Celal Bursalıoğlu


(EYT)


(EYT)
Celal Bursalıoğlu

Celal Bursalıoğlu

E-Posta : cb.oglu03@gmail.com

Yazımın başlığını gördüğünüzde aklınızdan geçenleri sanki duyabiliyorum. Bu Eyyyytt kelimesini sıkça kullanan siyasetçimiz, Cumhurbaşkanımız Sayın Erdoğan’dan bahsedeceğimi düşünenler olabilir. Ama yanılacaksınız. Bu EYT kelimesi (EMEKLİLİKTE YAŞA TAKILANLAR)’ın kısaltması ve benimde yazımın başlığı.

Bu EYT’liler oldukça fazla ve neredeyse birinci derecedeki yakınlarıyla birlikte 15 milyon kişiyi buluyor. Buda hiç yabana atılacak bir sayı değil.

EYT’lilerle ilgili CHP, MHP, İYİ PARTİ ve HDP meclise ayrı, ayrı önergeler sundu. Elbette parti liderlerinin bu haftaki gurup konuşmalarında EYTler de vardı. Siyasi parti liderleri de bu hafta gurup toplantılarında dinleyicilerine bu konuda görüşlerini tekrarladılar.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, emeklilikte yaşa takılanlar ile ilgili yaptığı konuşmada, Emeklilikte yaşa takılanlar kampanyası siyasi ranta dönüştürülmemeli dedi.

Ve ekledi, Bugün ülkemizde ortalama emeklilik yaşı 52’dir. 20 yıl çalışıp 38 yaşında emekli olan biri 40 sene devletten maaş alacak. Böyle bir uygulama olamaz. Bu teklifin maliyeti 750 milyar liraya ulaşıyor. Böyle bir yükü ülkenin sırtına bindiremeyiz dedi.

Aslında bu ülkenin sırtında o kadar yük var ki, bu yükte binse ne olur sorusu gündeme geliyor. Bir yanda sarayın harcamaları, diğer yanda gerek duyulmadığı halde, uçak üstüne uçakların alınması. En küçük birim müdüründen tutunda, odalar, sendikalar, belediye başkanları, kaymakamlar, valiler vs. vs. Hepsi de bir birleriyle yarışır gibi milyon TL’likdeğerinde makam araçlarına harcadıkları paralar. Bunlar yük değil de, EYT’liler mi yük olacak.

Bu yükün en büyüğü ise, Suriye, Irak, Afganistan sığınmacılarına, yan gelip yatarak verilen paralar, alış-veriş çekleri, odun ve kömürleri. Daha daha bir çok ödemeler. Yükün en büyüğü bunlar.

5 partili Mecliste 4’ü erken emeklilik için önerge sunarken, MHP destekli iktidar partisi AK Parti hayır olmaz diyor.

Şimdi herkes merak ediyor. MHP EYT’liler için verdiği önergenin peşine düşecek mi? Yoksa AF kanununda olduğu gibi, EYT kanununda da sessiz mi kalacak.

Halbuki MHP yayımladığı beyannamede, emeklilikte yaşa takılanların mağduriyetlerinin giderilmesi, vatandaşın kredi ve kredi kartı borcunun yapılandırılması ve kader mahkumlarına af diyerek halkın beklentisi haline gelmişti.

Şimdi sorumuz şu, AK Partinin ittifak ortağı MHP, emeklilikte yaşa takılanlarla ilgili vermiş olduğu yasa teklifi için mecliste diğer partilerle beraber hareket edecek mi? yoksa Teklifin, Plan ve Bütçe Komisyonundan geçmemesi için AK Partinin yanında mı olacak?

Bekleyip bu soruların cevabını önümüzdeki dönem meclis çalışmalarında göreceğiz.

Allah’a emanet olun.

 

 

 17 Ekim 2018 Çarşamba 12:54