Fikret YAMAN


GENÇLİK


GENÇLİK
Fikret YAMAN

Fikret YAMAN

E-Posta : fyaman78@gmail.com

Birkaç gün önce İstanbul’un fethinin yıl dönümü idi. Her zaman büyük bir hayranlıkla hakkında bilgiler okuduğum Fatih Sultan Mehmet’in Peygamberimizin “İstanbul mutlaka fethedilecektir.

Onu fetheden komutan ne güzel komutan, o ordu ne güzel ordudur” hadisinde müjdelediği komutan olabilmek için gösterdiği çaba bizleri her zaman için gururlandırmaktadır.

Fatih Sultan Mehmet İstanbul’u fethettiğinde, bir çağ açıp diğerini kapattığında 21 yaşındaydı.  Bir de şimdi bu yaşlarda olan gençlerimize bakıyorum ve üzülüyorum. Okumayı sevmeyen, hayatta hiçbir amacı olmayan, dinimizden, tarihimizden habersiz bir nesil yetişti maalesef.

Bunun böyle olmasında tabi ki gençler tek başına sorumlu değil. Aileler, geçmişten gelen eğitim sistemi, teknolojideki gelişmeler gençleri bu kadar bilinçsiz yaptı. Youtuber olma sevdasında olan binlerce gencimiz saçmaladıklarının farkında olmadan her gün internet üzerinden küfürlü, ahlak dışı birçok paylaşımda bulunarak farklı olduğunu zannetmeye devam etmektedir.

Bu paylaşımlarda ne yazık ki ahlak anlamında nasıl zayıflatıldığımız gerçeğiyle karşılaşmaktayız. “Ecdad tarih yazmış, evlat okumaktan aciz” sözü bir kez daha haklı çıkmaktadır.

Maddiyatın, maneviyattan ön plana çıktığı son yıllarda freni patlamış bir kamyon gibi amaçsız bir nesil geliyor. Bu neslin kanaat önderleri, kendilerini internet fenomenleri olarak lanse eden sapkın insanlar, ahlak dışı paylaşımlarıyla gündemi meşgul eden zavallılardır.

Bunları gördükçe de bu gençlik nereye gidiyor sorusunu sormadan edemiyoruz. Eğitim ailede başlar mantığıyla gençlerimize “çok para kazan”, “önemli olan iyi bir iş” mantığından ziyade önemli olanının “iyi bir ahlak” olduğunu öğretmeli ve bu şekilde yetiştirmeliyiz.

Bir an önce de gençlerimizi sapkın düşüncelere iten insanların da gençlerimize kötü örnek olabilecek davranışları engellenmeli, eğitim sistemi buna göre şekillendirilmelidir. Emin olun ki dinini, tarihini bilmeyen insanlardan ne kendine ne de topluma hayır gelmez.

Bu nedenle yarın çok geç olmadan önlemler şimdiden alınmalı ve geleceğimize gençlerimizle güvenle bakabilmeliyiz.

 

Doç. Dr. Fikret YAMANAKÜ İİBF UTF BÖL. BŞK YARD. 31 Mayıs 2020 Pazar 20:47