, hakkaniyet ve saygı çerçevesinde yürümesi içingösterilen çabaların hayra ve güzelliklere vesile olmasını diliyorum.”

GÜVENİN SAĞLANMASI İÇİN GEREKLİ VE ZORUNLUDUR

Kamu Görevlileri Etik Kurulu Başkanı Zerrin Güngör de kamu kurumlarının başarılı, uyumlu, verimli çalışmasının, devlet gücünün olumlu bir göstergesi olduğunu belirterek şunları söyledi: “Etik davranış ilkeleri ile ulaşılmak istenen; yönetim sisteminde ve toplumda yolsuzluğu ve genel olarak yozlaşmayı önlemek, güven ve dürüstlüğü hakim kılmaktır. 

Kamu görevlilerinin kamu hizmetini yerine getirirken; halka hizmet bilinci, adalet, dürüstlük, tarafsızlık, nezaket, saygı, çıkar çatışmasından kaçınmak, kamu yararını gözetmek, kamu gücünü, kamu kaynağını ve kamu zamanını doğru ve etkili kullanmak gibi etik ilkelere uygun davranmaları, her şeyden önce kamu düzeninin korunması, istikrarın ve kamu yönetimine güvenin sağlanması için gerekli ve zorunludur. 

İNSAN HAKLARI İHMAL VEYA İHLAL EDİLEMEZ

Bir toplumda kamu hizmetinin kalitesi kamu görevlilerinin niteliği ile doğrudan ilgilidir. Bu nedenle kamu görevlileri; hizmetin gerektirdiği yetkinliğe sahip olmalı, yetkilerini adil, doğru, dürüst, tarafsız ve tutarlı bir şekilde kullanmalı, etik davranış ilkelerinden taviz vermemelidir. 

Kamu kurumlarının başarılı, uyumlu, verimli çalışması, devlet gücünün olumlu bir göstergesidir. Hukuk devletinde hiçbir kamu görevinin, insan hakları ihmal veya ihlal edilerek yerine getirilmesi söz konusu olamaz. Çok değerli ve hassas bir emanet olan kamu hizmetini üstlenmiş tüm kamu görevlilerimizin; hukukun üstünlüğü ve hukuk devleti ilkesinin güçlendirilmesi, temel hak ve özgürlüklerin korunması ve kamu yönetimine güvenin artırılması hususlarında ödün vermeden çalışmalarının çok önemli ve değerli olduğunu özellikle ifade etmek isterim.”

Konuşmaların ardından Ankara Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof.Dr. İnayet Aydın, katılımcılara kamu yönetiminde etik ve davranış ilkelerini anlattı.


  • Cuma 18.7 ° / 7 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 21.3 ° / 9.1 ° Güneşli
  • Pazar 23 ° / 10.7 ° Güneşli