Mustafa DAĞHAN


Halk, nasıl bir vekil bekler?


Halk, nasıl bir vekil bekler?
Mustafa DAĞHAN

Mustafa DAĞHAN

E-Posta : mustafadaghan@msn.com

Seçim sürecine girildiği bu günlerde siyasi arena ısındıkça ısınıyor. Aday adayları birer birer ortaya çıkmaya başladı.

Bir tarafta kendilerini milli ittifak diye tanımlayan, Cumhurbaşkanı aday belirleme çalışmalarını tanımlayan seçimlere odaklanmış partiler ve seçmen kitlesi, diğer tarafta Cumhurbaşkanı aday tespiti için milletvekili transferleri dahil pek çok varyasyon deneyen birbirine benzemez partiler grubu.

SÜRPRİZLERE AÇIK BİR SEÇİM!

Öyle görünüyor ki bu seçim 16 Nisan 2017 Referandumu sonrası oluşan yeni sistemle beraber çok büyük sürprizlere açık olacak.

Yeni sistemle beraber gelen Cumhurbaşkanlığı hükümet sisteminde Cumhurbaşkanı ile beraber hükümet de seçileceği için yönetimde istikrar sağlanmış olacak.

Diğer tarafta kuvvetler ayrılığı ilkesi gereği iktidarı denetlemesi gereken ve yasa yapıcı olarak görev yapacak olan parlamento seçimleri için milletvekilleri sandığı ayrı olacak.

Seçmen açısından bakıldığı zaman daha önceki Parlamenter hükümet sisteminde milletvekilli aday listesini beğenmediği halde ‘Ülke hükümetsiz kalmasın, yönetimde zafiyet oluşmasın’ anlayışıyla verilen oylar bu kez birbirine yakın seçmen tabanına sahip partiler arasında geçişliliğe yol açarak farklı parti tercihleri ortaya çıkabilecek.

Bu nedenle ‘ben Ankara’dan işimi bağladım, liste garanti’ yada teşkilatlarda ön seçim ile temayül yoklamalarında üst sıralarda yer alabilmek için bölgesel veya duygusal bağlarla yapılan her türlü ayak oyunları geçerliliğini kaybedecek.

Yeni sistemde milletvekilleri listelerini oluşturma süreci hem genel merkezleri hem de teşkilatları teste tabi tutacak.

Seçmen nezdinde başarısız olan listeler genel merkezi yanlış yönlendiren teşkilatları ve gerçekçi değerlendirme yapmayan genel merkezleri sorgulanır hale getirecektir.

Bu nedenle hem genel merkez hem de teşkilat milletvekili aday tespit organları bin düşünüp bir karar vermek zorunda...

O ZAMAN NASIL BİR ADAY PROFİLİ BEKLİYORUZ?

Parlamentoya girecek olan milletvekilleri yasama ve denetim faaliyetlerini toplumun beklenti ve taleplerine uygun olarak yapabilmek için gerekli bilgi birikimine buna bağlı olarak gerekli fikri donanıma, ülkeyi kalkındırmak içinde gerekli vizyon ve misyona sahip olmalı.

Mecliste yapacağı çalışmalarla ve ortaya koyacağı performansla hükümet ve bürokrasi üzerinde saygınlığı ve itibarı olmalı. Buna bağlı olarakta kendi ilinin sorunlarını çözme konusunda iş yapabilme potansiyeli olmalı.

Toplumun her kesimiyle mümkün olduğu kadar barışık olmalı. İhtiyaç duyulduğu anda iletişim kanalları açık olmalı ve iletişim kurulabilmeli.

Alçak gönüllü olmalı, kendisi halka dokunabildiği gibi toplumun da kendisine ulaşmasına zemin hazırlamalı.

Parti ilkelerini bilen ve içselleştiren, teşkilatın işleyişini, yapısını bilen parti içi çekişmelerle enerjisini boşa harcamayan teşkilatıyla uyumlu çalışabilecek parti tüzüğü ortak paydasında buluşabilen adaylar sanıyorum Afyonkarahisar halkının beklentisidir.

Çok şey mi istedik

O halde listeleri görelim.

   01 Mayıs 2018 Salı 17:08