Fikret YAMAN


Ülkenin en büyük sorunu cehalet


Ülkenin en büyük sorunu cehalet
Fikret YAMAN

Fikret YAMAN

E-Posta : fyaman78@gmail.com

“Cahil ile girme münakaşaya, ya sinirini zıplatır tavana ya da yazık olur adabına” demiş Mevlana.

“Cehalet yenilmesi gereken en büyük düşmandır” demiş Mustafa Kemal Atatürk.

“Cehaletle deha arasındaki gerçek fark nedir biliyor musun? Dehanın sınırları var, cehaletin ise sınırı yoktur” demiş Goldberg.

Son aylarda dünyada olduğu gibi ülkemizde de gündem pandemi. Bu dönemde alınan birçok tedbir maalesef bazı vatandaşlarımız tarafından hiçe sayılıyor.

Devlet büyüklerimiz temizlik-maske-mesafe kuralına uymamız gerektiğini defalarca belirtmelerine rağmen cahil insanlar (başka kelime bulamıyorum) diğer insanların sağlığını hiçe sayarak maskesiz dolaşmaya, mesafesiz durmaya devam ediyorlar.

Çene altı maskeyi biz bulduk. Moda haline getirdik. Hele kollarımıza taktığımız maskeler bizi çok daha havalı hale getirdi. Herkesin işine burnumuzu sokmayı sevdiğimiz için burnumuzu maske dışına çıkardık. Ve sonrası malum. Sayılar yine 1500’ün üzerine çıktı.

Gençlerimiz tatil yörelerinde ve memleketlerinde çılgınca eğlendi. Temizlik-maske-mesafeyi hiçe saydı. Sosyal medyadan bunları paylaştı. Daha sonra da sosyal medya platformlarındanhadsizce Sağlık Bakanımız ve YÖK Başkanımızı eleştirdiler.

Asıl amacı eğitim olan kişiler emin olun ki uzaktan eğitim ile de verim alabilirler. Çünkü bu yüz yılda bir olan bir salgın.

Normal bir durum değil. Bu arada  yaz okulu döneminde uzaktan eğitim sistemini çok güzel ve verimli bir biçimde uygulayan Afyon Kocatepe Üniversitemi de kutlamadan geçemeyeceğim.

Hababam Sınıfı filminde rahmetli Münir Özkul’un (Mahmut Hoca) dediği cümleler hala aklımda. “Okul sadece dört yanı duvarla çevrili, tepesinde dam olan yer değildir. Okul her yerdir. Sırasında bir orman, sırasında dağ başı. Öğrenmenin, bilginin var olduğu her yer okuldur”.

Gösterişi yaşam biçimi haline getiren düğün olmazsa olmazımdır. Bilekten dirseğe kadar takı, düğünüme şu kadar davetli geldi derdinde olup düğün yapan ve etrafına virüs bulaştırmaktan çekinmeyen cahil insanları da gördük.

Teyzemiz bir günde dört düğün gezerek rekorlar kitabına girmeye çalışmış olacak ki virüsü düğünden düğüne gezdirdiğinin haberlerini gazetelerden okuduk.

Ekonominin canlanması için alınan önlemler karşısında,“aman bana bir şey olmasın ben 2 kuruş fazla kazanayım” cahilliğinde olan kredi indirim oranlarını tüketiciye yansıtan ev sahipleri de bu dönemin cahillerinden.

Dünyada ekonomik anlamda kendini yenileyemeyen iş sahipleri için de önümüzdeki süreçlerde daha sıkıntılı durumlar ortaya çıkacaktır.

Ülkemizde bu tarzdaki cahil insanlar olduğu sürece maalesef bazı şeylerin süresi uzamaktadır. Cumhurbaşkanımızın dediği gibi “Virüse tamam demek için”;

T    emizlik

M   aske

M   esafe

 Doç.Dr.Fikret YAMAN 09 Eylül 2020 Çarşamba 17:25